Detalj sa meča Partizana i Kroacije, Foto: EPA/Srdjan_Suki

Slegnete ramenima, dignete glavu i idete dalje - to će posle mučne večeri probati da urade u Humskoj.

Crno-beli su u četvrtak uveče bili nadigrani, izgubili su od boljeg, pružili mu ruku i to nije sramota, ali svejedno boli „petarda“ u osmini finala Lige konferencija.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako je bilo dobrih rezultata prethodnih pet godina, tera nas sve da se zapitamo gde smo mi to kao fudbalska nacija, kada u trećem po snazi evropskom takmičenju, lider tabele srpskog šampionata primi pet golova.

A činilo se da će Partizanov meč sa Fejenordom izgledati kao jedna od onih filmskih scena kada neki navalentan tip krene napadno da se nabacuje devojci i ona ga ćuteći trpi jedno vreme, a onda mu zalepi šamar, odgurne ga i baci nad pod.

Kad je Bibars Natho dao neočekivan gol u 13. minutu, moglo je da zamiriše na takav scenario.

Međutim, ovaj navalentni Fejenord ne da nije stao, nego je posle sedam minuta izjednačio i nastavio da igra bolje od Partizana.

Crno-beli su dali još jedan gol za 2:1, Nemanja Jović je zablistao, ali je njegov tim potom primio još tri.

Šta god da je bilo razlog za takav epilog, Partizan je doživeo jedan od najtežih evropskih poraza na svom stadionu.

Najgori još od Makabi Petah Tikve, kada je takođe primio pet golova i dao dva.

Do tog poraza je došlo u sezoni 2005/2006 u Kupu UEFA. Crno-beli su 11 puta primali pet i više golova u evropskim mečevima.

Istina, Atletik Bilbao se desio deset godina posle Petah Tikve i rezultat je glasio 5:1, ali niti je bio u Beogradu, niti se može porediti sa spomenutim Makabijem.

Baskijci igraju u ligi petica i ove sezone su na solidnom osmom mestu. Znate li gde je danas Petah Tikva? Na 12. mestu u Izraelu.

Crno-beli se i sada nadaju da će u Holandiji uspeti da sačuvaju čast i odande odnesu što bolji rezultat, kao što su Petah Tikvu u gostima tukli sa 2:0.

Nije bilo dovoljno, ali bar su obrazi malo manje brideli. Slavija iz Praga je takođe bila težak rival za srpski klub.

U godinama kada je Zvezda igrala sa PSV-om i nadala se čudu, pa pojela „petardu“, tada se to desilo i Partizanu.

Slavija je pobedila u Kupu UEFA sa 5:1. Godinu ranije, crno-belima je pet golova spakovao i Rapid iz Beča.

U oba slučaja Partizan je davao po gol. Protiv Kroacije u sezoni 1997/1998 nije mogao ni toliko.

Hrvati su u osetljivo vreme, nedugo posle rata u Jugoslaviji i neposredno pre rata na Kosovu i Metohiji i bombardovanja tukli Partizan sa 5:0.

Dragan Isailović je u Beogradu dao jedini pogodak za beogradski klub koji ju Zagrebu nije mogao da se suprotstavi ekipi u kojoj su bili Mark Viduka, Robert Prosinečki, Damir Krznar, Goran Jurić, Dražen Ladić i drugi.

Navijači koji su nabavili karte od 40 dinara, za okršaj iz 23. jula 1997. mogli su da se raduju pobedi, a oni koji su gledali okršaj u Hrvatskoj sedam dana kasnije preko TV-a, mogli su samo da se nerviraju.

Ili da ugase televizor. Silvio Marić je dva puta tresao mrežu, Viduka jednom, Igor Cvitanović još dvaput.

Već do 23. minuta posao je bio gotov, a tri lopte su bile iza leđa Ivice Kralja. Do kraja poluvremena je već bilo 4:0, pa je drugi deo igre bio overa i formalnost za Kroaciju.

Foto: EPA/Srdjan_Suki

Godine pre rata obeležio je jedan zanimljiv i efikasan duel sa Seltikom u kom je Partizan primio pet golova, ali je dao četiri.

Septembarski meč Kupa pobednika kupova iz 1989. otvorio je Budimir Vujačić u osmom minutu, a Seltik je na krilima Darijuša Džjekanovskog okrenuo sve do poluvremena.

U drugom delu je dao još dva gola, a Slađan Šćepović je u 86. minutu samo mogao da ublaži poraz.

Mlađi su za naziv „Videoton“ čuli zbog toga što su se crno-beli razračunali s Mađarima u finišu kvalifikacija za Ligu Evrope 2017, a oni stariji imaju malo lošija sećanja na to ime.

Videoton je pobedio Partizan sa 5:0 u sezoni 1984/1985 u Kupu UEFA, a u istom takmičenju je bilo i ubedljivijeg poraza u istoj sezoni.

Kvins Park Rendžers je slavio sa 6:2, ali je Partizan uspeo da se iskobelja i u drugom meču vrati KPR-u milo za drago sa 4:0.

Deset godina ranije Keln je u Nemačkoj bio prejak sa 5:1, Dinamo Drezden je u meču Kupa sajamskih gradova, bio surov u sezoni 1970/1971 sa 6:0, dok je Juventus u sezoni 1961/1962 upisao ubedljivih 5:0 protiv beogradskih crno-belih.

BONUS VIDEO: Gol Dušana Tadića iz voleja protiv Kambura

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare