Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Višemesečna sapunica konačno je dobila epilog - Kilijan Mbape, jedan od najboljih fudbalera današnjice, odbio je Real Madrid i dobio neshvatljive uslove uz udeo vlasništva Pari Sen Žermena.

Kilijan Mbape potpisao je novi ugovor sa Pari Sen Žermenom do 2025. godine i to je jedino što je uobičajeno u celoj priči – potpis na produžetak saradnje koja je isticala za nešto više od mesec dana, 30. juna. Sve ostalo u vezi sa tim graniči se sa ludilom izazvanim oko jednog fudbalera.

PROČITAJTE JOŠ:

Mesecima je trajala saga, bio je Mbape nadomak Reala, pa bliži PSŽ-u, pa je „odjavio“ tim sa „Parka prinčeva“ kako bi preuzeo desetku Luke Modrića…

A, onda je usledila ponuda koja se ne odbija. Zaista je tako, jer drugačije ne može da se objasni sve što je Pari Sen Žermen dao Mbapeu kako bi ostao.

Povećanje plate je najmanje sporno u celoj priči, jer je dobio udeo u vlasništvu kluba, a uz to će biti jedan od onih koji odlučuju kada je u pitanju izbor trenera i transferi igrača!

Mbape je među „svece“ došao 2017. kada je pariski klub za njega platio čak 180 miliona evra Monaku. Sada će, kako se navodi, inkasirati 180 miliona evra samo za potpis novog, trogodišnjeg ugovora, a po sezoni će zarađivati 50.000.000 neto.

Osim što će se pitati oko izbora trenera i dovođenja i prodaje igrača, učestvovaće i u izboru novog sportskog direktora koji će naslediti Leonarada. Prvi potez u narednim danima je i promena trenera, jer je gotovo nemoguće da se Maurisio Poketino zadrži na klupi.

Nikada u istoriji fudbala nijedan igrač nije imao ovakve ingerencije.

„Vrlo sam srećan što nastavljam ovu avanturu, što ostajem u Francuskoj, u mom gradu. Oduvek sam govorio da je Pariz moj dom. Nadam se da ću nastaviti da radim ono što najviše volim, a to je da igram fudbal i da osvajam trofeje“, rekao je Mbape.

Foto: AP Photo/Michel Euler

Naravno da su u Španiji besni zbog ovakvog epiloga, jer je Real ostao bez velikog igrača. Španska La Liga navela je da će se žaliti UEFA, francuskim poreskim vlastima i Evropskoj uniji „zbog nepoštovanja finansijskog fer-pleja“.

„Ovakav ugovor napada ekonomsku održivost evropskog fudbala, dovodeći u opasnost stotine hiljada radnih mesta i sportski integritet, ne samo u evropskim takmičenjima nego i u domaćim ligama. Skandalozno je da klub poput Pari Sen Žermena, koji je prošle sezone prijavio gubitke više od 220 miliona evra, nakon što je akumulirao gubitke od 700 miliona u prethodnim sezonama (dok je prijavljivao prihode od sponzora po sumnjivoj proceni), sa troškovima sportskog sektora od 650 miliona evra za ovu sezonu, može da potpiše ugovor ovih karakteristika“, piše u saopštenju La Lige.

U saopštenju se ocenjuje da ponašanje predsednika Pari Sen Žermena Nasera Al-Kelaifija i njegovog kluba „ugrožava evropski fudbal koliko i Superliga“.

BONUS VIDEO Top 5 fudbalskih transfera

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare