Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Gotovo trećina fudbalskih klubova u Srbiji bi mogla da nestane, navedeno je u novoj epizodi serijala Tifo fudbal koji postoji u okviru renomiranog portala Atletik.

U epizodi se objašnjava da u Srbiji postoje dva velika kluba koji dominiraju, te da im je na put stala samo ekipa Obilića, tada pod patronatom Željka Ražnatovića Arkana.

PROČITAJTE JOŠ

Kao primer za klubove koje nestaju uzet je OFK Beograd, klub koji je bio jedan od vodećih, ali je zahvaljujući krizi, lošem rukovođenju i promenama na tržištu fudbala trenutno trećeligaš.

Pročitajte još: Fenomen Petković: Obožavao je svoj OFK, a čekao ga je Real

U priči o predratnim klubovima, pomenuti su Jugoslavija i BSK, timovi koje su kasnije nasledili Crvena zvezda i upravo OFK Beograd.

„Da je istorija imala drugačiji tok, možda bi OFK Beograd igrao u večitom derbiju. Sada, klub se nalazi u trećoj ligi. Na ivici opstanka. To je upozorenje za evropski fudbal kako funkcioniše ekonomija u fudbalu“, navodi se.

OFK Beograd je, ističe se, bio prepoznat po stvaranju i izvozu igrača.

„To je žitnica za evropski fudbal. Ceo finansijski sistem srpskog fudbala van dva najveća kluba svodi se na stvaranje i prodaju igrača. Sistem je komplikovan, klubove i dalje finansira država, a mnogi klubovi moraju da prodaju igrače da bi preživeli“.

Dalje se navodi da je tokom prošle godine Srbija bila šesta po izvozu fudbalera i da je čak 521 igrač napustio državu.

Pročitajte još: „Naš Pele je bio stvarna veličina, nikad neću zaboraviti…“

Podseća se i da su iz OFK Beograda potekli Aleksandar Kolarov i Branislav Ivanović, te da je u misiju spasa kluba krenuo Ilija Petković, nekadašnji selektor, koji je nedavno preminuo.

„Direktor OFK Vladimir Simović je rekao da budžet kluba od oko 200.000 evra uglavnom ide na održavanje stadiona i omladinsku školu, a taj novac dolazi od prodaje i solidarnih davanja koje je uvela UEFA. To je 75 odsto budžeta OFK. Poslednji novac u klub je stigao od transfera Duška Tošića iz Bešiktaša u Gvangžu“.

Pročitajte još: Srpsko-ruska proslava: Bane slomio pehar

Dodaje se i da je Simović procenio da će 30 odsto srpskih klubova nestati u naredne dve godine, a ističe se da OFK Beograd nije mogao ni da plati mesto u višem rangu takmičenja.

„Postkoronski svet bi mogao da stvori katastrofu ta stogodišnji klub kao što je OFK, a takav scenario bi mogao da zadesi i mnoge, mnoge klubove…“, zaključuje se.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (8)