Foto: Screenshot / Youtube / Haris Ahbabovic

Bio je reprezentativac Jugoslavije, odbio je Crvenu zvezdu, Dinamo i Hajduk kako bi ostao u svom Sarajevu, ali ga taj grad 2020. godine može učiniti beskućnikom.

Predrag Pašić je deceniju nosio dres fudbalskog kluba nazvanom po glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a za „veliku državu“ nastupio je deset puta i bio učesnik olimpijskog tima koji je osvojio zlatnu medalju na Mediteranskim igrama 1979. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Umesto mirne penzije, čovek koji je smatran naslednikom Dragana Džajića se u 61-godini života suočava sa najvećim izazovom.

Pašić je kao zaslužni sportista dobio pravo na korišćenje prostora koji je pripadao jevrejskoj porodici Alkalaj, ali su izgleda „pik“ na tu teritoriju bacili neki „moćni ljudi“.

Pod plaštom „harmonizacije zakonodavstva BiH sa EU“, jevrejska porodica je izbrisana iz vlasništva, a potom je na metu došao i Pašić.

„Već trideset i nešto godina sam ja ovde. Savesno sam ovde boravio, uložio sam mnogo novca, ali je onda po tom Zakonu o harmonizaciji bilo neophodno usklađivanje knjiga i katastra. Tu su opštine dobile ogromnu priliku da dođu do prostora i nekretnina koje su im interesantne“, kaže Pašić za Nova.rs.

Uvidevši o čemu se radi, nekadašnji fudbaler se obratio sudu koji je potom doneo odluku da se u vlasništvo vrati porodica Alkalaj, ali…

„Odmah je otvorena hajka na mene, pokrenuli su spor za koji nisam mogao da znam. Podneto je mnogo lažnih dokaza, a meni je oduzeto pravo da branim sebe i imovinu. Na kraju, doneli su sudsku presudu u kojoj je navedeno da nisu mogli da me nađu i da me obaveste, a ja sam u tom trenutku bio u opštinskom Savetu za sport od koga sam redovno na adresu dobijao obaveštenja o sednicama, sastancima… A sud ne može da me nađe…“

Zašto Pašić kaže da brani imovinu? Zato što je uz prostor koji je dobio na korišćenje sporan postao i stan koji je u njegovom vlasništvu.

„U tom prevarnom procesu je konstatovano da postoji nekakav moj dug, bez kamata u iznosu vrednosti mog stana od 186.000 konvertibilnih maraka. Znači bez kamata, što znači da bi oni i dalje da me pljačkaju. Oni su naveli da je to zbog nekakvog neplaćanja kirije, iako ja nisam imao nikakav ugovor sa njima, račun…“

I to je sudija prihvatio, ističe Pašić.

„Nikada me nisu obavestili o tome, tek kada je postupak završen. Ja i advokati nismo mogli da se branimo. Obaveštenje sam dobio na dan kada se obeležava godišnjica od titule koju sam osvojio sa Sarajevom… Ostavili su me bez ikakve mogućnosti da kao čovek mogu da dokažem svoje pravo“.

Naš sagovornik apostrofira da je sporni prostor na korišćenje dobio kao zaslužni sportista, da mu je tada objašnjeno da je to jevrejsko vlasništvo i da je on ulagao novac i plaćao novac, u ime porodice Alkalaj.

„Postao sam žrtva, a najtužnije je što ja u ovoj opštini živim od rođenja, već 62 godine i nikada nisam dobio nikakvo priznanje kao sportista, čovek, već ovo, da mi se oduzima stan. To nije samo moj problem, to je problem svih građana država bivše Jugoslavije jer one pljačkaju i uzimaju sve što im je pod rukom“.

Pašić ne odustaje od borbe. Ostao je još jedan mogući korak.

„Obratiću se Opštinskom veću Opštine Centar, ni ono nije znalo za postupak, to je vodio samo pravobranilac. Postoji šansa da oni odlože izvršenje i dozvole vraćanje sudskog postupka na početak. Ja bih tu dobio pravo da se branim kao čovek“.

Kome je u interesu da se jedan nekadašnji vrhunski sportista u zrelim godinama dovodi u ovakvu situaciju?

„Mislim da je to u interesu nekoga ko me patološki mrzi i ima uticaja u želji da se domogne prostora. Oni su hteli ranije da ga uzmu, ja sam dokazao da nemaju pravo, Kantonalni sud je konstatovao da nemaju pravo da se mešaju u vlasništvo, ali su oni posle toga krenuli u ovaj prevarni postupak“, zaključio je Pašić za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare