FK Barselona, Usman Dembele
FK Barselona, Usman Dembele; Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Usman Dembele je jedna od najvećih "šta bi bilo kad bi bilo" priča modrenog fudbala. Ipak, ima problematičan odnos prema obavezama koje ima kao profesionalni fudbaler, ali i to ne bi bio nikakav problem da nema još gori karakter.

I dok se na društvenim mrežama licitira koliko puta dnevno se pomene ime Dembelea u prostorijama Barselone, verovatno uz poneku sočnu psovku, ovaj fudbaler uporno radi na tome da napusti jedan od najvećih klubova na svetu.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, kako prenose katalonski mediji zapelo je između pregovora Barselone i Dembelea i to možda ne bi bilo čudno da Francuz nema pravu istoriju prevara klubova u kojima je igrao. Ipak, polako.

Najnovije informacije svedoče da se nalazi na izlaznim vratima kluba koji ga je doveo iz Borusije za 135 miliona evra 2017. godine, a ima ugovor do 1. jula, pa već može da pregovara sa drugim klubovima.

Dakle, već sledećeg leta može da ode iz Barselone bez odštete.

Kako prenosi Đerar Romero, poznati novinar, Dembele od Barselone traži čak 40 miliona evra bruto plate i još 20 miliona bonusa (neki pominju i čak 40) za potpis novog ugovora. I to u trenutku kada Barselona prolazi kroz najveću finansijsku krizu.

„Dembele je srećan u Barceloni i ostao bi u klubu, ali problem su njegovi agenti. Oni su svojim stalnim projenama razmišljanja umorili upravu kluba. Odnos između agenata i kluba nikad nije bio ovoliko narušen. U klubu više ne kriju da je poslednji sastanak bio veliki korak unazad u pregovorima“, objavio je katalonski „Sport“.

Stalno povređen, Dembele; Foto: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Dembele je za četiri i po godine uspeo da razočara navijače, ali i da ih natera da se pitaju „Zašto su ga uopšte doveli?“. Nekada jedan od najvećih talenata fudbala je igrač za kog se govori da se podjednako dobro služi levom i desnom nogom. Ovo predstavlja pravu noćnu moru za sve defanzivce jer ima veliki izbor stvari koje može da uradi. Ipak, sve ovo malo vredi jer je ovaj fudbalski unikat ostao u senci svog nezdravog života i pravog amaterizma. Nikada nije ispunio sve visine koje su mu se predviđale…

O tome je na svoj originalni način govorio Rade Bogdanović, čuveni srpski fudbaler. Njegova izjava iz novembra 2019. godine je ubrzo postala antologijska.

„Oni su ispali iz forme još u aprilu prošle godine pred završnicu Bundeslige kad je trener odlučio da igra u zadnjoj liniji sa četiri crnca, tad mu je sve krenulo niz vodu i nije se oporavio do danas…“, opisao je Rade igru Borusije.

„Za apsurd života i vremena u kojem mi živimo. Čovek je plaćen 150 miliona evra sa bonusima. Toliko novca treba Kliničkom centru Srbija da se potpuno renovira kako bi mogao kvalitetno da leči 7 miliona stanovnika Srbije. Čak 35 odsto vrednosti Komercijalne banke je iznosio njegov transfer. Barselona mu je prvo angažovala nutricioniste koji su mu objasnili da ne sme da jede brzu hranu. Onda su mu angažovali psihijatra da mu objasni da je profesionalni fudbaler i da ne sme preko noći da gleda porniće i igrati video igre na profesionalnom nivou. Zamislite nekoga ko ima toliku platu i toliko je plaćen da sebi dozvoljava takve stvari u životu“, objasnio je Bogdanović.

I to nezadovoljstvo nikako ne čudi kada se zna da je zbog povereda odigrao samo 126 mečeva i postigao tek 30 golova uz 23 asistencije. Vrednost mu je danas „tek“ 50 miliona evra.

Barselona i dalje pokušava da ga privoli da potpiše ugovor kako bi uspela da povrati barem deo novca od njegovog transfera, ali se deluje da od toga neće biti ništa.

Mikel Silvestre je prvi objasnio kakav je zapravo Francuz. Bivši defanzivac Mančester junajteda je tada bio sportski direktor Rena, kluba u kom je ponikao.

Nakon što je tada 19-godišnji Dembele sjajno odigrao debitansku sezonu došao je do direktora.

„Poslao mi je poruku s aerodroma da u ruci drži kartu, te odlazi kod bake u Senegal zato što mu je dosta fudbala. Ubrzo je sletio u Dortmund jer je sve dogovorio s Borusijom“, objasnio je Silvestre.

Ren je za ovu prevaru mogao da se uteši sa 35 miliona evra od Borusije, a Dortmund je samo godinu dana kasnije imao čistih 100 miliona evra zarade nakon transfera u Barselonu.

Tako se dolazi do računice da iako je varao prethodne klubove, barem su uspeli na njemu da zarade bogato, što verovatno neće biti slučaj sa Barselonom..

Sve ovo radi momak koji je zbog povreda u Barseloni sakupio čak 730 dana bez da bude na raspolaganju timu…

BONUS VIDEO Mesi osvaja Zlatnu loptu 2021. godine

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar