Foto: FK Partizan

Kud plovi ovaj brod?

Nije srpski ćutati, ali bi za Partizan bilo bolje da se uprava ne oglašava. Nisu se još slegli utisci od prošle sezone, još jedne u nizu neuspešnih i bez osvojenog trofeja za Partizan, a već su krenule ujdurme na početku nove.

Uprava je odavno izgubila kompas, a kako stvari stoje neće ga ni naći, a bruka bruku stiže.

PROČITAJTE JOŠ

Navikli su čelnici Partizana da se valjaju u sopstvenom blatu u koje su klub odveli u prethodnih nekoliko godina, ali kao da to nije samo po sebi dovoljno, pa se lestvica brukanja podiže na još viši nivo.

Izvršena je prozivka igrača za novu sezonu na kojoj se bar deklarativno, kad već ne može na delu, najavljuju najviše ambicije kako dolikuje renomeu kluba kakav je Partizan.

Tada je na scenu stupio Milorad Vučelić, predsednik crno-belih, koji je rešio da „ukrade šou“.

Krenuo je prvi čovek Partizana u pomalo konfuznu najavu nove sezone iznoseći niz, blago rečeno, kontorverznih tvrdnji.

U već sada uobičajenom repertoaru iz tabora crno-belih, čuli su se povici na regularnost takmičenja, ali nekako je nevešto zvučao Vučelić. Kao da se plašio da rečima ne izazove gnev onih čiji se gnev ne sme izazvati, a da opet iskoristi pomenutu retoriku za pravdanje sopstvenih i neuspeha svojih saradnika. Osim, što je u svom govoru priznao da su igrači zapravo odradili sve kako treba, ali da je zakazala uprava.

„Vi ste postigli uspeh u takmičarskom smislu, da je samo takmičarski deo bio u pitanju, verovatno bismo i poneli šampionsku titulu. Postoje međutim, kako kažu, uspesi i van terena. Tu van terena smo bili manje uspešni, zato smo se borili za titulu do poslednjeg kola, bili smo nadomak uspeha, baš kao u Kupu“, rekao je bez pardona Vučelić.

Foto: FK Partizan

Iako se verovatno radilo o ironiji i aluziji na prljave igre rivala, nevešto izgovorene reči Milorada Vučelića zvučale su kao vapaj očajnika, priznanje sopstvene nesposobnosti.

Nije Vučeliću bio dovoljan nemušti pokušaj da krivicu prebaci na neregularne uslove, već je krenuo i sa falsifikovanjem istorije.

„U Evropi nikad dalje nismo otišli, u smislu trajanja u prolećnom delu“.

Samo ovlaš ako se osvrnemo na istoriju, lako ćemo videti neutemeljenost ovakvih komentara.

Partizan je svojevremno igrao finale Kupa šampiona, a crno-beli su u prolećnom delu odigrali pet mečeva ostajući u Evropi sve do maja, ako je to bio neki kriterijum Milorada Vučelića.

U novijoj istoriji se pamtiti rezultat Partizana u Ligi UEFA kada je pod komandom Vladimira Vermezovića tim iz Humske takođe stigao do osmine finala, kada je prvo u prolećnom delu izbacio Dnjepar, da bi ispao od CSKA uz mnogo veći otpor u jačem takmičenju od ovogodišnje Lige konferencija.

Iako je rezultat u Evropi zaista bio dobar za crno-bele, jer se posle teških kvalifikacija prošla i grupa, ne bi u Partizanu smeli da preteruju sa veličanjem takvog rezultata.

Ako je crno-belima merilo uspeha prolazak Sočija i Santa Kalre, nesporno dobrih ekipa, ali timova koji su daleko i od nivoa Lige Evrope, sa kojim pravom onda mogu u klubu da pričaju o ambicijama za Ligu šampiona. Grupa sa Florom i Anortozisom ne bi ni smela da bude u priči o uspehu, a nije na odmet podsetiti da je Partizan u dvomeču sa Fejenordom primio osam golova, što mu u istoriji nisu uradili ni giganti poput Real Madrid ili Mančester junajteda.

Foto: FK Partizan

Pomenuo je Vučelić i Iliju Stolicu, stručnjaka koji je dobio poverenje da vodi klub „kao najbolje rešenje za Partizan“. Iako je Stolica pokazao na početku trenerske karijere talenat i posvećenost i nagovestio da bi mogao da bude ozbiljan trener, jedna dobra sezona sa Voždovcem i nekoliko neuspeha teško da mogu da budu savršene reference za klub koji ima ambicije poput Partizana.

Iako bi Stolica mogao da demantuje sva očekivanja i napravi sjajan rezultat, činjenica da u Partizanu nisu mogli da privole iole iskusnijeg stručnjaka sa kvalitetom i reputacijom, dovoljno govori o trenutnom stanju stvari.

To ipak nije sprečilo Vučelića da se diči svim „postignutim“ u prethodnom periodu.

BONUS VIDEO Stojković posle remija sa Slovenijom: Savršeno prvo poluvreme, pa pad od pet minuta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar