Foto: Starsport

Ako vam nije neizvesno to što je Zvezda uzela titulu u trenutku kad ima 12 bodova više od Partizana, šta biste rekli kad vidite tabelu škotskog prvenstva?

A ona kaže da su Glazgov Rendžersi napravili podvig i završili su regularni deo takmičenja sa 28 pobeda i pet remija.

PROČITAJTE JOŠ:

„Policajci“ imaju bezmalo 20 bodova više od najvećeg rivala Seltika, koji je glavni deo takmičenja završio sa 69 bodova.

Uz to, nastavili su u istom ritmu i u plej-ofu gde su pobedili još jednu utakmicu i remizirali sa Sent Džonstonom 1:1.

Ovo je ravno čudu, jer je Sent Džonston šestoplasirani tim škotskog prvenstva. Rendžers sa Crvenom zvezdom povezuje to što ni jedni ni drugi nemaju poraz, a sezona se završava.

Štaviše, crveno-beli, gledajući odnos pobeda i remija, imaju još uspešniju sezonu na domaćem planu jer četiri kola pre kraja imaju 98 bodova.

O gol-razlici je izlišno i pričati, jer su i Zvezda i Rendžers prebacili 80 postignutih pogodaka i jedva 10-20 primljenih.

U toj računici neporaženih nalazi se i Sporting iz Lisabona, koji sa 22 pobede i sedam remija namerava da zadrži prvo mesto u Primeiri, u kojoj beži Portu šest bodova.

Od bitnijih i poznatijih imena evropskog fudbala jedino je još Slavija iz Praga neporažena posle 29 odigranih utakmica, gde ima 23 pobede u Češkoj.

A koliko je teško uraditi ovako nešto u svetskom, ne samo evropskom fudbalu, može se proveriti mukotrpnom, ali jednostavnom pretragom i proverom desetina nacionalnih liga.

Za mnoge od klubova koje ćete pročitati niste nikad ni čuli, osim ako niste pasionirani kladioničar sa posebnom strašću ka egzotičnim ligama i destinacijama.

Društvu neporaženih „velikana“ pridružuju se Al-Sad (Katar 19-3-0), Alahuelense (Kostarika, 13-7-0), Al-Hilal, nekadašnji klub Miloša Degeneka sa 14 utakmica bez poraza i Al-Mereih sa 13, Grande Rivijer (Mauricijus) sa 13, Sagrada iz Angole sa 11 pobeda i pet remija bez poraza do sada, Al Arabi (Kuvajt, 10-3-0), Rasing iz Arube sa samo jednim remijem iz 11 utakmica, Bašundara Kings iz Bangladeša sa istim skorom.

Tu je i japanski Kavasaki (11-2-0), ekipa Robin Hud (da, stvarno se tako zovu) iz Premijer lige Bermudskih Ostrva, kojoj niko već osam utakmica u ligi ne može da uzme meru, Albireks Nijigati iz Singapura isto toliko, Soligorsku iz Belorusije u šest, koliko i Tajvan Stilu. Mazija sa Maldiva u 13 prvenstvenih utakmica ima četiri remija…

Foto: Starsport

Tu su i neki Libijci, Korejci, Kongoanci (Otoho d’Ojo), izvesni AS Vita klub, ali i poneki klub iz Gambije i Hong Konga. Čak je i „moćna“ La Fjorita iz San Marina poklekla jednom u 14 mečeva.

Shvatate već poentu. Kad se šala stavi po strani, jasno je da uspeh Zvezde, Sportinga Slavije i Rendžersa nije za potcenjivanje.

Kada jedan tim završava sezonu kao neporažen, to je presedan. Setimo se samo sa koliko se poštovanja i danas priča o generaciji „nepobedivih“ iz Arsenala.

To je bilo pre 17 godina! U Španiji će po pravilu titulu uzimati Barselona, Real, uvuče se tu ponekad i Atletiko, ali niko ne prođe skroz neokrnjen.

Ako slabiji klubovi ne mogu da ih pobede, pobeđivaće se međusobno. U Superligi Srbije se svodi na nešto slično.

Kad Partizan ne pobedi Zvezdu, obično to ne može da uradi ni neko drugi. Istini za volju, treba reći da se tim Dejana Stankovića više puta ove sezone vraćao iz minusa.

To je scenario na koji nisu baš navikli u Zvezdi i Partizanu kad se suočavaju sa slabijim klubovima od sebe, ali i pokazatelj da crveno-beli nisu bezveze tu gde jesu.

A u poziciji su da četiri kola pre kraja mogu da proslave titulu prvaka države. Sportingu fali još bodova, jer ima pet utakmica do kraja, ali su lisabonski zeleno-beli pre pet dana tukli Bragu s igračem manje.

Foto: EPA-EFE/HUGO DELGADO

Bragu, koja se sa četvrte pozicije „kolje“ sa Benfikom za mesto u Ligi Evrope, kad je već Liga šampiona teška priča.

Razlika između Zvezde i Sportinga, odnosno Rendžersa je što portugalski i škotski klub nisu očekivano u toj poziciji.

Sporting se tituli nije radovao još od 2002. godine, a Rendžers deset godina unazad, koliko je gledao u leđa omraženom rivalu Seltiku.

Kada je reč o Slaviji, ona je samo nastavila kontinuitet i koristi to što Sparta iz Praga nije ona ista od pre, kao što nije ni Viktorija Plzenj.

Foto: EPA-EFE/Martin Divisek

Češko prvenstvo je i najzanimljivije od četiri spomenuta, jer su se u njemu smenjivali i Plzenj i Sparta i Liberec i Slavija, sve u poslednjih devet godina.

Kod Portugalaca je skoro 20 godina unazad knjiga spala na „dva slova“, Benfiku i Porto, zbog čega je Sporting osveženje, ako ostane u sadašnjoj poziciji.

Rendžersi će ozbiljan ispit svoje nepobedivosti imati već za koji dan, kada drugog maja budu ugostili Seltik u plej-ofu, pre nego što odrade posao u još dva meča do kraja.

Zvezdu, Rendžers i Sporting ove sezone povezuje još jedna stvar osim nepobedivosti – na klupi sva tri kluba sede nekadašnji ozbiljni fudbaleri.

Foto: EPA-EFE/Andrew Milligan / POOL

Ruben Amorim je strateg Sporinga, Dejan Stanković vodi Zvezdu, a Stiven Džerard je preporodio klub iz Glazgova.

Dvojica potonjih u svojim biografijama imaju i trofej Lige šampiona u svojim vitrinama, Amorim je legenda Benfike i može se podičiti reprezetantivnim iskustvom u Portugalu.

Sve u svemu, sve tri ekipe su u pol poziciji za sledeće izdanje Lige šampiona iz svojih država.

Ako završe nepobeđeni, možda neće privući pažnju kao svojevremeno Arsenal u ligi kakva je engleska, ali ipak činjenica da mogu biti neporaženi jeste zanimljiva jer se tako u krajnjoj liniji i piše istorija fudbala.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare