Foto: EPA PHOTO/EPA/SRDJAN SUKI

Pred Partizanom je "nemoguća misija", ali je "parni valjak" već uspevao da napravi neverovatne preokrete.

PROČITAJTE JOŠ...

Fudbaleri Partizana su protiv Fejenorda doživeli debakl (5:2), ali je gotovo momentalno pristalicama crno-belih kroz glavu prošao jedan od najčuvenijih mečeva koje je klub iz Humske odigrao u svojoj istoriji, kada je uspeo da nadoknadi veliki deficit i izbaci engleski Kvins Park Rendžers.

Preokret protiv Kvins Park Rendžersa nije jedini u istoriji tima iz Humske, a s obzirom na to da će Partizan u drugom meču pokušati da „stigne“ prednost Fejenorda od 5:2, nije zgoreg podsetiti se ni ostalih preokreta koje su crno-beli u svojoj istoriji uspeli da zabeleže. A bilo ih je. Doduše, nikada ovoliko ubedljivih, ali ih je bilo.

Partizan – Ženes Eš 6:2 (prva utakmica 1:2) – sezona 1963/64

Crno-beli su u seoni 1963/64 stigli do četvrtfinala Kupa evropskih šampiona, a na tom putu su morali da idu preko luksemburškog Ženes Eša. No, nije krenulo kako je bilo očekivano, pošto su u Eš sir Alzetu poraženi sa 2:1, a jedini pogodak postigao je Milan Galić. No, u revanšu totalno druga „pesma“ – četiri gola Vladice Kovačevića, po jedan Zvezdana Čebinca i ponovo Galića za ukupnih 7:3.

Partizan – Sparta Prag 5:0 (prva utakmica 1:4) – sezona 1965/66

Sezona 1965/66 ostaće upamćena kao najuspešnija u dosadašnjoj istoriji crno-belih, pošto je Partizan bio apsolutni hit Evrope i došao do finala Kupa evropskih šampiona, gde je bolji bio Real iz Madrida. No, nije samo to finale bilo epsko, već je i put ka njemu bio izuzetno buran. U okviru četvrtfinala Partizan je morao put Češke na megdan Sparti, a iz Praga se u Beograd vratio sa četiri gola u mreži, iako su poveli zahvaljujući Mustafi Hasanagiću u 16. minutu.

No, 9. marta 1966. godine u Beogradu navijači Partizana su uživali u blago rečeno briljantnoj partiji svojih ljubimaca, pogotovo u prvih 45 minuta. Vladica Kovačević dva puta, jednom Velibor Vasović doneli su izjednačenje, da bi Hasanagić golovima u 35. i 41. minutu doneo crno-belima ukupnih 6:4.

Partizan – Kvins Park Rendžers 4:0 (prva utakmica 2:6) – sezona 1984/85

U Engleskoj je 24. oktobra 1984. rezultat bio ogromnih 6:2, mada je Partizan pokazao da nije došao da se tek tako preda, pošto su Nikica Klinčarski u 14. i Dragan Mance u 25. tresli mrežu domaćeg sastava. Onda je u Beogradu na videlo izašla prepotentnost engleskih fudbalera koji nisu znali šta ih je snašlo. Mance u 4. minutu je načeo, Dragi Kaličanin u 40. nastavio sa penala Partizanov nalet, a Miodrag Ješić i Zvonko Živković su potvrdili preokret i prolaz dalje zahvaljujući dva gola u gostima, a navijači dobili utakmicu o kojoj će se decenijama kasnije pričati i pisati.

Partizan – Groningen 3:1 (prva utakmica 3:4) – sezona 1989/90

U okviru Kupa pobednika Kupova Partizan je u drugoj rundi odmerio snage sa Groningenom, i iz Holandije se vratio sa primljena četiri gola, ali je Milko Đurovski sa dva gola uz jedan Milorada Bajovića doneo nadu da mogu do preokreta. On se i dogodio, pošto su 1. novembra 1989. godine preko Đurovskog, Gorana Milojevića i Milana Đurđevića stigli do 3:1 i prolaska među osam najboljih.

Njukasl – Partizan 0:1 (prva utakmica 1:0) – sezona 2003/04

Fudbaleri Partizana su jedan jedini put u istoriji prvi meč izgubili na svom terenu, da bi potom u revanšu na gostovanju došli do pobede i prolaska dalje, i to na Sejnt Džejms Parku. U Beogradu je Njuskasl slavio golom Nolberta Solana, ali je u gradu na Tajnu Ivica Iliev u 50. minutu poravnao na 1:1, pa je pobednik odlučen penalima. Nakon što je posle pet pokušaja rezultat bio poravnat (2:2), crno-beli su golom Milivoja Ćirkovića uspeli da naprave čudo i plasiraju se u elitno društvo.

Revanš protiv Fejenorda na programu je 17. marta u Roterdamu.

BONUS VIDEO Navijači Fejenorda skandiraju Ukrajini, Grobari zvižde

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare