Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Fudbaleri Reala savladali su u 277. "El klasiku" na "Santjago Bernabeu" ekipu večitog rivala, Barselone - 2:0 (0:0).

Tako su izabranici trenera Zinedina Zidana sa nova tri boda preskočili Katalonce i preuzeli čelnu poziciju na tabeli posle 26. kola u La Ligi.

Reklo bi se, apsolutno zaslužena pobeda, jer su igrači „kraljevskog kluba“ iskoristili dve od nekoliko velikih prilika u nastavku, za razliku od Barselone koja se ispromašivala u prvom delu.

Bio je to neobičan, dosta nervozan i rastrzan meč u kojem su i jedni i drugi imali svoje šanse, ali u fudbalu je tako, ko iskoristi svoje, odnosi pobedu.

Barselona će žaliti za tri sjajne prilike iz prvog dela, kada je imala više od igre, ali ne i koncentraciju u finalnoj trećini, pred golom kraljevskog kluba.

Antoan Grizman u 21, Artur u 34. i Lionel Mesi u 38. minutu imali su kolosalne šanse da zatresu mrežu domaćina, ali je Kurtoa bio sjajan i Real je odoleo.

Zinedin Zidan sigurno nije bio zadovoljan igrom u prvom delu, očigledno je da je imao mnogo toga da kaže svojim izabranicima u poluvremenu i u nastavku, kao da je na teren izašao drugi tim.

Krenuli su Madriđani ofanzivnije i konkretnije i u prvih 15 minuta nastavka stvorili tri prilike. Isko u dva navrata, u 55. i 61. minutu imao je šansu da se proslavi, dok je Benzema u 63. minutu šutirao preko prečke.

Nisu posustali i plod svega bio je vodeći gol Vinisijusa Žuniora u 71. minutu. Bila je to brza akcija po desnoj strani, Toni Kros je sjajno proigrao Vinisijusa koji je neometan, sa leve strane utrčao i kraj Pikea i Ter Štegena poslao loptu u mrežu – 1:0.

Sve je bilo rešeno u drugom minutu nadoknade vremena, kada je Marijano Dijaz, koji je samo minut pre toga ušao na teren umesto Benzeme, na pas Danija Karvahala, protutnjao po desnom boku, stigao do gola i zatresao mrežu za konačnih 2:0.

SASTAVI:

Real – Barselona 2:0 (0:0)

Stadion: „Santjago Bernabeu“. Strelci: Vinisijus u 71. i Marijano Dijas u 90+2. Sudija: A.Lahoz.

REAL: Kurtoa, Karvahal, Varan, Ramos, Marselo, Valverde (od 86. Lukas), Kazemiro, Kros, Isko (od 79. Modrić), Benzema (od 90+1 Marijano), Vinisijus. Trener: Zinedin Zidan.

BARSELONA: Ter Štegen, Semedo, Pike, Umtiti, Alba, Artur (od 81. Rakitić), Buskets, De Jong, Mesi, Grizman (od 81. Fati), Vidal (od 69. Brajtvajt). Trener: Kike Setijen.

Foto: Printscreen

 

La liga, 25. kolo:

Nedelja:

Sevilja – Osasuna 3:2 (2:0)

(En Naziri 13, 90+3, Okampos 45+1 – Ernandez 64, Tores 74p)

Bilbao – Viljareal 1:0 (0:0)

(Garsija 54p)

Espanjol – Atletiko 1:1 (1:0)

(Savić 24ag – Saul 47)

Maljorka – Hetafe 0:1 (0:0)

(Maksimović 67′)

Real Madrid – Barselona 2:0 (0:0)

(Vinisijus 71, Marijano 90+2)

Subota:

Real Sosijedad – Valjadolid 1:0 (0:0)

(Januzaj 60)

Eibar – Levante 3:0 (1:0)

(Diaz 27, 48, Oreljana 84)

Valensija – Betis 2:1 (0:0)

(Gameiro 60, Pareho 89 – Moron 90+3)

Leganes – Alaves 1:1 (0:0)

(Kariljo 59 – Perez 47)

Granada – Selta 0:0

TOK MEČA – DRUGO POLUVREME:

90+3 Kraj meča. Pobeda Reala!

Susret je završen pobedom Reala od 2:0. Bili su daleko bolji u drugom poluvremenu, zasluženo su slavili i preuzeli prvo mesto na tabeli.

90’+2 Gooooool! Marijano, 2:0!

Pobeda Reala. Marijano je minut po ulasku na teren protutnjao sa desne strane sve do gola, lopta je prošla kraj Ter Štegena i završila u mreži – 2:0.

89′ Ramos loš iz „slobodnjaka“

Slobodan udarac za Real sa 18 metara po sredini, ali Ramos je pogodio samo živi zid.

85′ Žuti za Mesija

Start sa leđa Lea Mesija nad Kazemirom, Lahoz se nije dvoumio, žuti karton za Argentinca.

84′ Vinisijus opet u prilici

Gužva pred golom Barselone, umalo da Vinisijus sa linije peterca savlada Ter Štegena, golman Barse je uspeo  u padu da zaustavi loptu na putu ka golu!

81′ Tri izmene u dva minuta

Izmene u timovima. Od 79. minuta u timu Reala na terenu je umesto Iska Luka Modrić. Dvostruka izmena u Barseloni od 81. minuta, Artura je zamenio Ivan Rakitić, a Fati igra umesto Antoana Grizmana.

78′ Najmlađi strelac u 21. veku 

Vinisijus Žunior je postao najmlađi strelac u „El klasiku“ u 21. veku, pretekao je Lionela Mesija. Na današnji dan ima 19 godina, sedam meseci i 18 dana.

75′ Marselo u poslednji čas

Mesi je krenuo u prodor ka golu Reala, ali uklizao je Marselo i sjajnom intervencijom mu izbio loptu. pripomogao je i Rafael Varan, otklonjena je opasnost pred golom Reala.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

71′ Gooooool! Real vodi!

Real je stigao do gola! odlilna akcija po levoj strani, Vinisijus Žunior je utrčao u iskosa sa nekoliko metara od gola zatresao mrežu Ter Štegena. Lopta je zakačila i Pikea, promenila smer, ali gol se pripisuje Brazilcu.

70′ Prilika za Brajtvajta

Samo što je ušao, Brajtvajt je imao šansu za Barselonu, ali njegov udarac iz blizine odbranio je Kurtoa.

63′ Žestoka ofanziva Reala

Nova šansa za Zidanov tim. Karvahal je sjajno uposlio Karima Benzemu, nije bilo ofsajda, Francuz je uhvatio volej na roglju peterca, ali je šutirao preko prečke!

61′ Pike izbija loptu sa gol-linije!

Opet šansa za real i opet u glkavnoj roli Isko. Ovog puta je šutirao glavom sa sedam-osam metara, Pike je bio na gol liniji i sprečio da lopta pređe crtu.

55′ Sjajan šut Iska, Ter Štegen brani!

Umalo da Real povede. Isko se odlučio na zdarac iskosa sa leve strane, negde sa 17 metara, ali je Ter Štegen sjajno odbranio i sprečio pogodak!

54′ I Ronaldo je na tribinama

Podatak je da je na tribinama stadiona „Santjago Bernabeu“ prisutan i bivši golgeter Reala, Kristijano Ronaldo.

Foto: EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ

53′ Odlučniji pokušaji Reala

Čini se da su Madriđani krenuli odlučnije u nastavku. Nekoliko puta su bili u visini kaznenog prostora Katalonaca, ali odbrana Barselone je odlično intervenisala.

46′ Počelo je drugo poluvreme

Krenuo je drugi deo u 277. „El klasiku“. Nema izmena u timovima Reala i Barselone.

PRVO POLUVREME:

38′ Mesi! Kurtoa je nesavladiv!

Uhhh, kakva prilika za Barselonu. Buskets ga je sjajno proigrao, izbio je Argentinac pred gol Reala, ali je i Kurtoa opet fenomenalno reagovao.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

34′ Odlična prilika za Artura

Imala je Barselona novu priliku, Artur je izbio pred golmana, ali Tibo Kurtoa je vrhunski reagovao, vrhom prstiju je skrenuo loptu, dovoljno da odbrani udarac i spreči pogodak.

27′ Benzema kasni!

Dobar prodor Danija Karvahala po desnom boku završio se centaršutom u peterac, Karim Benzema je bio u naletu, ali nedostajao mu je korak da stigne do te lopte i završi akciju.

21′ Grizman propustio veliku šansu!

Barselona je imala odličnu šansu. Sjajna kombinacija Mesija, Grizmana i Đordija Albe. Bek Barselone je centrirao sa leve strane, Grizman je bio na penal tački, šutirao je, ali pored gola, velika šansa!

19′ I Alba i Karvahal u beležnici sudije

Nema velikih prilika, ali ima žutih kartona. Lahoz je pokazao žute kartone Đordiju Albi i Danijelu Karvahalu.

11′ Vinisijus požuteo

Nedozvoljen start napadača Reala Žuniora Vinisijusa, sudja Mateo Lahoz mu je opravdano pokazao javnu opomenu.

7′ Još nema prilika

Ravnoteža na početku meča, bez većih prilika na obe strane

1′ Meč je počeo

Počeo je derbi Rreala i Barselone, Madriđani su izveli početni udarac.

Ovo je 277. okršaj dva kluba u svim takmičenjima, Barselona ima 16 pobeda više, 115:99, dok su 62 susreta završena nerešenim rezultatom.

Kada je reč o La Ligi, ovo će im biti jubilarni, 180. okršaj. Oba tima imaju po 72 pobede, dok je 35 puta bilo nerešeno.

Susret u Madridu mogao bi, kao mnogo puta do sada, da ima velikog uticaja na konačan rasplet u borbi za titulu prvaka Španije.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Barselona u duel ulazi sa 55 bodova, dva više od večitog rivala i pobedom bi odmakla na pet bodova.

S druge strane, Real bi trijumfom uspeo da preskoči Katalonce i preuzme čelnu poziciju na tabeli.

Jesenas na „Kamp Nou“ nije bilo golova, tako da su napadači oba tima ostali dužni navijačima.

Ovo je bitan duel i za dvojicu igrača Reala. Kapiten Serhio Ramos je sada igrač sa najviše „El klasika“ u madridskom klubu (44), dok Karim Benzema beleži 500. nastup u dresu Reala.