Suma
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Nikome, izgleda, nije jasno zašto je Partizan igrao onako kako je igrao u 162. večitom derbiju.

Ekipa trenera Sava Miloševića je od njegovog dolaska u Humsku 1 postala prepoznatljiva po ofanzivnoj, kreativnoj igri, želji da se postigne gol više i da gotovo svaki protivnik može to da očekuje.

Tokom ove sezone je bilo nekoliko odstupanja od tih principa i u svakom od tih slučajeva Partizan nije dobro prolazio.

PROČITAJTE JOŠ

Podsećanja radi, Partizan je u utakmicama Lige Evrope umeo da se nađe u drugačijoj ulozi od uobičajene, a očigledni primeri za sve to su dueli sa Mančester junajtedom na Old Trafordu i AZ Alkmarom u Hagu.

Za razliku od tih mečeva, Partizan je u večitom derbiju uspeo da sačuva svoj gol, ali je tom utakmice bilo nekako čudno poverovati da tim koji ima ideju da igra „za brzinu više“ pokušava da ritam vrati „u ler“ i da samo pusti da vreme prođe.

„Možda smo pazili i jedni i drugi da ne izgubimo derbi, iskreno stvarno ne znam“, rekao je defanzivac Bojan Ostojić koji u svojoj karijeri ima dvocifren broj duela sa Crvenom zvezdom.

Tako je izgledalo…

Ostoja
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Sudija Lazar Lukić je bio najaktivniji akter utakmice, dosudio je čak 43 prekršaja, a verovatno ni sam ne zna koliko puta je upotrebio pištaljku.

Svakako dovoljno da konstantnim reagovanjem bude još jedan od razloga za nervozu prisutnih navijača i jednog i drugog tima.

Partizan je u meč ušao u ofanzivnom sastavu, sa Bibrasom Nathom na poziciji zadnjeg veznog i Sejdubom Sumom kao polušpicem, što je formacija u kojoj kapiten izraelske reprezentacije ne može da pokaže sve svoje kvalitete, poput lucidnih dodavanja, ubacivanja u kazneni prostor i mogućih asistencija Umaru Sadiku ili nekome od krilnih napadača.

U prenosu derbija emitovanom na TV Partizan voditelj Željko Pantić je već na startu meča konstatovao da bi crno-beli trebalo da grade igru kroz sredinu terena, a ne ispucavanjima golmana Vladimira Stojkovića na polovinu Zvezde.

„Tako je“, kratko je konstatovao nekadašnji fudbaler Partizana Vlado Čapljić.

Da li zbog fizičke nadmoći veznog reda protivnika ili zbog već nekog drugog razloga, Partizan je u većem delu utakmice pokušavao da pronađe put do gola Zvezde kroz Stojkovićeve „balone“ upućivane ili ka Umaru Sadiku u centralnom delu ili ka Slobodanu Uroševiću na levom boku.

Stojke
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Među „grmaljima“ poput Miloša Degeneka, Njegoša Petrovića, Dušana Jovančića, Sejduba Suma nije uspeo da napravi prednost, a koliko je Natho korisniji od njega na poziciji bližoj golu protivnika videlo se u 63. minutu kada je prelepo šutirao sa ivice kaznenog prostora, ali je bio zamalo neprecizan.

Još jedan od faktora koji je „ubio“ Partizanovu igru je presing već pomenutog dvojica centralnih veznih fudbalera Zvezde, koji je u drugom poluvremenu umrtvljen brojnim prekidima, ali i ulaskom Aleksandra Šćekića, klasičnog defanzivnog veziste, spremnog da se uvek nađe na putu dodavanja i time poremeti ideju akcije protivnika.

Mladi Filip Stevanović je očekivan kao fudbaler koji može da nanese štetu protivniku, ali je meč startovao sa klupe, u korist Lazara Markovića koji je u prvom poluvremenu delovao kao da se nije pojavio na terenu.

„Nismo dobro ušli u utakmicu. Dosta smo o svemu pričali na poluvremenu, pokušao sam da unesem hitrinu, ali nismo uspeli da dođemo do gola. Nezadovoljan sam remijem, išli smo na pobedu. Naravno da nisam ljut na saigrače. Da li vi znate šta je bilo u glavama mojih saigrača? Ne znate, pa ne znam ni ja, iskreno…“, istakao je Stevanović koji je u poluvremenu zamenio indisponiranog Markovića.

Veliki problem za Partizan je bila i povreda Nemanje Miletića, koji je tokom drugog poluvremena više pokušavao da osposobi svoje desno stopalo nego da napadne defanzivce Zvezde, ali njemu treba odati priznanje jer ni u jednom trenutku nije pokazao nameru da legne na teren i zatraži medicinsku pomoć, što je bio čest slučaj sa njegovim kolegama, sa obe strane.

Trener Savo Milošević je na kraju konstatovao da je ekipa ušla bez energije i agresivnosti u utakmicu.

Savo
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

„Uprkos očajnom prvom poluvremenu, ipak smo se konsolidovali u drugom delu. Crvena zvezda žestoko kažnjava takav pristup, ali smo uspeli da izdržimo i to me raduje“, rekao je Milošević.

Jeste se izdržalo, ali se izdržavalo praktično celu utakmicu, sa tek ponekim bljeskovima u napadu koje je uglavnom gasio Suma svojim već karakterističnim lošim načinom donošenja odluka.

Na kraju, bodovna razlika ostaje ista, Zvezda ima 11 poena prednosti, pa se postavlja pitanje zašto se Partizan uopšte odlučio za „izdržavanje“.

„Iskreno, i ja sam bio malo u šoku. Nemaš šta da čuvaš. Zvezda je 11 bodova ispred nas, šta da čuvamo? 11 bodova? Ne znam…“, bile su reči Bojana Ostojića po završetku utakmice.

Suma sumarum, Partizan ne izgleda dobro posle zimskih priprema, mnogo se govori i o tome da je „tim ostao na okupu“, ali se čini da se olako prošlo preko informacije da je ekipu usred sezone napustio Zoran Tošić, koji je od početka drugog dela takmičenja bio jedan od najzapaženijih igrača.

Trener Milošević je već govorio o tome da „treba da se vidi šta i kako“ pošto stvari nisu dobre, a lice Partizana u večitom derbiju nije bilo onakvo kakvo se očekivalo, već potpuna suprotnost koja ne može da donese boljitak. Ili bar nije do sada.