Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Dugo će se tragati za odgovorom šta se dogodilo 12. novembra na stadionu "Rajko Mitić", gde Srbija u finalu baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo protiv Škotske, nije ličila na sebe. Zato i ne čudi što su "suknjice" te koje su ispale muškarčine i što su otišle na Evro, dok Tumbakovićevi "orlovi", koji su igrali ko "pilići", ostaju kod kuće.

Činjenica da Srbija ni posle 20 godina neće zaigrati na Evropskom prvenstvu zabolela je i te kako i legendu jugoslovenskog fudbala i Real Madrida – Predraga Peđu Mijatovića.

PROČITAJTE JOŠ

Napadač koji je bio akter poslednjeg EP, one davne 2000. godine u Belgiji i Holandiji, sumirao je za Nova.rs utiske iz Madrida, gde je na snazi delimičan karantin, pa čuveni as uspeva u toku dana da završi obaveze koje ima, a onda se s porodicom povuče u kuću.

„Biću iskren i reći da sam u nekoliko navrata izjavio da će Srbija otići na Evropsko prvenstvo ukoliko ponovi igru iz polufinala baraža Norveške. To je bila utakmica ove generacije, oduševili su me, a onda se dogodi ovako nešto“, počinje razgovor Mijatović.

Predrag Mijatović zamišljeno gleda
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Objasnio je nekadašnji golgeter Reala, Valensije, Fjorentine i Partizana šta je podrazumevao pod onim „ovako nešto“ .

„Momci nisu bili kadri uopšte da uđu u utakmicu, da je na pravi način vode do krajnjeg cilja. Malkice su izgoreli i u želji, ali me je Škotska iznenadila. Svi su očekivali da se zabunkerišu, da igraju na duge lopte, a oni su došli sa željom da dominiraju, sa svime onim što je nedostajalo Srbiji. Kao da su bile zamenjene uloge na terenu, kao da su Škoti ‘prevarili“ Srbiju, jer su zaigrali nešto što niko nije očekivao. Koncentracija u samoj igri gostujućeg tima je bila na visokom nivou, imali su jasnu ideju da odu na Evro, i moramo priznati da su bili bolji tokom čitave utakmice. Srbija je totalno podbacila“, ističe Mijatović.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Tadić je bio poput duha na terenu, Sergej se saplitao o loptu, Mitrović nije mogao uopšte da dođe u situaciju da se nađe u prilici. Jednostavno, uzalud se vraćao na 45 metara od gola Škota po loptu, samo je trošio snagu.

PROČITAJTE JOŠ: Ljubiša, da se ne ljubimo… I povedi Slavišu sa sobom, pliz

Mijatović ipak ne želi da traži krivca u pojedincima, već ističe da je Srbija „poginula“ kolektivno. Nije želeo da komentariše ni odluke selektora Ljubiše Tumbakovića da oporavljeni Kostić počne, da Gudelj zaigra na poziciji štopera u odsustvu povređenog Kolarova, a pre Uroša Spajića, koji je klasičan centralni defanzivac.

PROČITAJTE JOŠ

„Što se tiče Gudelja on i u Sevilji neretko zna da igra štopera i nije on uopšte sporan. Ne bih se mešao u odluke selektora, on najbolje zna kojih 11 mu počinje i zbog čega. Tumbaković je birao 11 i u Oslu, pa su svi bili zadovoljni. Sergej je tada ušao s klupe i rešio. Sada je počeo meč i nije mu išlo. Siguran sam da su igrači više očekivali od sebe samih. Čini mi se da niko nije bio na nivou. Sredina odakle sve počinje, svaka akcija, je podbacila. Nije Srbija mogla da dođe do gola Škotske, nije bilo nikog da preuzme odgovornost, nije bilo lidera. Tadić i Sergej su nesumnjivo razočarani i očekivali su više od sebe samih. Ali, dešava se to, to je fudbal. Ima dana kada sve ide, a ima kada nikome ne ide. To je bio taj dan. Želja nije sporna, postojala je, ali nisu samo želja i talenat dovoljni za rezultat. Odavno je u fudbalu mnogo više stvari koje utiču na rezultat. Ponavljam, Škoti su bili bolji tim i zasluženo idu na Evropsko prvenstvo“, nema dilemu Mijatović.

Na pitanje da li je bar pomislio posle onog srećnog gola Luke Jovića u 90. minutu da bi „orlovi“ mogli da preokrenu situaciju u svoju korist, nekadašnji sportski direktor Real Madrida je odgovorio:

„Drago mi je zbog Jovića što je konačno razbio maler, možda mu sada krene i u Realu. Šteta što je taj gol došao minut pre kraja. Sigurno da je ulio nadu. Da je pao 10 ili 15 minuta ranije onda bi svašta moglo da bude u toj euforiji, jer su Škoti kratko bili konfuzni i u strahu. Ovako, Srbiju je ‘isekao’ taj brzi kraj posle gola. Usledili su produžeci, dovoljno vremena da se Škoti konsoliduju. Pokušala je Srbija stihijski da napada, da iskoristi taj psihološki momenat, ali se Škoti nisu dali. Nastavili su da igraju svoju igru“.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Za kraj razgovora sa Peđom Mijatovićem smo sačuvali ono najvažnije. Šta sada, kako dalje? Posle raspršenog sna da bi nacionalni tim mogao na Evropsko prvenstvo posle dve decenije, „orlovi“ moraju da se okrenu krajnje nebitnim mečevima Lige nacija sa Mađarskom i Rusijom. I tu su na poslednjem mestu, sledi povratak u C diviziju…

„Znam da nije lako, i dalje će se igrati fudbal. Mora brzo da se izađe iz psihoze i da se pronađe put do velikog takmičenja. Kada je Evropsko prvenstvo u pitanju moraće da čekaju još četiri godine. Sigurno da će ovaj poraz uticati na generaciju, nije sada lako hendlovati situaiciju, ali bože moj mora dalje da se ide“, završio je Mijatović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar