Nikola Malbaša
Foto: Srdjan Stevanovic / Starsport

Kao grom iz vedra neba je sportsku javnost pogodila vest da se Nikola Malbaša našao na poternici policije zbog navodnog oružanog napada.

Nekada pouzdani levi bek, reprezentativac, prema navodima medija nožem je naneo teške povrede muškarcu koji ima pozamašan dosije i već je osuđivan za krivična dela.

PROČITAJTE JOŠ

Sve se dogodilo, navodno, u Zemunu, kraju u kom je Malbaša rođen, gde je odrastao i odakle je počeo da gradi fudbalsku karijeru.

„Sukob se desio u kolima u Bačkoj ulici kod okretnice autobusa 18 i 83. Navodno je razlog neraščišćeni računi između njih dvojice, gde je prvobitno došlo do žučne rasprave, a zatim je navodno Malbaša u trenutku rastrojstva izvadio nož i nekoliko puta ubo u stomak muškarca koji je označen kao narkodiler“.

Kako zvaničnih informacija od Ministarstva unutrašnjih poslova nije bilo, ovo je jedina verzija događaja koja je stigla u javnost.

Bila tačna ili ne, tek stravično zvuči da se ime čoveka koji je odmeravao snage sa slavnim Realovim „Galaktikosima“ uopšte pominje u ovom kontekstu.

Za razliku od nekadašnjih saigrača iz zlatne Partizanove generacije koja je u sezoni 2003/04 nastupila u Ligi šampiona, Malbaša nije bio prisutan u sportskoj javnosti proteklih godina.

Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Niti je bilo intervjua „podsećanja“, niti gostovanja, niti je bio uopšte pominjan u sportskom kontekstu. Ni traga, ni glasa, a onda – crna hronika.

A, imao je Malbaša čime da se pohvali.

Noseći dres kultne ekipe Hajduka iz Kule pune četiri godine stekao je status jednog od najboljih levih bekova lige, što je bilo dovoljno Partizanu da ga angažuje i učini starterom.

Prethodno je fudbal učio u matičnom Zemunu i Mladosti iz Apatina, pre nešto više od 18 godina zadužio je crno-beli dres.

Bio je deo tima koji je predvođen Lotarom Mateusom sa klupe stigao do elite evropskog fudbala, u momentima kada nimalo nije bilo lako klubovima sa ovih prostora da dođu do te šanse.

U tome je Zemunac imao značajnu ulogu, protiv Đurgardena u kvalifikacijama je postigao gol iz jedanaesterca, a promašaj u penal-seriji odlučujuće utakmice u Njukaslu nije doneo teže posledice po klub.

Standardan u Ligi šampiona, agilan na obe strane terena, čak i u mečevima protiv Real Madrida, Malbaša je ispunio sve uslove da postane reprezentativac, tada države pod nazivom Srbija i Crna Gora.

Foto: Srdjan Stevanovic / Starsport

U januaru 2004. godine dogovorio je prvi inostrani angažman, potpisavši ugovor sa ruskim Terekom iz Groznog koji je u ranijim periodima bio pogodna sredina za srpske fudbalere.

„Nisam imao razloga da brinem za bezbednost, igra se u Rusiji i u klubu nemaju nameru da se vraćaju u Čečeniju. Kislodovski je lep gradić, čist, podseća me nekako na Vrnjačku banju, samo je nešto veći“, govorio je tada Malbaša.

Godinu dana kasnije, sa vrednošću od 750.000 evra Malbaša je postao član atinskog AEK, u kom je odigrao 39 utakmica, upisao tri asistencije, te duplirao svoju tržišnu vrednost.

Usledila je seoba u Koblenc, gde je ostao godinu i po dana, da bi potom postao član kineskog Šandonga, u kome ga je trenirao Ljubiša Tumbaković.

Sve posle toga – misterija. Završio je karijeru sa 30 godina i potpuno nestao iz javnosti. Mnogo kasnije, 12 godina kasnije pojavio se na stranicama crne hronike. I, navodno, nalazi se u bekstvu.

Dok se ceo slučaj ne raspetlja, jedino je sigurno da nije bilo sve kako treba u životu bivšeg reprezentativca.

Jednako sigurno kao i želja svakog ljubitelja fudbala da se neće sve završiti na ovome i da će Malbaša naći svoj put.

Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare