Foto: Starsport

Sve što se dešava u i oko fudbalskog kluba Novi Pazar obično nema mnogo veze sa kvalitetom igre.

Ovih dana su se pojavile priče o nameštanju meča sa Radnikom iz Surdulice, što je samo dodato na već poduži spisak skandala gde se spominje naziv pazarskog kluba.

Oni prosto kao da ne mogu da se klone problema. UEFA sumnja da se namešta i u Superligi, mada je do sada u nižim rangovima takmičenja to bila prilično uobičajena stvar.

PROČITAJTE JOŠ

I dok iz Novog Pazara tvrde da je susret, završen pobedom Radnika, bio regularan, Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, kaže da je zbog sumnji na nameštanje, Novi Pazar praćen na sedam utakmica.

U konkretnom okršaju sa Radnikom, gde su se pojavile enormne kvote na pobedu Surduličana, označena su petorica igrača Pazaraca.

Kazna za ovakve stvari može biti novčana, bodovi mogu da budu oduzeti, dok osumnjičeni igrači budu izbačeni iz fudbala na duže vreme.

A šta na ove najsvežije optužbe kažu u Novom Pazaru?

Foto: Starsport

„Igrači najoštrije demantuju da su igrali kladionicu, a još manje da su uradili nešto protiv interesa svog kluba. Oni su izričiti da će angažovati advokate, zbog odbrane časti, ugleda i vlastitih karijera, koje su na ovaj način dovedene u pitanje. Spremni su da idu na poligraf. Plašimo se da se iza ovoga krije namera da se Novom Pazaru oduzmu bodovi i da se na taj način klub izbaci iz Superlige“, poručio je taj klub.

Zanimljivo je da se žale na to kako neko hoće da ih izbaci iz lige, a ne tako davno su kao desetoplasirani ušli u Superligu.

Pa gde to ima? To se pitalo mnogo ljudi koji bar ovlaš prate fudbal u Srbiji.

Pre dve godine kada je nastao čitav karambol zbog koronavirusa, Superliga, koja objektivno treba da ima do 12 klubova je proširena na 20.

Novi Pazar je uskočio umesto Grafičara odlukom Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije, jer su „grafosi“ Zvezdina filijala i nisu dobili licencu.

Sve se to dešava u vreme kad se pričalo o tome kako je Superliga odlučila da proda mesta u elitnom takmičenju.

Kakva onda logika stoji iza tvrdnji da neko sad hoće da izbaci Pazar iz lige? Još su spomene poligraf… Ma dajte, nemojte da pravimo veći cirkus od onog u kom se već nalazimo.

Ove godine su igrači Novog Pazara bili deo tuče na terenu, pre oko mesec i po dana, u nadoknadi vremena meča sa Radničkim iz Kragujevca.

Gde je Nenad Lalatović tu je i „vatra“, ali do nje u susretu sa Radničkim nije došlo zbog trenera Kragujevčana.

Igrala se nadoknada kada se Filip Pavišić iznervirao jer igrači Radničkog kradu vreme. Nije mnogo prošlo, nastao je opšti metež, čulo se i: „Ubij, ubij cigana“, verovatno na račun Lalatovića i druge uvrede sa tribina.

Nešto ranije, u februaru, navijači su tražili da se stadion zove Aćif-efendija.

Aćif Hadžiahmetović, poznat kao Aćif-efendija bio je nemački kolaboracionista i gradonačelnik Novog Pazara u vreme okupacije.

Komunističke vlasti su ga streljale zbog zločina nad Srbima i Albancima koji koji su bili protiv njegove vlasti.

FK Novi Pazar
FK Novi Pazar; Foto: Starsport.rs ©

Prethodnih godina je bilo slično loših stvari. Tako su lani navijači Novog Pazara bili „izbrisani“ sa tribina, bar na gostovanjima.

„Vođenje navijača na gostovanja u Srbiji može da se protumači kao provokacija“, saopštio je lani FK Novi Pazar.

Do ovakvog epiloga je došlo zbog dešavanja od osmog avgusta prošle godine kada su navijači domaćeg kluba ušli u sukob sa navijačima Partizana.

Sa jedne strane su se čuli povici Ratku Mladiću i Srebrenici, sa druge se čulo „Ovo je Bosna“, „Kosovo je pored Srbije“, „Žuta kuća“, dok se skandiralo i Naseru Oriću, a prekid je trajao duže od pola sata.

Da svake, ili gotovo svake godine mora da bude nekog „belaja“, tokom 2020. se pobrinuo Sead Kolašinac.

Na izbornoj skupštini kluba je februara 2020. Kolašinac udario novinara Redžepa Koraća sa leđa.

Foto: Irfan Licina/Starsport

To je uradio kao direktor mlađih kategorija Novog Pazara, u vreme kad je njegov brat Kenan bio trener prvog tima.

Seadu je smetalo pisanje Redžepa Koraća o otvaranju novi škole fudbala, koja je bila konkurencija Kolašinčevoj privatnoj.

Pre pet godina je Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije zabranila registrovanje novih igrača zbog neregulisanih dugovanja prema fudbalerima i trenerima, a stigao joj je odgovor da pošalje dopis na bošnjačkom jeziku, sve kako bi se produžila mogućnost da klub ipak angažuje igrače.

Navijači su bili deo skandala i 2015. godine kada se igraču Žarku Udovičiću pretilo pištoljem uz poruku: „Skini dres i nestani iz Novog Pazara“.

Rasim Ljajić, u to vreme potpredsednik Vlade Srbije blizak sa Novim Pazarom, objasnio je da huligani koji su to uradili, nisu nepoznata lica.

„Pozvao sam da pitam o čemu se radi, a onda sam čuo još frapantnije stvari. Pet navijača koji su to uradili, putovali su na utakmicu protiv Rada u Beograd zajedno sa igračima u klupskom autobusu! Pa to se ne dešava ni u seoskim ligama, to je nedopustivo“, rekao je Ljajić.

Koliko stvari mogu da budu napete, pokazuje još nekoliko situacija, a navijači su na Banjici i mečevima sa Radom razvijali turske zastave, dok su pristalice Partizana gađali i eksplozivnom napravom punjenom ekserima koja srećom nije eksplodirala.

BONUS VIDEO: Mitrovićev 41. gol u sezoni, tresao mrežu i Bornmutu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar