Gelor Kanga i Lazar Marković
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Crvena zvezda i Partizan su poslednjih godina promenili transfer politiku, pa je sada sve češće slučaj da se na staru adresu vraćaju deca kluba ili stranci koji to, zapravo, i nisu.

Upravo su povratnici i napravili prevagu u mečevima drugog kola u evropskim takmičenjima. Teško da bi se i najsmeliji optimisti usudili da predvide da će „večiti“ upisati po dve pobede u prva dva kola. Upravo zbog toga je Srbija pred vratima da dobije direktno mesto u Ligi šampiona i još jedno koje će voditi u kvalifikacije za Ligu šampiona.

PROČITAJTE JOŠ

Trijumf Zvezde protiv Ludogoreca (1:0) u 2. kolu Lige Evrope režirao je Gelor Kanga, koji je nakon epizode u Sparti iz Praga ponovo zadužio crveno-belu opremu.

Čovek koji je već jednom postigao maestralan gol protiv bugarskog tima, a kasnije te 2016. godine koštao Zvezdu prolaza kada je dobio crveni karton na poluvremenu, ovog puta je opravdao poverenje trenera Dejana Stankovića.

Spakovao je tu loptu direktno u rašlje na taj način da je i poslovično mirni Pavkov skakao od sreće i neverice.

„Verovao sam da možemo do trijumfa. Imao sam izuzetnu želju da postignem pogodak, jer sam to učinio i 2016. godine kada smo igrali tamo. Izuzetno mi znači gol, ali moramo da nastavimo u ovom maniru, disali smo kao jedan i funkcionisali odlično“, poručio je Kanga posle susreta.

Gelor Kanga, Foto: www.crvenazvezdafk.com

Po dolasku u Beograd je upalio baklju i slavio sa najvatrenijim pristalicama kluba.

Zvezdina pobeda je utoliko značajnija ukoliko se zna da je u Bugarskoj igrala bez četvorice startera: Miloš Degeneka, Aleksandra Dragovića, Milana Borjana i Aleksandra Kataija.

Da bi uskoro na obe strane Topčiderskog brda mogla da se vijori mušema Lige šampiona govore i igre Partizana.

Nakon pobede protiv Anortozisa (2:0) na gostovanju, sve je potvrđeno sigurnom pobedom protiv Flore sa 2:0 u drugom kolu Lige konferencija. Ovog puta je heroj tog trijumfa bio često osporavani kapiten „parnog valjka“ Lazar Marković.

Srpski krilni napadač je ušao u izbor za igrača kola u Ligi Konferencije jer je bio najzaslužniji za sigurnu pobedu Partizana.

„Mnogo nam je bitna pobeda da nastavimo da pobeđujemo u Evropi i želimo da nastavimo ovako. Srećan sam zbog golova, bitno da smo pobedili, nije važno što sam ja davao golove“, istakao je Marković.

Osvrnuo se srpski fudbaler koji ima izuzetno bogatu karijeru već sa 27 godina i na trenutak kada je Markus Septik zbog bolova u grudima hitno prevezen u Urgentni centar.

„Nije nam bilo svejedno. Želim mu sve najbolje. Nije nam bilo svejedno da nastavimo, ali mi smo profesionalci“, poručio je igrač Partizana.

Crno-beli nakon dva kola imaju šest bodova, a u slučaju da u sledeće dva susreta savladaju Gent mogli bi već tada da bukiraju mesto u nokaut fazi.

Srbija može dobiti dva kluba u Ligi šampiona od sezone 2023-2024. ako se ovako nastavi. Zvezda je odbranila 3.000 bodova već i došla do 1.000 novih za klupski koeficijent, a nacionalni je pojačala, nadogradivši tako pobedu Partizana.

Tako se Srbija učvrstila na 12. mestu i bitno je da ne padne ispod 15. mesta. Štaviše, nije daleko ni 11. mesto, koje donosi direktnu poziciju u Ligi šampiona. Tu poziciju sada drži Ukrajina, koja ima 1.725 bodova više od Srbije i nije nedostižna.

Pokazalo se da je ideja o vraćanju fudbalera koji su i ranije igrali u Beogradu pun pogodak za oba kluba jer je proces privikavanja znatno smanjen, a igrači već znaju šta se od njih očekuje. Uz to su kroz istoriju znali da profitiraju, a ta praksa se pokazala izuzetno plodonosnom u poslednjih nekoliko godina.

BONUS VIDEO Atmosfera sa derbija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar