Frenki
Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Protekle sezone je bio jedno od najvećih otkrovenja evropskog fudbala, opčinio je ljubitelje igre na travnatom terenu, ali u Barseloni talenat Frenkija De Jonga nikako ne može da se pretvori u kvalitet.

Mladi Holanđanin predstavlja prototip predstavnika totalnog fudbala, koji uspešno može da odigra u oba pravca i da „drži“ sredinu terena.

Ili je barem tako izgledao u Ajaksu.

Od dolaska u Barselonu talentovani vezista ima problem sa uklapanjem u sistem, često menja pozicije i seli se iz centralnog dela na krilo gde ne može da ispolji svoj puni potencijal.

PROČITAJTE JOŠ

Španska Marka piše da se to dogodilo i u nedelju, u utakmici između Barselone i Real Madrida.

„Taktički debakl… Kike Setjen je postavio De Jonga na levo krilo“, navodi se u tekstu.

U osnovi, to je zaista tako izgledalo, ali je prirodan instinkt navodio De Jonga da krene napred ka sredini, ali i da se vraća pred kazneni prostor svoje ekipe.

Sa Serhiom Busketsom i Arturom na pozicijama centralnih veznih fudbalera De Jong se često duplirao, a kompletna leva strana je ostajala na čuvanju Đordiju Albi koji i dalje kuburi sa zdravljem.

Frenki
Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Trener Reala Zinedin Zidan je maksimalno iskoristio potencijal na desnom krilu, pa je desni bek Dani Karvahal postao najbolje ocenjeni igrač utakmice.

U krajnjem slučaju, reprezentativac Španije je bio asistent kod gola Marijana Dijasa u 91. minutu kojim je potvrđena pobeda Reala.

O De Jongovoj ulozi u Barseloni je govorio i njegov bivši trener u Ajaksu Erik ten Hag.

„Frenki nije strelac, on ne daje golove. Njegov zadatak je da stvori komfornu situaciju saigračima u veznom redu koji bi potom trebalo da dobiju prostor da kreiraju šanse za gol“, jasan je Ten Hag.

Ideju o mogućnostima za korišćenje potencijala De Jonga ima i njegov zemljak Luj van Gal.

„Nisam Barsin trener, ali verujem da on može da bude upotrebljen i na poziciji centralnog defanzivca. Dakle, kao treći, između dvojice klasičnih štopera. Kako stvari sada stoje, on je trebalo da ode u Juventus, a da Matajs de Liht dođe u Barselonu. Kako god, De Jong igra dobro ako uzmemo u obzir da je 22-godišnjak u stranoj zemlji u koji je stigao u ogromnom transferu. To stvara pritisak na njega“, istakao je Van Gal.

Podsetimo, De Jong je u Barselonu stigao prošlog leta u transferu vrednom 75 miliona evra.