Vladan Milojević
Foto: EPA-EFE/STR

Vladan Milojević od početka trenerske karijere pokazao je da u svom vokabularu ne poseduje reč "nemoguće". Srpski strateg na svakom koraku trenerskog puta od raspoloživih snaga izvlačio je maksimum, a novi u nizu rezultata iznad očekivanja postigao je na klupi Al Ahlija.

Plasman Al Ahlija u azijsku Ligu šampiona je pre samo nekoliko nedelja za mnoge predstavljao nerealan cilj. Međutim, Milojevića nisu poljuljale niti sa zacrtanog puta skrenule turbulencije sa kojima se susreo.

PROČITAJTE JOŠ

Uprkos nizu otežavajućih okolnosti, na poslednjem meču prvenstvene trke, srpski strateg je iz ekipe izvukao maksimum i trijumfom nad direktnim konkurentom Al Raedom (2:0), obezbedio treće mesto na tabeli i kartu za Ligu šampiona.

Po ko zna koji put Milojević je uspeo da na svojim leđima ponese neverovatan teret i potvrdi da, dovođenje njegovog imena i rada u kontekst sa srećom predstavlja elementarno nepoznavanje fudbala i trenerskog zanata. Prosto, on ima taj „iks“ faktor po kojem se u moru stratega prepoznaju najuspešniji.

Plasman u azijsku Ligu šampiona nadovezao se na uspehe ostvarene u ranijim sredinama, a koje je najavio senzacionali Kup Srbije osvojen 2015. godine sa Čukaričkim.

Posle istorije ispisane sa „brđanima“ nekadašnji defanzivac je nastavio da niže uspehe sa Omonijom i Panioniosom izborivši izlazak na evropsku scenu sa oba kluba. Na to su se nadovezale istorijske sezone sa Crvenom zvezdom sa kojom je uspeo da izbori evropsko proleće i dva plasmana u grupnu fazu Lige šampiona.

Novi izazov 50-godišnji Aranđelovčanin je pronašao u Saudijskoj Arabiji, a po završetku šampionata za Nova.rs napravio je osvrt na učinjeno.

„Postigli smo veliki uspeh. U martu je prekinuto prvenstvo, koje je potom nastavljeno u specifičnim uslovima. Imali smo rok od mesec dana da se pripremimo za igranje osam utakmica koje su bile veoma gusto raspoređene, ne ostavljajući dovoljno vremena za oporavak. Odlaganje je uticalo da igramo po vrućinama, a na sve su se nadovezali problemi sa igračkim kadrom“, prisetio se Vladan Milojević i dodao:

„Dva ključna igrača, stranca, nisu došla za nastavak takmičenja. Imali smo i peh sa povredom Brazilca Souze, i Marina takođe. Bili smo lišeni stranaca i sav teret pao je na saudijske igrače koji su sve izneli na fantastičan način, pokazavši poštovanje i veru u rad. Još više raduje što je promovisano sijaset mladih igrača. Šansu su dobili fudbaleri iz omladinske škole i olimpijski reprezentativci Saudijske Arabije koji su kroz igre i treninge stekli dragoceno iskustvo“.

Vladan Milojević
Foto: EPA-EFE/STR

Milojević je izabranicima uspeo da usadi pobednički mentalitet i motiviše ih da, uprkos svim preprekama stignu do cilja. Još jednom je Srbin pokazao sposobnost da iz ekipe izvuče najviše kad je najteže, delom i uz pomoć citata Nebojše Glogovca iz „Nebeske udice“.

„Citat velikog glumca Nebojše Glogovca govori sve, ne treba ništa dodati niti oduzeti – šampion se postaje tako što se izađe na teren kad je najteže i pobedi, to govorim i igračima. Fudbal se igra na rezultat i kad je najteže morate da izađete i pobedite. Naišli smo na pregršt poteškoća pred kojima nismo posustali. U osam susreta imali smo i dva velika derbija sa gradskim rivalom Al Itihadom i Hilalom koji je jedan od najboljih klubova na Bliskom istoku i šampion azijske Lige šampiona. Uz veliku veru i požrtvovanje igrača i svih članova kluba uspeli da ostvarimo cilj. Ogroman hendikep predstavljao je i izostanak navijača s obzirom na to da Al Ahli ima zaista veliku podršku sa tribina. Na kraju, sve se svelo na jedan meč u kojem smo igrali dobro, kontrolisali smo utakmicu i ovaj deo sezone smo završili na najbolji način“.

Sa krajem prvenstva nisu se završili izazovi Milojevića i Al Ahlija s obzitrom da se već nalaze u Dohi gde ih očekuje završnica Lige šampiona.

„Volim da se takmičim, da sebi postavljam velike ciljeve jer smatram da uvek postoji novi izazov. I sam dolazak u Al Ahli je za mene veliki izazov. Došli smo u drugu sredinu, drugu kulturu… Znatno je lakše u svom narodu čiji mentalitet razumete, ali sam veoma sam prijatno iznenađen mentalitetom. Uz naporan rad koji je baza brzo smo se uklopili. Nastavićemo da igramo kao do sad, ništa nećemo menjati. Nisam populista, ne obećavam ništa osim da ćemo da damo sve od sebe, da ćemo vredno da radimo i borimo se“, podvukao je Milojević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare