Foto: EPA-EFE/ALBERTO ESTEVEZ

Ubedljiv poraz od Pari Sen Žermena u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona čini se da je odsvirao kraj Barselonine dinastije predvođene Leom Mesijem.

Petostruki prvak Evrope poražen je sa 4:1 na Nou Kampu čime je nastavio neprijatan niz poraza u nokaut fazama započet 2018. godine, kada im je Roma vratila zaostatak od tri gola iz prvog meča i pobedom od 3:0 na Olimpiku prošla u polufinale.

Sezonu kasnije prokockali su tri gola prednosti u polufinalu protiv Liverpula, da bi prošle godine doživeli brodolom protiv Bajerna kada su poraženi na svom stadionu sa 8:2 u četvrtfnalu.

PROČITAJTE JOŠ

Čini se da poslednjih godina u Ligi šampiona Barsu može da dobije bilo, što i ne čudi ako se ima u vidu da su loše kupovali i da uz Lea Mesija više nemaju igrače koji mogu da poguraju tim.

Mesi, Buskec, Alaba, Pike ili Pjanić su igrači od preko 30 godina, a ostalo su klinci koji tek treba da se dokažu, poput Trinkaa, Desta, Puiga ili Pedrija.

Tu su i oni koji su dovedeni za veliki novac, ali ne pružaju partije kakve su se očekivale, kao Antoan Grizman, Osman Dembele ili Frenki de Jong.

Nakon titule prvaka Evrope 2015. godine kada su Mesi, Suarez i Nejmar terorisali kontinent, Barselona je dozvolila da odu Brazilac i Urugvajac, a u četiri slučaja potrošili su preko 70 miliona evra, prilikom dolazaka Kutinja, De Jonga i Grizmana.

Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Od tri, na papiru, sjajna pojačanja, samo je De Jong uspeo da se ustali u startnoj postavi, mada mu igre nisu ni približno dobre kao u vreme dok je igrao za Ajaks.

Osim ne naročito dobre transfer politike, klupske finansije su poseban problem i u ovom trenutnu najslabije čuvana tajna u svetskom fudbalu.

Barselona je i u organizacionom haosu jer su izbori za novog predsednika zakazani za januar odloženi zbog pandemije koronavirusa.

Iako godišnje pravi oko milijardu evra prihoda, samo na plate igrača troši se preko 700 miliona, a bez prisustva publike na stadionu dug se povećava.

Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Procenjeno je da će klub izgubiti preko 600 miliona evra zbog pandemije koronvirusa, a još jedan razlog zašto finansije ne stoje najbolje je i mamutski ugovor Lea Mesija, vredan 555 miliona evra.

Mesi na leto postaje slobodan igač i već naveliko se priča gde bi mogao da nastavi karijeru.

Imajući u vidu da bi u slučaju odlaska Argentinca Barsa ostala bez obeštećenja, nije mali broj onih koji smatraju da je klub pogrešio što ga nije prodao na kraju prošle sezone.

Foto: EPA-EFE/ALBERTO ESTEVEZ

Procenjeno je da bi prodajom Mesija Barselona dobila 250 miliona evra, ali klubu nije lako da se odrekne svog legendarnog igrača, po mnogima i najboljeg fudbalera svih vremena.

Mesi ima već 33 godine i možda je vreme da preda palicu sledećoj generaciji „blaugrane“.

Ostao u klubu u kome je već 20 godina ili otišao negde drugde, čini se da je pred Barselonom težak period tranzicije.

Ekipa je već ispala iz Kupa kralja, u Primeri ima osam bodova manje od vodećeg Atletika i utakmicu više pa je na dobrom putu da sezonu završi bez osvojenog trofeja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar