Dan kada su poginuli fudbaleri Mančester junajteda u Minhenu
Foto: EPA-EFE/LYNNE CAMERON

Na današnji dan, 6. februara 1958. godine, na minhenskom aerodromu dogodila se jedna od najvećih sportskih tragedija, kada se srušio avion sa fudbalerima Mančester junajteda, dan nakon utakmice sa Crvenom zvezdom.

PROČITAJTE JOŠ

Meč je završen rezultatom 3:3, ali je Mančester prošao dalje, jer je u prvom susretu četvrtfinala Kupa evropskih šampiona pobedio 2:1.

Međutim, dan kasnije, dogodila se velika tragedija koja je utakmicu u Beogradu stavila u potpuno drugi plan, i na tužan način zauvek spojila dva kluba.

Na aerodromu u Minhenu, u 15.04, srušio se avion sa fudbalerima engleskog velikana koji su bili poznati pod nadimkom „Bezbijeve bebe“, po treneru Matu Bezbiju, koji je takođe stradao.

Nesreća se dogodila zbog klizave piste prilikom trećeg pokušaja poletanja po snežnoj mećavi, nakon što je avion sleteo kako bi dopunio gorivo.

Tom prilikom poginula su 23 putnika, od čega osmorica fudbalera: Rodžer Bern, Tomi Tejlor, Džefa Bent, Edi Kolmen, Mark Džons, Dejvid Peg, Bili Velan, a posle dve nedelje od zadobijenih povreda i Dankan Edvards. Stradala su dvojica trenera, Tom Kari i Bert Veli, kao i sekretar kluba Valter Krikmer.

Na stadion Old Traford postavljen je časovnik zaustavljen na 15.04, što simbolizuje vreme kada se dogodila nesreća u Minhenu 1958. godine.

„Danas se sećamo onih koji su nastradali posle našeg meča sa Mančester junajtedom. Nikada neće biti zaboravljeni“, poručili su iz Crvene zvezde putem Tvitera.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar