Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Tokom aktuelne nedelje, posle okruglno stotinu dana, premijerligaški klubovi će se vratiti na terene i nastaviti sezonu susretima 28. kola, a posebnu pažnju će privući Nemanja Matić kojem će susret sa Totenhemom biti 200. u Premijerligi.

Čast da igraju na premijeri posle koronavirusa pripala je Aston Vili i Šefild junajtedu čiji je duel zakazan za sredu od 19 časova, a istog dana, od 21.15 na programu je i susret Mančester sitija i Arsenala.

Međutim, iz perspektive srpske javnosti posebno interesantan će biti subotnji duel Totenhema i Mančester junajteda jer ukoliko upiše minute na gostovanju u Londonu Nemanja Matić će stići do 200. meča u Premijer ligi.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski reprezentativac značajan deo bogate karijere proveo je na Ostrvu, a na premijerligašku pozornicu prvi put je zakoračio u sezoni 2009/10. Matić je u Čelsi stigao iz Košica, ali se London u tom momentu za njega ispostavio samo kao prolazna stanica.

Vezni fudbaler je u premijernoj sezoni upisao minute na samo dve utakmice, ali su ulasci sa klupe protiv Vigana i Vulverhemptona bili dovoljni da se okiti šampionskim trofejem.

Ipak, procena Karla Ančelotija bila je da je srpskom veznom igraču za ozbiljniju ulogu na engleskoj pozornici potrebno dodatno iskustvo pa je poslat na pozajmicu u Vitese, a potom i u Benfiku.

Posle tri i po sezone kaljenja, Matić se vratio na „Stamford Bridž“ gde je pod komandnom palicom Žozea Murinja odmah dobio šansu i odigrao polusezonu kojom se ustalio u redovima „plavaca“.

Foto: EPA/MANUEL DE ALMEIDA

Već naredne sezone, srpski reprezentativac je preuzeo konce veznog reda u svoje ruke i bio jedan od najstandardnijih igrača Čelsija u šampionskoj sezoni 2014/15 sa 35 utakmica.

Bilo je za Matića uspona i padova, ali je vezni fudbaler rodom iz Uba uspevao da prevaziđe sve prepreke. U periodu dok je Antonio Konte vodio londonski klub, Matić je jednom nogom već bio na izlaznim vratima.

„Razgovarao sam sa Konteom. Razgovarao sam i sa upravom i zaključili smo da je i za mene i za klub najbolje da ostanem. Vrlo sam srećan jer sam u ovom timu i ovom klubu. Daću sve od sebe da pomognem timu u borbi za titulu“, izjavio je Matić uoči sezone u kojoj je osvojio i treću titulu u najkvalitetnijem nacionalnom šampionatu u Evropi.

Korpulentni, pozdani veista izrastao je u stub londonskog tima i postao želja mnogih klubova, a posle treće titule u dresu „plavaca“, leta 2017. godine, prešao je u Mančester junajted.

U redovima „đavola“ srpski reprezentativac ponovo je imao priliku da sarađuje sa Murinjom, a do koje mere je Portugalac imao poverenja u njega svedoči čak 36 od 38 odigranih prvenstvenih utakica u sezoni 2017/18.

„Ne želim da pričam o razlozima zbog kojih sam otišao iz Čelsija. Zadržaću to za sebe. Srećan sam u Mančester junajtedu i to je to. Transfer na „Old Traford“ je bio pun pogodak za moju karijeru jer igram u velikom timu“, rekao je Matić posle jedne od utakmica protiv Čelsija.

Matić je ostao važan deo mančesterskog mozaika i nakon što je Murinja na klupi Junajteda zamenio Solskjer, pa je, uprkos pričama o sukobu sa novim menadžerom, upisao 12 susreta u Premijer ligi ove sezone i uoči nastavka takmičenja je pred jubilarnom 200. utakmicom u Premijer ligi.

Od 2009. godine Nemanja je odigrao 199 susreta, na 182 je bio starter, a njegovi timovi trijumfovali su u 61 odsto njih, uz učinak od 121 pobede, 42 remija i 36 poraza.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar