Sasa Zdjelar, Nemanja Jovc, Mirko Ivanic, Strahinja Erakovic
Foto:Srdjan StevanovicStarsportphoto/Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Kraj godine doneo je pomeranja i kada je fudbalsko tržište u pitanju. Rezultati i igre u jesenjem delu kao i još nekoliko faktora, uticalo je na tržišnu vrednost pojedinih igrača.

Specijalizovani sajt za praćenje vrednosti fudbalera, Transfermarkt, uradio je završnu listu za kraj godine, a prema njoj za zadovoljstvo imaju mnogo više razloga u Partizanu nego u Crvenoj zvezdi.

PROČITAJTE JOŠ

Iako se često cene koje ovaj sajt objavljuje ne ostvare prilikom realizacije transfera, predstavljaju dobar reper kako se kreće vrednost fudbalera.

Partizan bi mogao da profitira od dobrih rezulltata ove jeseni.

Najveću vrednost u ekipi ima talentovani Nemanja Jović, čija vrednost se procenjuje na 4.000.000 evra, što je pola miliona više u odnosu na minulo leto, kada je krilni vezista praktično tek „proigrao“ i predstavio se javnosti na pravi način, a potom postao i reprezentativac Srbije.

Ako se doda da je početkom godine Jović vredeo 300 hiljada evra, ovo je meteorski uspon talentovanog veziste.

Veliki skok je ostvario Saša Zdjelar koji je po proceni drugi najskuplji igrač Partizana. Posle odličnih izdanja u prethodnoj polusezoni vrednost mu je sa letošnjih 2,3 porasla na 3,5 miliona evra.

Najskuplji igrači Partizana

Nemanja Jović, 4 miliona evra (rast za 500 hiljada)

Saša Zdjelar 3,5 miliona evra (rast za 1,2 miliona evra)

Rikardo Gomeš 3 miliona evra (rast za 2 miliona evra)

Igor Vujačić,  3 miliona evra (rast za 1,2 miliona evra)

Lazar Marković 2,5 milona evra (rast za 200 hiljada)

Iza njih dvojice nalaze se najbolji strelac ekipe Rikardo Gomeš, koji je utrostručio svoju vrednst, i Igor Vujačić, koji vrede po tri miliona, a štoper je takođe imao veliki skok jer je poput Zdjelara poskupeo za 1,2 miliona evra.

Partizan je napravio dobru procenu i kada je doveo Kvinsija Meniga. Izdanak Ajaksov škole je skočio sa 1,1 milion na dva miliona evra.

Rikardo Gomeš, FK Partizan
Rikardo Gomeš; Foto: Starsport

Vrednost su značajno uvećali i Siniša Saničanin, Lazar Marković koji vrede po 2,5 miliona, Miloš Jojić sa dva miliona, mladi Nikola Terzić (1.800.000), golman Aleksandar Popović (1.700.000), te mladi napadač Marko Milovanović čija vrednost se trenutno procenjuje na 1.200.000 evra.

Nekolicini igrača je pala cena. Nemanja Miletić je zbog male minutaže pao sa 1,7 na 1,5 milion evra, Bibrasu Nathu sa dva miliona na 1,5, ali je u slučaju obojice uticaj imao i faktor godina jer su zagazili u tridesete.

Od igrača kojima je cena pala su tu i Filip Holender i mladi Lazar Pavlović koji je osetio posledice neigranja. Zanimljivo je da je cena pala i Žanu Kristofu Bajbeku koji se našao na spisku, ali ga je Partizan neposredno posle toga otpustio zbog depresije.

Ukupna vrednost ekipe Partizana je porasla sa 37.900.000 na 40.500.000 evra.

Zvezdinim igračima pada cena

Sa druge strane u redovima zvaničnog šampiona Srbije je došlo do pada vrednosti kod čak 14 fudbalera. Međutim, crveno-beli u svojim redovima imaju Mirka Ivanića, najskupljeg igrača u Srbiji, i još uvek vrede u ukupnom zbiru dosta više od Partizana.

Od igrača čija je cena porasla, izdvaja se Aleksandar Dragović. Štoper koji je napunio 30 godina ne prestaje da izaziva pažnju. On je procenjen na četiri miliona, što je pola miliona više nego što je vredeo prošlog leta.

Aleksandar Dragović ne igra za Austriju
Aleksandar Dragović; Foto: Nikola Mitić/STARSPORT

Najvredniji igrač šampiona Srbije je Mirko Ivanić. On je nastavio sa rastom i dostigao je cenu od sedam miliona evra, takođe pola miliona više nego polovinom godine.

Najveći rast je imao talentovani Marko Lazetić koji sa svega 200 hiljada došao do 1,5 miliona i Strahinja Eraković koji je skoro udvostručio vrednost i sa 1,3 došao do cifre od 2,5 miliona evra. Marko Stanić je sa nekoliko mečeva došao sa 200 hiljada na milion i predstavlja još jedan od zaloga za budućnost.

Iako pamti bolje dane, Milan Pavkov je ponovo podigao sebi cenu. Tokom leta je procenjivan na 1,7 miliona evra, a sada je ponovo na respektabilnih 2,5.

Međutim, čak 14 igrača je uzgubilo deo tržišne vrednosti, deo zbog godina, a deo zbog loših igara.

Zbog godina je cena pala Milanu Borjanu koji procenjen na milion i po evra, pola miliona manje nego ranije, Seku Sanogo na milion i po, Nenad Krstičić milion, Gelor Kanga dva i po miliona što je čak 700 hiljada manje, a toliko je pala i cena El Farduu Benu koji sada vredi 1,8 miliona.

Najskuplji fudbaleri Crvene zvezde

Mirko Ivanić 7 miliona evra (rast za 500 hiljada)

Aleksandar Katai 4,5 miliona evra (nepromenjena cena)

Aleksandar Dragović 3 miliona evra (rast za 500 hiljada)

Milan Gajić 2,8 miliona evra (pad za 700 hiljada)

Strahinja Eraković 2,5 miliona evra (rast za 1,2 miliona evra)

U pitanju su fudbaleri koji su zagazili u tridesete i za koje je takav sled događaja potpuno normalan.

Nekolicini je pala zbog loših partija i male minutaže.

Rekorder je Veljko Nikolić koji je prethodnog leta označen kao zlatna koka kada se pričalo o ciframa jer je vrednost išla do pet miliona, ali je sada dvostruko manja.

Ni većina stranaca se nije proslavila.

Ukupna vrednost igrača Crvene zvezde se procenjuje na 52,6 miliona evra i za 4,5 miliona je manja nego letos. Razlika između večitih rivala prema procenama Transfermarkta sada je nešto preko 12 miliona evra.

Naravno, krajnji ishod eventualnih transfera će diktirati i tržište.

BONUS VIDEO Arsenal – Mančester siti i najluđa tri minuta na startu 2022.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar