Mikel Arteta Arsenal
FOTO: EPA-EFE/Neil Hall

Mikel Arteta je 2019. godine seo na klupu Arsenala, ali od tada nijedan značajan pomak u igri i rezultatima nije viđen.

Sa velikim očekivanja je u Arsenalu bio dočekan nekadašnji pomoćnik Pepa Gvardiole u Mančester sitiju. Tada se mislilo da u Arsenalu počinje neka nova era, period u kome će se konačno doći do trofeja, ali to se izgleda nije obistinilo, bar za sada.

PROČITAJTE JOŠ:

Poslednji trofej osvojen je 2020. godine, ali to je bio „samo“ Komjuniti šild. Titula u FA kupu osvojena je u sezoni 2014/15. dok je Premijer liga san još od 2004. godine.

Od kako je Arteta na klupi, Arsenal je dvaput zauzimao osmo mesto na tabeli u ligi. Razlika je bila u tome što je pre dve sezone izborena bar Liga Evrope, dok je ove godine Arsenal ostao bez evropskih takmičenja.

Poslednja Liga šampiona je izborena 2016. godine, a od tada se u klubu mnogo toga promenilo, a malo toga nabolje.

Dovedeni su Pjer Emerik Obamejang, Aleksandar Lakazet, kao i Nikolas Pepe, ali čini se kao da nijedan još uvek nije bio na svom maksimumu u klubu.

Ipak, i pored svih dešavanja izgleda da uprava ima poverenja u Artetu, a da on sa svojim saradnicima veruje u proces podmlađivanja tima, što je i sam pomenuo u jednom intervjuu.

Kada pogledamo spisak igrača, kao i startere na poslednjih nekoliko utakmica može se zaključiti da neka ideja ipak postoji.

Na leto je doveden Ben Vajt, koji ima 23 godine, a došao je za veliku sumu novca (58.5 miliona evra). To je podiglo dosta prašine, pogotovo nakon dva stratna poraza u ligi, ali čini se da Arteta još uvek ne gubi konce.

Pored Vajta, doveden je i njegov vršnjak, golman Aron Remsdejl za 30 miliona. Povodom tog dolaska pojavila se zanimljiva priča da je mladi golman je svaki put kada je dolazio u novi klub, a to se desilo tri puta, klub u predstojećoj sezoni ispadao iz lige. Malo je verovatno da će jedan velikan, poput Arsenala, to dozvoliti sebi, ali fudbal nas je mnogo puta naučio da ništa nije nemoguće.

Vratimo se mi na podmlađivanje tima. U klub je možda i kao najveće pojačanje ovog prelaznog roka stigao i Martin Edegor, koji je prošle sezone bio na pozajmici u Arsenalu. Sada je i definitivno kupljen, a na 14 nastupa za „tobdžije“ prošle sezone imao je gol i dve asistencije. Ipak, primetilo se da Danac može da donese kreaciju u igri londoskog tima, koje neretko manjka na terenu.

Od mladih igrača koji su od ranije u klubu prednjači Bukajo Saka, koji ima tek 19 godina, a koji je pokazao da može da odgovori na više pozicija na terenu, kako na beku i krilu, tako i u veznom redu.

Tu je i Smit Rou koji je ukazanu priliku prošle sezone iskoristio na najbolji mogući način. Možda statistika ne deluje toliko impresivno (dva gola i četiri asistencije na 20 nastupa), ali izvesno je da sa 21 godinom tek stiče neophodno iskustvo.

Šansu u napadu sve češće dobija i Gabrijel Martineli, koji je imao probleme sa povredom prošle sezone. Ipak oporavljen je dočekao novu, od koje se očekuje da trese mreže mnogo češće nego pre.

Od mladalačke snage u Arsenalu igraju još i Tavares i Lokonga, koji su neočekivano dobili šansu na uvodna dva meča u sezoni. Pored svih pomenunith, akcenat treba staviti i na to da Keran Tirni ima samo 24 godine, a da na terenu pokazuje briljantne partije već duže vreme. Učestvuje i u odbrani i u napadu svog tima, a ukoliko ostane zdrav tokom cele sezone Arsenal ima čemu da se nada.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Pored njega u odbranu je tu još i Gabrijel Magaljaes, koji u bliskoj budućnosti može činiti štoperski tandem zajedno sa Benom Vajtom. On ima 23 godine, ali što se prikazanog na terenu do sada tiče, ne može se nahvaliti mnogo.

Na sve ovo treba dodati i da Nikolas Pepe ima 26 godina, ali da je njegova uloga u klubu još uvek nejasna. Umeo je da pruži dobre partije od kako je stigao 2019. godine, kako po golovima tako i po asistencijama, ali sve je to bilo kratkog daha. Za veće uspehe potreban je kontinuitet, a to mu zapravo najviše nedostaje.

Sve ovo jeste proces, za koji je neophodno vreme i strpljenje, ali Arsenal je vrhunski klub, od koga navijači uvek zahtevaju dobre rezultate. Poslednjih nekoliko godina, klub im donosi reklo bi se samo razočarenja.

Strpljenje oko Artete je sve manje, ali u klubu se ne spominje novi menadžer. Koliko je još vremena potrebno za stvaranje neke nove ekipe i generacije i da li će se klub odreći Obamejanga i Lakazeta kao najvećih zvezda ostaje da se vidi u bliskoj budućnosti.

Do tada navijači moraju da grickaju nokte, nadajući se da crna serija Arona Remsdejla neće biti nastavljena, a da će se Liga Evrope naredne sezone nekim čudom izboriti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar