Foto: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Vest da je Lionel Mesi odlučio da napusti redove Barselone posle gotovo dve decenije u klubu sa "Kamp Nou" stadiona, izazvala je tektonski poremećaj u svetu fudbala.

Argentinac je putem faksa obavestio čelnike kluba da ima nameru da ode već ovoga leta, ali u Barseloni veruju da ne postoji legalan osnov za takav zahtev s obzirom na to da je ugovorom vezan sa klubom još godinu dana, te da je rok koji je imao da podnese zahtev da ode kao slobodan igrač, istekao zaključno sa 30. majem.

PROČITAJTE JOŠ:

Dve strane su spremne da idu do kraja, pa ako bude potrebno i na sud, a Barselone u krajnjem slučaju zahteva da eventualni kupac plati otkupnu klauzulu od 700 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ: Mesi poslao Barsi pismo – želi da ode!

Jasno je da tu astronomsku sumu može da plati malo ko, ako uopšte postoji klub koji je sposoban da uradi tako nešto.

Međutim, bude li Mesi uporan u tome da želi da ode, a Barselona odlučila da ne želi da godinu dana drži nezadovoljnog igrača u ekipi, kompromis će morati da se postigne.

PROČITAJTE JOŠ: Barselona tera Mesija na sud, traži 700 miliona evra!

Bude li po Mesijevom – on će otići, a u koji klub, to je teško reći.

Do sada, najveće šanse davale su se klubovima kao što su Pari Sen Žermen, Mančester siti i Inter, ali prema poslednjim informacijama ima još onih koji su zainteresovani i koji su spremni da se bore za potpis višestrukog dobitnika priznanja „Zlatna lopta“.

Pari Sen Žermen je vrlo realna opcija – imaju odličan tim koji je igrao finale Lige šampiona, tamo su zvezde kao Nejmar i Kilijan Mbape i mesijev dolazak bi samao još ojačao ionako odličan tim. Bogati vlasnici iz Katara ne bi žalili novac da dovedu Lea, ali imajući na umu pravilo o finansijskom fer-pleju, pitanje je do kojih granica mogu da idu, a da ne ugroze svoju poziciju.

Druga opcija je Mančester siti, vicešampion u Premier ligi i mesti u kojem bi se Mesi, donekle, osećao slično kao u Barseloni.

Ne samo zbog toga što je na mestu menadžera njegov bivši mentor Pep Gvardiola, već pre svega bivši direktorski tandem, Čiki Begiristain i Feran Sorijano, koji je stajao svij ovih godina iza munjevitog uspona „građana“, pre svega u smislu dovođenja igrača.

Uostalom, Mesi bi, makar privremeno, bio rešenje za odlazak Serhija Aguera i Davida Silve, tako da se dolazak na „Etihad“, gde su takođe bogati vlasnici sa Istoka, takođe uklapa u sliku o mogućem novom klubu.

Treća opcija je Inter, koji je proteklih meseci konstantno bio dovođen u vezu sa Argentincem.

To nije iznenađenje, nekadašnji prvi čovek kluba Masimo Morati, imao je odavno želju da vidi Mesija u dresu nero-azura, a sada je spreman i da pomogne finansijski da se tako nešto dogodi. Ipak, teško je verovati da bi iko, pa i on mogao da iskešita 700 miliona evra.

Od ostalih klubva, koji se pominju u kontekstu transfera Mesija su Juventus, Mančester junajted, Inter iz majamija, Lids junajted, Bajern, ali zamislite i Real Madrid!

Kakva bi to bomba bila na relaciji Madrid – Barselona, gde je bilo u istoriji prelazaka koji su obeležili istoriju dva kluba, možemo samo da zamislimo.

Ipak, Mesi prvo mora da se izbori da dobije zeleno svetlo za odlazak. Na semaforu je, za sada, crveno. I nema nameru da se promeni makar u žuto.

Vreme će pokazati šta će doneti ovo vrelo fudbalsko leto u Barseloni…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare