Foto: EPA

Aleksandar Mitrović i Dušan Tadić su već nekoliko godina igrači oko kojih se sve vrti u reprezentaciji Srbije.

Iako se čini da napadač Fulama nosi dres nacionalnog tima već „sto godina“, istina je da on ima tek 26 leta i da je pred njim još bar šest, sedam sezona ozbiljnog reprezentativnog fudbala.

PROČITAJTE JOŠ

S tim u vezi se nameće i konstatacija da je već viđen da postane najbolji strelac u istoriji Srbije, dosad je postigao 35 golova na 57 mečeva i ne namerava da stane na tom broju.

Mitrogol se dugo tražio u engleskom fudbalu, u koji je stigao iz Anderlehta, posle briljantne prve i jedne jedine pune sezone odigrane u dresu svog matičnog kluba, Partizana.

Momak iz Smedereva je u Belgiji za dve sezone na 69 utakmica postigao 36 golova, zbog čega ga je Njukasl platio 13 miliona funti, ali period prilagođavanja nije bio najbolji.

Mirnu luku je Mitrović našao u Londonu, zaigrao je za Fulam, najpre kao pozamljeni igrač i na 17 mečeva postigao 12 golova, posle čega je taj klub otkupio njegov ugovor.

Srbin je poverenje opravdao sa 39 golova na 81 meču, a u prošloj sezoni je bio najbolji strelac Čempionšipa, te najzaslužniji za plasman svog tima u Premijer ligu.

Foto: EPA-EFE/Carl Recine

Tu su stvari nešto drugačije… Ekipa Fulama se smatra daleko najslabijom u elitnom rangu i posle četiri kola se nalazi na poslednjem mestu tabele, bez osvojenog boda i sa gol-razlikom 3:11.

Više od toga, problem je što Fulam u poslednje tri utakmice nije postigao niti jedan gol, a ni tri u prvom kolu protiv Lidsa nisu bila dovoljna za pobedu – protivnik je dao četiri.

U tom meču je Mitrović postigao dva gola, jedan iz igre, jedan sa penala, te bio najbolje ocenjeni akter utakmice, a vredi istaći i da je bio strelac u meči Liga kupa protiv Ipsviča, što je donelo trijumf njegovom timu.

„Fokusiran sam isključivo na svaki naredni meč, na davanje golova. Opsednut sam golovima“, rekao je nedavno Mitrović za Nova.rs.

I to je njegova priroda. Ubilački golgeterski instinkt ga prati još od mlađih kategorija Partizana, kao i želja za pobedama, što u ovom trenutku nema u svom klubu.

Izvesno je da to može da bude dodatni motiv za najboljeg srpskog špica da pokaže najbolje od sebe u duelu sa Norveškom, ali i mač sa dve oštrice jer napadači umeju da upadnu u krize kada im ne krene onako kako su planirali.

Foto: EPA-EFE/Carl Recine

U ovom slučaju, Mitrović će pred sobom imati odbranu Norveške koja je po procenama mnogih najgori deo tima, ali je sasvim jasno i da će sve njihove oči biti uprte u njega.

Tome u prilog ide i objava na sajtu Javnog servisa Norveške u kojoj se Mitrović apostrofira kao fudbaler koga se treba plašiti jer je sposoban da ugrozi gol protivnika na razne načine.

Ukoliko se defanziva tima selektora Larsa Lagerbeka bude usmerila ka Mitroviću, to bi moglo da otvori ogroman prostor Dušanu Tadiću, kapitenu Ajaksa koji je ostao u toj ekipi, za razliku od pojedinih njegovih bivših saigrača.

U septembarskom roku za reprezentativne akcije Tadić je odigrao prve takmičarske utakmice posle duge, duge pauze, s obzirom na to da holandska liga nije nastavljena posle prekida zbog pandemije koronavirusa.

Ajaks je bez velikog broja igrača koji su učestvovali u herojskom pohodu na Ligu šampiona, sada već pre dve sezone, krenuo u trku za trofej u domaćem prvenstvu, a posle startne tri pobede doživeo je i prvi poraz, minimalnim rezultatom od Groningena.

Za razliku od prethodnih godina, Tadić ima drugačiju ulogu u Ajaksu, nema ga više u svim delovima ofanzivne postavke, već je uglavnom ograničen na krilne pozicije – pre svega levu, gde ima daleko manje kontakata sa loptom nego ranije.

Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Ipak, Tadić je igrač tako plemenitog kova da i iz tih momenata uspeva da izvuče najbolje od sebe, da se usmeri striktno na napad, a ne na kreaciju i stvaranje akcija.

Setimo se momenata sa Svetskog prvenstva u Rusiji kada je bio potpuno zalepljen uz desnu aut-liniju, ali ga ni to nije sprečilo da bude aktivan, te da upiše asistenciju za gol Mitrovića protiv Kostarike.

Selektor Tumbaković ne bi trebalo da prati taj princip, već da dozvoli Tadiću slobodu da se kreće gde god poželi i kako god poželi, u pokušaju da nađe rupe u poroznoj odbrani Norveške, te pokuša da napravi prednost, kako svojim dribliznima, tako i ubacivanjima i šutevima.

Jedina dilema u svemu je da li je Tadić uspeo da zadrži automatizam u ponašanju na terenu koji ga je krasio tokom 2019. godine, a u kom je uživala kompletna fudbalska planeta.

Mesto u timu se već nekoliko godina traži za Sergeja Milinković-Savića, sjajnog veznjaka koji je kičma Lacija i jedan od najvažnijih igrača u pohodu tog kluba ka povratku u Ligu šampiona.

Nije on zadnji vezni, kako je očekivao Mladen Krstajić, nije ni sposoban da bude jedini kreator, ali ima kvalitete koji su retki i veoma korisni, ukoliko ispred sebe ima komandanta koji to zna da vidi.

Foto: EPA-EFE/PAOLO MAGNI

Selektor Tumbaković je nedavno govorio o tome kako želi da prenese uloge koje igrači imaju u timovima u reprezentaciju, što je u slučaju nekadašnjeg igrača Vojvodine veoma problematično.

Sistem igre Lacija je takav da Sergej deluje uglavnom kao centralni vezista, traži rupe u desnim i levim poluprostorima, iznosi lopte, predaje ofanzivcima ili šalje duge lopte.

To je uloga koju mu je namenio trener Simone Inzagi u protekloj sezoni, čime ga je vratio unazad jer je pre toga Sergej više izgledao kao povučeni špic ili čovek koji se gađa dugim loptama, zbog svoje visine, briljantne kontrole lopte i mogućnosti da na malom prostoru, u okolini šesnaesterca pronađe mesto za šut.

Vredi ponoviti da postoji opšti utisak da je odbrana Norveške porozna, troma, ne toliko dobra u skok igri i da na nju treba izvršiti pritisak. Opet, jasno je da će Erling Holan i Aleks Serlot, svojim velikim telima i brzinom, sasvim sigurno napadati golmana Srbije i pokušavati da ga nateraju na duga ispucavanja na polovinu protivnika.

Ukoliko Mitrović bude usamljen u ulozi „sidraša“, male su šanse za uspeh takve taktike, ali ako bi pored sebe imao, na primer, Sergeja, Srbija bi dobila novu dimenziju i bila daleko, daleko opasnija po ekipu selektora Lagerbaka.

Tumbaković ima vremena do 18.30 i poslednjeg sastanka da iskreira svoju idealnu postavu i izvede je na teren stadiona „Uleval“, na duel koji bi mogao da bude prekretnica za fudbalsku Srbiju. Na mnogo nivoa.

Gledajte besplatno fudbalsku utakmicu baraža za plasman na Evropsko prvenstvo između Norveške i Srbije. Prijavite se na eon.tv/srbija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar