Foto: REUTERS/Molly Darlington

Fudbaleri Mančester sitija osvojili su Ligu šampiona pobedom nad Interom rezultatom 1:0, golom Rodrija u 68. minutu finala u Istanbulu.

Tako je četa Pepa Gvardiole podigla trofej koji je jurila još od 2007. godine, kada su ih preuzeli arapski vlasnici. Sam španski trener dugo nije mogao da osvoji treći put najprestižnije evropsko takmičenje nakon što je napustio Barselonu.

Dugo se mučio, gubio finala, ali je nakon velikih problema stigao do željenog trijumfa. Inter je neočekivano bio ravnopravan rival „građanima“, a šansu da meč uvede u produžetak propustio je napadač Romelu Lukaku u 88. minutu.

PROČITAJTE JOŠ

Belgijanac je sa pet metara pogodio direktno u nogu golmana Edersona i slavlje igrača Sitija je nakon toga moglo da počne.

Gvardiola je ujedno postao tek prvi trener koji je dva puta osvojio čuvenu triplu krunu, jer je podigao pehar Premijer lige i FA kupa. To je pre ove sezone uradio prvo sa Barselonom 2009. godine, osvojivši špansku Primeru i Kup kralja pored „ušatog“ pehara.

Foto: REUTERS/Molly Darlington

„Rekao sam igračima na poluvremenu da budu strpljivi i da će prilika doći. Da bi se osvojila Liga šampiona, potrebno je imati i sreće. Ederson je branio, oni su promašivali, mogli su do izjednačenja. Ovo takmičenje je kao bacanje novčića. Ipak, mi smo ga osvojili, bilo je zapisano među zvezdama“, rekao je nakon finala Gvardiola.

Što se tiče same „triple krune“, Mančester siti je tek deseti put uspeo to da uradi, isto su činili Seltik, Ajaks, PSV, Mančester junajted i Inter po jednom, odnosno Barselona i Bajern u dva navrata.

Foto: REUTERS/Molly Darlington

Ipak, iako je Gvardiola bio pod euforijom zbog velikog uspeha, nije propustio priliku da uputi zamerku UEFA.

„Nismo bili na najboljem nivou. Posle Svetskog prvenstva smo ušli u formu, ali ovu utakmicu nismo odigrali najbolje. Nemam snage i energije da razmišljam o sledećoj sezoni, to je nemoguće. Treba nam pauza, sezona je bila preduga. Igrače sada čekaju reprezentativne utakmice, posle cele sezone moraju da igraju nove utakmice. Pozivam UEFA i FIFA da razmisle o tome, ovo je previše. Proslavićemo titulu u hotelu sa porodicama i prijateljima“, dodao je španski stručnjak.

Foto: REUTERS/Molly Darlington

Engleska može da bude ponosna i na sam grad Mančester, pošto je on prvi nakon Milana koji ima dva šampiona Evrope. Inter i Milan su već pisali fudbalsku istoriju Starog kontinenta.

Kada smo već kod Intera, vredno je spomenuti da su italijanski klubovi doživeli pravi debakl u finalima evropskih takmičenja. Fjorentina je poražena od Vest Hema u borbi za trofej Lige konferencija (2:1), a Roma u finalu Lige Evrope od Sevilje (1:1, nakon penala 4:1).

Foto: REUTERS/Murad Sezer

Šou je odneo i rezervni golman „građana“ Skot Karson. Iskusni Englez je drugi put podigao „ušati“ trofej, a da nije odigrao nijedan minut tokom trajanja takmičenja. To se prvi put desilo i sada davne 2005. godine, takođe u Istanbulu, kada je Karson bio rezerva Liverpula. „Crveni“ su tada slavili protiv Milana nakon ludog preokreta.

Najbolji strelac takmičenja Erling Holan oborio je pregršt rekorda ove godine, a u Ligi šampiona je postigao 22 gola.

Inače, ova titula Sitija ima i jednu povezanost sa Crvenom zvezdom, jer su „građani“ prvi od 1991. godine i crveno-belih da su bili najbolji u Evropi noseći „Pumine“ dresove.

BONUS VIDEO Ronaldo iznerviran, Stojković bacao opremu u publiku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar