Luka Dončić
Luka Dončić; Foto: Tanjug/AP Photo/Tony Gutierrez

Dalas ne može do trona, a može li Dončić da postane MVP uskoro?

Dalas Maveriksi izgubili su u finalu Zapadne konferencije u NBA ligi od Golden Stejt Voriorsa sa 4:1, ali onaj koji nije razočarao je sigurno Luka Dončić.

PROČITAJTE JOŠ:

Slovenac je predvodio svoj tim do pobeda nad Jutom od 4:2 u seriji, kao i nad Finiks Sansima, i dalje aktuelnim vicešampionima, od kojih je Dalas bio bolji sa 4:3.

Prosečno je u plej-ofu beležio 31,7 poena (po čemu je prvi), 9,8 skokova i 6,4 asistencije po meču. Ovo je Dončiću bio treći plej-of u NBA karijeri, a u sva tri je imao prosečno više od 30 poena, pet skokova i pet asistencija, po čemu je prvi u istoriji (čak ni Majklu Džordanu to nije pošlo za rukom).

Koliko je dominantan pokazuje podatak da je imao i tri utakmice sa 40 ili više poena, a bolji od njega ove sezone je samo Džimi Batler, koji ima četiri takva meča (ne treba zaboraviti da Majami i dalje igra).

U seriji sa Finiksom, koji je tokom regularnog dela sezone imao najbolji skor (64-18), beležio je brojke kakve se retko viđaju. Dončić je uspeo da bude uspešniji u poenima, skokovima, asistencijama i ukradneim loptama od četvorice najboljih igrača Finiksa.

Naime, Slovenac je imao 228 poena, naspram 164 koliko je imao najbolji igrač Sansa Devin Buker. Bio je bolji u skokovima od Diandrea Ejtona, koji je uhvatio 57 lopti, naspram 69 koliko je imao Dončić.

PROČITAJTE JOŠ:

Nije uspeo da mu isparira ni Kris Pol, kao najbolji asistent lige, pošto je odnos bio 49:40 kada je reč o uspešnim dodavanjima za koš. Takođe, Dončić je imao 15 ukradenih lopti, dok je Mikel Bridžis imao devet „krađi“.

Slovenac je do sada u karijeri uspeo da upiše čak 17 plej-of utakmica na kojim je ubacio 30 ili više poena. Time je stao rame uz rame sa Kobijem Brajantom i Kevinom Durentom, koji imaju isti broj takmih utakmica, dok je na vrhu liste Lebron Džejms, koji je 21. put pre 24. godine uspeo da postigne 30+ poena.

Iako je Dalas sa Dirkom Novickim stigao do trona 2011. godine, Luka je uspeo već sada da nadmaši idola, bar u nekim parametrima. Na 28 plej-of utakmica, čak osam puta je imao učinak od najmanje 40 poena, dok je Novickom to pošlo za rukom sedam puta u 145 mečeva.

Može se reći da Dalasov plej-of put ove godine nije mogao biti teži, iako je na kraju regularnog dela bio četvrti na tabeli, te je imao prednost domaćeg terena bar u prvoj rundi.

Najpre su Maveriksi za rivala imali najbolju defanzivnu ekipu lige, pa onu sa najboljim skorom, pa onu sa najefikasnijim napadom. Jeste Dalas dobio dve teške serije, pokazao je da ima petlju u sedmoj utakmici protiv Finiksa, ali uglavnom je sve to bilo na krilima Dončića ili povremenoj kreaciji Džejlena Bransona ili Spensera Dinvidija.

U duelu sa Voriorsima videlo se da Dalas nije šampionska ekipa. Bar ne u trenutnom sastavu. Dončić je vukao koliko je mogao, ali izostala je veća podrška ostalih, pre svega onih sa klupe.

Podseća li vas to na još neki tim u ligi? Podseća li vas Dončićev primer na nekoga? Ako su vam odgovori Denver Nagetsi i Nikola Jokić, pogodili ste.

Istina je da su Jokiću ove sezone falili Džamal Marej i Majkl Porter Džunior, ali to neće vratiti sezonu. Niko nije bio konstantan u Denveru cele sezone, a isti slučaj je i sa Dalasom (osim, naravno, Dončića i Jokića).

Maveriksi su se odlučili da na pola sezone trejduju Kristapsa Porzingisa u kog su mnogi polagali velike nade. Očekivalo se da Dončić i Porzingis budu tandem, koji će doneti prsten Dalasu, ali to se nije desilo. Umesto visokog Letonca došli su Davis Bertans i Spenser Dinvidi.

Bivši bek šuter Partizana odigrao je 40 utakmica, ali je postizao samo 4,8 poena za nešto više od 12 minuta na parketu. Njegov dolazak se skoro i nije osetio. Nešto malo zapaženiji bio je Dinvidi, koji je imao nekoliko izarazito učinkovitih partija, postizao je čak i po 30+ poena, ali je isto tako umeo da podbaci, pa da završi meč sa minimalnim brojkama (na primer dva poena protiv Finiksa u šetom meču). Pokazalo se da nije standardan i da se ne može Dončić uvek osloniti na njega.

Onaj koji je sve pozitivno iznenadio bio je Džejlen Branson, koji je u plej-ofu beležio 21,6 poena uz 4,6 skoka po meču. Ubacio je 41 poen Juti, te je povukao tim onda kada je Dončić bio na kratko van terena zbog povrede.

Osim pomenutih, s vremena na vreme umeo je da iskoči Dorijan Fini Smit, dok su Dvajt Pauel, Redži Bulok i Maksi Kleber bili ispod očekivanog nivoa. Boban Marjanović nije imao gotovo nikakvu ulogu na terenu, te je u plej-ofu odigrao ukupno šest minuta.

Znajući sve ovo nije teško zaključiti da je Dončić poprilično „usamljen“ kada je reč o igračkim kvalitetima. Možda sledeće godine trener Maveriksa Džejson Kid malo promeša karte, pa pored šutera (od kojih se svakako očekuje više), u dogovru sa čelnicima, dovede i centra, sa kojim bi Dončić mogao da sarađuje i proizvodi poene iz pik-en-rola.

Pokazao je Dončić koliko igrače čini boljima, kada je Majka Tobija hranio loptama u dresu Slovenije na Olimpijskim igrama prošle godine. Isto to, možda čak i bolje zbog drugačijih pravila, može da radi i u NBA ligi, samo ako mu se dovede odgovarajuće „osoblje“.

BONUS VIDEO Luka Dončić i Dalas prošli u finale zapada NBA lige

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare