Roman Abramovič
Foto: EPA-EFE/Michael Steele

Vlasniku Čelsija, milijarderu Romanu Abramoviču, zabranjeno je da živi u Velikoj Britaniji jer se smatra jednim od 'ključnih pokretača' režima Vladimira Putina.

Kako se navodi u britanskim medijima, on je već dugo van Britanije i malo je verovatno da će mu ponovo biti dozvoljeno da živi u Britaniji, posle rata Rusije sa Ukrajinom.

PROČITAJTE JOŠ

„Zvaničnici su navodno dobili uputstva da onemoguće Abramoviču da se nađe u Velikoj Britaniji. Ruskom vlasniku Čelsija, Romanu Abramoviču, navodno je zabranjeno da više ikada živi u Britaniji“, piše Dejli mejl.

Milijarder već mesecima nije viđen u domu svog fudbalskog kluba Čelsi, u jugozapadnom Londonu, na Stamford Bridžu.

On je povukao svoj zahtev za britansku investitorsku vizu prvog reda 2018. godine, a prema britanskim medijima, viši bezbednosni izvori sada kažu da je malo verovatno da će 55-godišnjaku ikada ponovo biti dozvoljeno da živi u Britaniji.

Imigracioni zvaničnici su navodno dobili uputstva da onemoguće dolazak Abramoviču, koji poseduje vilu od 125 miliona funti u blizini Kensingtonske palate.

Rečeno je da njegov slučaj vodi „Jedinica za posebne slučajeve“ Ministarstva unutrašnjih poslova.

„To sve dolazi nakon što su poslanici u utorak proglasili gospodina Abramoviča jednim od 35 oligarha koje je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni identifikovao kao jednog od „ključnih pokretača” „kleptokratije” koju vodi predsednik zemlje Vladimir Putin“, navodi se.

Foto:Russian Presidential Press Service via AP

On oštro poriče da je blizak Kremlju ili da je uradio bilo šta što bi zaslužilo da se protiv njega uvedu sankcije – pošto je Britanija nastojala da uvede sankcije Rusiji usred rastućih tenzija sa Ukrajinom.

Abramovič je 2018. postao izraelski državljanin, što mu je omogućilo da uđe u Britaniju i boravi tu maksimalno šest meseci.

Prošlog oktobra iskoristio je svoj izraelski pasoš za kratko putovanje u London.

Međutim, mediji pišu da će svaki pokušaj oligarha da podnese zahtev za trajnu vizu „skoro sigurno biti odbijen“.

Gospodin Abramovič ima bogatstvo koje se procenjuje na 8,4 milijardi funti.

Poseduje i moćne jahte, jedna po imenu Solaris košta 450 miliona funti, ima i sistem za detekciju projektila.

BONUS VIDEO Golovi sa utakmice Liverpul-Norič

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar