Foto: Starsport

Da je neko pred početak ove sezone rekao da će Partizan biti ovako efikasan, navijači bi garant "na keca" potpisali.

Crno-beli su dali 33 gola i primili samo tri, a odigrali su deset utakmica u Superligi Srbije u kojoj su remizirali samo jednom.

PROČITAJTE JOŠ:

Igraju atraktivno, napadački i ako se neko tome nije nadao od trenera profila Aleksandra Stanojevića, bar za sada se prevario.

Kvinsi Menig za sada deluje kao dobra akvizicija, Lazar Marković se čini preporođenim, Rikardo Gomeš je pun pogodak i mnogi su već i zaboravili kako je sve izgledalo proletos sa turbulencijama u vezi sa odlaskom Takume Asana. Brzo će, ako se ovako nastavi, zaboraviti i kontroverzan odlazak Sejdube Sume.

Prepucavao se proletos Japanac sa klubom zbog neisplaćenih plata, prozivali su ga saigrači iz ekipe, da bi na kraju „Jaguar“ otišao u Nemačku, a crno-beli već počeli da planiraju tim za ovu sezonu.

Pred njima je posle majskog poraza u finalu Kupa bio težak zadatak, a ispunjavaju ga bolje od svih očekivanja.

Crvena zvezda je četiri puta uzastopno osvajala šampionsku titulu i sada je Partizan, čim se ona „okliznula“ protiv Vojvodine, to iskoristio i zaseo na prvo mesto Superlige.

Po broju golova i efikasnosti u domaćim okvirima bar za sada zaslužuje da bude tu, a ima i najboljeg strelca u Rikardu. On sam je dao više od trećine golova Partizana – 12.

Ako se gledaju najbolji strelci po svim prvim ligama, Gomeš se nalazi na svetskom vrhu, dok je iza njega Artur Kabral iz Bazela sa 11 golova, Mihael Frej iz Antverpena sa 11 i Hoze Sand iz Argentine sa deset golova.

Kad se pogleda broj golova i asistencija zbirno, Gomeš je opet pri vrhu na drugom mestu iza Vladimira Ambrosa iz Petrokuba. Ambros ima devet golova i sedam asistencija dok Rikardo ima tri asistencije.

Kada se pogleda iz klupske perspektive, Partizan daje 3,3 gola po meču, što otprilike u Nemačkoj radi samo Bajern iz Minhena i Pari Sen Žermen u Francuskoj.

Bavarci su odigrali manje mečeva od crno-belih u domaćem prvenstvu, ali su na šest utakmica dali 23 gola i primili samo pet.

Foto: Starsport

Partizan ima jedan remi i sve ostale pobede do sada u deset partija, Bajern takođe ima jedan nerešen meč.

Pari Sen Žermen je neporažen u osam utakmica, s tim što Parižani ove sezone imaju jednu od najnerealnijih ekipa sa Mesijem, Nejmarom i Mbapeom u navali. Pa ipak, i oni su postigli 22 gola, a primili su sedam.

Bilo bi suviše čudno porediti kvalitet Bundeslige ili Lige 1 sa kvalitetom Superlige, ali gledajući samo brojke, zvuči zaista zanimljivo.

Na primer, prvoplasirani Čelsi u Premijer ligi dao je 15 golova na sedam utakmica iz kojih ima i jedan poraz. Plavci su primili tri.

Foto: Starsport

Karim Benzema je jedan od igrača koji „dišu za vratom“ Rikardu po broju golova i asistencija. Francuz ih ima skupa 15 (osam golova i sedam asistencija), a njegov Real je na vrhu Primere.

„Kraljevski klub“ je odigrao sedam mečeva i ima pet pobeda i dva remija, dao je 21 gol i primio je osam, pa nema taj nivo efikasnosti kao srpski i nemački klub.

Da ne bude baš fol, jer lige nisu jednako ujednačene, Partizan i u Evropi igra veoma dobro. Dva gola Flori, isto toliko Anortozisu, bez primljenog u grupnoj fazi Lige konferencije.

Pre toga je bilo trzavica u kvalifikacijama, kada se tim još uvek uigravao, ali je na kraju Santa Klara savladana sa 2:0, Soči je eliminisan na penale posle četiri data gola u dve utakmice, a Dunajskoj Stredi su spakovana tri gola u dvomeču.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Partizan je, uz sve to, pokazao i jednu osobinu koja ga nije krasila kod Sava Miloševića.

Kada im je dan, Savini crno-beli bi mogli da pobede i nadigraju i mnoge jače klubove, ali kada nije, onda je utisak bio takav da su mogli da gube i od drugoligaša.

To je ove sezone bitna razlika, zbog koje Partizan ne gubi takozvane „male mečeve“, u onim „velikim“ se pokazao veoma dobro, pa je pred nama svakako zanimljiv jesenji deo sezone, a onda verovatno i ništa manje zanimljivo proleće.

BONUS VIDEO: Navijači uhapšeni pre derbija Partizana i Crvene zvezde u Humskoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar