Aleksandar Mitrović jedini zaslužuje prelaznu ocenu protiv Rusije, ostali fudbaleri Srbije prilično su podbacili
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Fudbalska reprezentacija Srbije izgubila je od Rusije u Moskvi 3:1 na startu Lige nacije, a prelaznu ocenu malo ko je zaslužio.

Selektor Ljubiša Tumbakovića promešao je i „karte“ i formaciju na početku novog ciklusa, i ništa nije dobio. U nedostatku klasičnih bekova, zaigrao je sa trojicom pozadi, što se pokazalo kao loš eksperiment.

PROČITAJTE JOŠ

Nije sporno da je Rusija fudbalski za klasu iznad Srbije u ovom trenutku, ali…

Moraće „orlovi“ da budu mnogo bolji ako žele nešto više, a to je plasman na Evropsko prvenstvo, za koje ih baraž sa Norveškom čeka u oktobru.

Do tada bi mnogo toga trebalo da se promeni, jer ovako teško da ćemo gledati najbolje fudbalere Srbije tamo gde im je inače mesto.

Marko Dmtrović 6

Golman Eibara odbranio je šta je mogao, bio je generalno siguran. Ipak, kod penal Dzjube početkom drugog poluvremena bio je nemoćan. U istoj situaciji i kod evrogola Karavajeva u 69. minutu iskosa sa leve strane, kao i kod greške Nikole Maksimovića, pa je tri puta vadio loptu iz mreže.

Nikola Milenković 6

Kad odbrana primi tri gola i ekipa izgubi, teško je reći bilo šta pozitivno… Za nijasnu bolji od ostale dvojice u centralnom delu defanzive Srbije, ali nedovoljno dobro.

Nikola Maksimović 5,5

Iako je Karlo Ančeloti imao ogromno poverenje u njega, sada i Đenaro Gatuzo u Napoliju, centralni defanzivac reprezentacije nije se dobro snašao protiv Rusa – najblaže rečeno. Očajna reakcija u finišu, okliznuo se i platio zbog nesmotrenosti, jer je Dzjuba oberučke prihvatio poklon da sa distance pogodi za 3:1.

PROČITAJTE JOŠ Maksimoviću, kako se zove ova finta?

Strahinja Pavlović 5,5

Debitovao je talentovani štoper Monaka za seniorski tim Srbije, ali neće po dobrom baš pamtiti prvi meč za „orlove“. Skrivio je penal nad Bakaevim početkom drugog poluvremena, faulirao ga je s leđa i na određen način pogurao Rusiju do vođstva. Imao je mnogo bolja izdanja i sigurno će ih imati u budućnosti, jer ako neko sa 19 godina debituje u nacionalnom timu, to dovoljno govori o njegovim kvalitetima.

Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Darko Lazović 6,5

Igrao je po celoj desnoj strani, u Veroni u suštini igra po oba boka, uspeo je da asistira i – to je to. Zato i prelazna ocena, odlično je probio i centrirao po zemlji Mitroviću za pogodak.

Nemanja Maksimović 6

Vezista Hetafea učestvovao je kod gola Srbije, izbacio je asistenta Lazovića po desnom krilu i to je njegov konkretan učinak. I on je mogao dosta bolje, ali je izgubio bitku na sredini sa vezistima Rusije.

Nemanja Gudelj 6,5

Trčao, trčao, trčao… Toliko se trudio vezista Sevilje, sa najvećim učinkom u defanzivi, što mu je i posao. Još da je imao Luku Milivojevića u tandemu, verovatno bi to izgledalo dosta bolje.

Filip Kostić 6

Malo toga viđeno je od fudbalera Ajntrahta. Očekivalo se više, na istoj poziciji, levog krilnog beka, igra u bundesligašu, ali… Slab učinak u oba pravca za igrača za koga evropski velikani (Inter) ovog leta navodno nude 30 miliona evra. Omogućio je šansu Milinković-Saviću, što je nedovoljno za reprezentativca Kostićevog kalibra.

PROČITAJTE JOŠ Vi ste izabrali: Srbija treba da igra u belim dresovima FOTO

Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Sergej Milinković-Savić 6

Imao je odličnu šansu u 21. minutu. Kostić je prošao po krilu i pronašao Sergeja, vezista Lacija je snažno šutirao u bliži ugao i iznudio korner. I to je bilo otprilike sve od njega. Malo za ofanzivca.

Dušan Tadić 6

Velika pauza ostavila je više nego očigledan trag. Poneo je kapitensku traku, ali je Tadić skoro šest meseci bez ozbiljnog fudbala bio u Ajaksu usled pandemije koronavirusa. Odrazilo se to i na partiju u dresu Srbije, jer svi znamo da može mnogo više i bolje.

Aleksandar Mitrović 6,5

Rođeni golgeter, kad god se nađe u šansi, zna da je iskoristi. Tako je bilo i u Moskvi. Upotrebljivu loptu Lazovića desnog krila Mitrović je pretvorio u pogodak da smanji na 2:1 u 78. minuut, odnosno za svoj 35. gol u dresu reprezentacije, pa je tri koraka do rekordera Stjepana Bobeka na večnoj listi strelaca. Pre toga je prvi udarac ka golu Rusije uputio sredinom drugog poluvremena, što definitivno nije njegova krivica.

Aleksandar Mitrović dtrži loptu dok slavi pogodak protiv Rusije
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Od 64. minuta Aleksandar Kolarov 6

Kapiten Srbije zamenio je debitanta Strahinju Pavlovića, ali su „orlovi“ od tada primili dva gola, iako ni kod nijednog nije direktno učestvovao budući defanzivac Intera.

Od 65. minuta Filip Đuričić 6

Zamenio je Sergeja Milinković-Savića, s namerom da unese živost i kreaciju u veznom redu, ali je malo toga mogao fudbaler Sasuola na meču u Moskvi.

Od 85. minuta Adem Ljajić –

Nedovoljno vremena proveo za konkretan učinak i ocenu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare