Mirko Poledica Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Veliku buru u srpskom fudbalu prethodnih dana podigla je informacija da su podnete krivične prijave zbog transfera Aleksandra Šćekića iz Partizana u Zaglebje Lubin.

Kako je Nova.rs saznala, Višem javnom tužilaštvu u Beogradu podnete su tri krivične prijave, od čega jedna protiv Miloša Vazure, generalnog direktora Partizana zbog osnovane sumnje da se radi o zloupotrebi službenog položaja i nesavesnom radu.mU prijavama je navedeno da su oštećeni Partizan, budžet države Srbije i Fudbalski savez Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Mirko Poledica u razgovoru za Nova.rs govorio je o detaljima ovog slučaja, s obzirom da se fudbaler obratio udruženju za pomoć.

„Aleksandar Šćekić se obratio sindikatu krajem novembra prošle godine za pomoć zbog dugovanja koje je FK Partizan imao prema njemu. Pravni tim sindikata je analizirao ugovor i izvod sa računa igrača i utvrđeno je da je bilo uplata ali da uplate nisu bile isplaćivane u skladu sa detaljima ugovora. Čitava situacija bila je prilično zamršena, pa smo mu savetovali da bi najbolje bilo da angažujemo iskusnog finansijskog veštak koji bi utvrdio visinu duga“, ističe Poledica.

On objašnjava da je angažovan veštak koji je posle nekoliko dana rasčivijao sve detalje.

„Sudski veštak za ekonomsko finansijsku oblast utvrdio je da je Partizan dužan Aleksandru Šćekiću sedam plata. U takvim okolnostima a uzimajući u obzir da je Aleksandar Šćekić zaključio ugovor sa FK Partizan kao državljanin Crne Gore, on je iskoristio pravo da se pozove na FIFA pravnu regulativu, uzimajući u obzir da FSS nikada svoje pravilnike kojima se uređuju odnosi između klubova i igrača nije usaglasio sa FIFA pravilnicima, pa FIFA smatra da FSS nema nezavisno nadležno telo da rešava sporove između klubova i igrača a koje imaju međunarodnu dimenziju“.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

„S tim u vezi, pravni tim sindikata je sačinio dopis u ime igrača i u skladu sa FIFA Pravilnikom o statusu i transferu igrača član 14bis, poslat je dopis klubu dana 10.12.2022, dat im je rok od 15 dana da plate dug i dostavljen im je nalaz veštaka. Pomenuti rok obavezan je po FIFA pravnoj regulativi da se dostavi klubu, pod uslovom ako postoji dug veći od dve mesečne zarade i to je formalni uslov da bi se raskinuo ugovor sa opravdanim razlogom. Na srpske igrače se primenjuje potpuno drugačija pravna regulativa, koja igrače sa srpskim pasošima stavlja u mnogo podređeniji položaj u odnosu na strance. Dakle, da je Šćekić potpisao ugovor kao državljanin Srbije, jedina mogućnost da reši isti ovakav problem bila bi da oprosti sve pare i ode bez dinara“.

Poledica ističe da je zaključno sa slanjem dopisa prestala njegova komunikacija sa Šćekićem i da ne zna detalje šta se posle toga dešavalo i kakav su dogovor klub i igrač sklopili.

Na pitanje, da li smatra da je Partizan na svoju štetu sklopio takav dogovor umesto da igraču isplati potraživanja i kasnije zaradi na njegovom transferu, Poledica veruje da je problem finansijske prirode.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

„Iako nisam upoznat sa svim detaljima, verujem da je razlog što je Partizan napravio takav dogovor to što nije imao novca da isplati Šćekića, jer se radi o ne tako malom novcu. Po meni je veći problem kako to da tako veliki klub kao Partizan, nije redovno plaćao igrača. U ovakvoj situaciji, Partizan je napravio najbolji mogući izbor jer bi u suprotnom došli u situaciju da Šćekić ode kao Asano i tuži klub zbog duga, ali i naknade štete uzimajuči u obzir da je Šćekić imao ugovor do leta 2023. Ovako pretostavljam da su tražili način kako da umanje štetu i napravili su sporazumni dogovor sa igračem, što bi pretpostavljam uradili i drugi klubovi u ovakvim okolnostima“.

Što se tiče tvrdnji da je Partizan mogao da zaradi prodajom Šćekića koji je dao značajan doprinos uspesima Partizaan i pritom je crnogorski reprezentativac čija se tržišna vrednost procenjuje na 1.8 miliona evra prema Transfermarktu, Poledica objašnjava da sve to nije baš tako jednostavno.

Mirko Poledica Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Znate, te procene koje pravi bilo koji sajt nisu uopšte relevantne jer igrač ne vredi ni 1.8 miliona, ni 20 miliona već onoliko koliko su zainteresovani klubovi spremni da ga plate. To je način na koji se određuje tržišna vrednost bilo kog igrača. Partizan pretpostavljam nije imao adekvatnu ponudu, pa je u takvim okolnostima vrednost igrača na pozitivnoj nuli“, objašnjava Poledica.

Ako Partizan već nije imao drugog izbora, postavlja se pitanje kakva je računica u svemu Aleksandra Šćekića. Zašto je crnogorski rerprezentativac odustao od tužbe i odrekao se novca, ako već Partizan nije mogao da ga isplati u predviđenom roku?

Foto; Printscreen Youtube

„Pa vidite, ono koliko ja poznajem Šćekića, u pitanju je jedan iskren i čestit momak. Pravni tim sindikata ga je obavestio sa profesionalne strane kakva su njegova prava i da može da raskine ugovor sa opravdanim razlogom ali Šćekić to nije želeo da uradi i to je njegovo legitimno pravo koje sindikat poštuje. Rekao nam je da voli Partizan, da mu je u srcu i da ne želi da ulazi u bilo kakve sporove sa klubom ako postoji i minimalna mogućnost da se dogovore. Jednostavno, mislim da nije želeo da se na takav način rastane sa Partizanom i da je želeo da ode u dobrim odnosima“, što se da budem krajnje iskren, retko dešava u odnosima između klubova i igrača, objašnjava Poledica.

Kada se sve sabere, deluje da je razlaz Partizana i Šćekiča potpuno čist. Na pitanje da prokomentariše saznanja Nova. rs o disciplinskim prijavama protiv Zaglebja u Poljskoj disciplinskom sudu FIFA i tampošnjem fudbalskom savezu, kao i krivičnu prijavu protiv Vazure u Srbiji, Poledica ističe da mu situacija baš nije jasna.

„Nije mi baš jasno o kakvim se tu prijavama radi, jer nisam upoznat sa detaljima a nemam ni vremena da se bavim stvarima koje nisu predmet mog interesovanja. Iskreno, ne znam ni detalje samog raskida tog ugovora zbog toga što sinikat u njemu nije ni učestvovao. Pošto dobro govorim Poljski, pokušao sam da saznam nešto iz tamošnjih medija, ali nisam uspeo da pronađen nijednu informaciju koja bi mi bila od koristi“, kaže za kraj razgovora Mirko Poledica.

BONUS VIDEO Fudbal bez pokrića- gosti Rade Bogdanović I Mirko Poledica

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar