Fudbalska reprezentacija Srbije
Fudbalska reprezentacija Srbije; Foto: Starsport.rs ©

Učinili su nas ponosnim, sada je vreme da zablistaju i u reprezentaciji

Srpski fudbaleri širom Evrope i sveta ostvarili su uspehe sa svojim klubovima, te se popeli na tron u nacionalnim prvenstvima, kupovima, ali i međunardnim takmičenjima.

PROČITAJTE JOŠ:

Naši reprezentativci imali su veoma važne uloge u pohodima ka tituli, a teško je reći čiji uspeh je najimpresivniji.

Aleksandar Mitrović osvojio je Čempionšip sa Fulamom, te izborio povratak u Premijer ligu naredne sezone. Srpski golgeter izabran je za najboljeg fudbalera u sezoni, pošto je postigao čak 43 gola uz sedam asistencija. Uspeo je da prestigne rekord Gaja Vitingema, koji je u sezoni 1992/93. dao 42 gola u drugom rangu engleskog fudbala, ali tada se igralo po drugačijem principu.

Iako se mnogo priča o tome kako bi Mitrović trebalo da se oproba u nekom jačem klubu, njegov ugovor sa „kotidžersima“ je važeći do 2025. godine. S obzirom da se tamo oseća kao kod kuće sve su naznake da će Srbin isuniti ceo ugovor i naredne sezone pokušati da se pokaže u engleskoj eliti u najboljem svetlu, te opstane u ligi.

Titulu u holandskom prvenstvu osvojio je Ajaks, a Dušan Tadić je kao kapiten uz poznatu pesmu „Fredd from desire“ podigao trofej. Borba sa PSV-om se vodila do pretposlednjeg kola, ali su „kopljanici“ pobedom nad Herenvenom od 5:0 osigurali prvo mesto.

Tadić je bio bolji od svih igrača kada je reč o učestvovanju u golovima. Uspeo je da zatrese mrežu 13 puta, dok je 19 puta golove servirao „na tacni“, što mu je donelo i epitet najboljeg asistenta Evrope.

PROČITAJTE JOŠ:

Mogao je Ajaks do trofeja i u Kupu, ali je PSV preokretom uspeo da osvoji trofej. Jedino gde su Tadić i ekipa podbacili bila je Liga šampiona, gde su u osmini finala poprilično neočekivano ispali od Benfike u dvomeču.

Filip Kostić sa Ajntrahtom nije bio tako uspešan u Bundesligi, pošto je sezonu završio kao 11. na tabeli, ali je plasman u Ligu šampiona izboren na slađi način. Frankfurt je osvojio Ligu Evrope, pošto je u finalu bio bolji od Rendžersa nakon penala sa 5:4.

Srpsko krilo je sezonu u Evropi završilo sa tri gola (18 na listi) i šest asistencija (najbolji), zbog čega je na kraju uvršteno u najbolju postavu, a proglašeno je i za najboljeg fudbalera u takmičenju.

Spekuliše se da bi Kostić ovog leta mogao da promeni klub, za njega su zainteresovani Arsenal, Vest Hem, Inter i Lacio, a transfer u nebesko-plave mu je već bio osujećen. Srbin još uvek nije doneo odluku gde će nastaviti karijeru, a ugovor sa Frankfurtom mu traje do sledećeg juna.

Arauho u duelu sa Kostićem; Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Onaj koji ne može da se pohvali individualnim učinkom, ali timskim može da se diči na sva usta je Luka Jović. Real Madrid uspeo je da se popne na krov Evrope, a u finalu Lige šampiona pobeđen je Liverpul sa 1:0. Srpski napadač nije bio u protokolu za meč, ali se okitio medaljom.

Madriđani su podigli trofej prvaka Španije, a Jović je retko dobijao šansu i to sa klupe. Sakupio je 15 mečeva sa tek jednim golom i tri asistencije. Teško je očekivati da će Jović još dugo ostati u Realu, jer ni kod Karla Ančelotija nije u prvom planu.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Marko Lazetić zimus je stigao u Milan iz redova Crvene zvezde, ali još uvek nije debitovao u Seriji A.

Milan je osvojio Skudeto, a Lazetić je formalno član ekipe, pa je mogao da se raduje tituli. Debitovao je u Kupu protiv Intera, ali je Milan tada doživeo poraz od 3:0.

Sa druge strane, Zvezda je stigla do duple krune u Srbiji, Lazetić je 14 puta dobijao šansu u dresu crveno-belih ove sezone pre odlaska u Milan, a jedini gol je dao protiv Kolubare. Može se reći da je bio deo šampionske generacije, ali se zbog transfera nije okitio medaljom.

Marko Grujić je član šampionske generacije Porta, koji je završio sezonu u ligi sa šest bodova prednosti u odnosu na Sporting.

Srpski vezista upisao je 21 nastup u prvenstvu, a njegov tim radovao se i u Kupu, pošto je u finalu pobeđena Tondela sa 3:1, te osvojena dupla kruna.

foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Da uspesi naših fudbalera ne budu vezani samo za evropsko tlo pobrinuo se Aleksandar Prijović, koji je sa Vestern junajtedom osvojio australijsku ligu.

Prijović je u finalu plej-ofa dominirao protiv Melburn sitija, u pobedi od 2:0. Srpski napadač, koji već neko vreme nije na spisku reprezentacije, zatresao je mrežu u finalu, a upisao je i asistenciju.

Iza srpskih fudbalera je izuzetno uspešna sezona, ali vremena za odmor nema. Selektor „orlova“ Dragan Stojković Piksi već je okupio tim za izazove u Ligi nacija, gde će Srbija u junskom prozoru odmeriti snage sa Norveškom, Slovenijom i Švedskom.

RASPORED MEČEVA:

Srbija – Norveška (2. jun, Beograd)

Srbija – Slovenija (5. jun, Beograd)

Švedska – Srbija (9. jun, Stokholm)

Slovenija – Srbija (12. jun, Ljubljana)

BONUS VIDEO Dušan Tadić o odlasku Baneta Ivanovića, reprezentaciji…

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar