Foto: Youtube/Printscreen

Vest da je nekadašnji fudbaler Crvene zvezde počeo da radi kao magacioner u jednoj srpskoj firmi nije nešto što se može pročitati svakog dana.

Prosečan čovek očekuje da fudbaleri za vreme kratkih karijera obično uspeju da se finansijski obezbede i da kasnije mogu mirno da uživaju u plodovima svakog treninga i svakodnevnog rada.

PROČITAJTE JOŠ:

A onda posle karijere ako se desi neka licenca, pa onda početak trenerskog posla, to je samo bonus. Tako obično ide, ali ne baš uvek.

Ima i momaka koji su birali drugačije puteve i koji su zbog toga utoliko interesantniji, jer pokazuju i neku drugu stranu svoje ličnosti osim one „120 posto na terenu“.

Jedan od njih je i Omega Roberts. Momak koji je potekao iz istih onih sokaka i ulica Monrovije, gde je prve korake pravio i Žorž Vea, možda najveći afrički fudbaler svih vremena.

Roberts je 32-godišnji Liberijac koji je počeo da radi firmi „Logistar“ i kome je poslednji zabeleženi klub Lirija iz Prizrena. Tamo je kao slobodan igrač otišao januara 2021. Sada se plan promenio.

„Kao neko ko je celu svoju mladost proveo u fudbalskim vodama, ova kompanija je pred mene postavila izazov da se pokažem u jednom većem i jačem timu. U planu mi je da od jedne Crvene zvezde postanem zvezda Logistara“, kaže Roberts.

FotoSrdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

On je 2011. došao u Slobodu iz Užica, bio je u Smederevu, Crvenoj zvezdi 2013, Mladosti iz Crne Gore, Borcu iz Čačka, Donjem Sremu, Azalu, Žarkovu i Dobanovcima.

I nije jedini koji nije ostao na fudbalskom putu. Ili bar ne isključivo fudbalskom. Čak i igrači sa većim dometima su se posle karijera bavili nekim, uslovno rečeno, običnim poslovima.

Najbolji primer je Duško Radinović. Bivši as Crvene zvezde je 1991. bio prvak Evrope, a već dugo živi i radi u Švedskoj, kao nastavnik fizičkog vaspitanja u Malmeu.

Foto: Printscreen Youtube

„Deca su čula o evropskoj Crvenoj zvezdi i mojim igrama. Svakodnevno me pitaju:’Duško, možete li nam preneti kako ste se osećali kada ste bili prvaci Evrope i klupski prvaci sveta’. Rado se upuštam u takve i slične razgovore sa đacima. Dobra pitanja koja me vraćaju u prelepe dane. Deca jednostavno vole da dolaze na moje časove i zahvalan sam što me takvim pitanjima vraćaju u zlatne dane moje prošlosti i perioda zlatne moje Crvene zvezde“, rekao je Radinović proletos za Žurnal.

Posle Zvezde je otišao u Degerforš 1993. godine, a zatim Brage i Malme. Karijeru je završio 2001, a jedina žal mu je što dugo nije video mnoge iz zlatne Zvezdine generacije, kako kaže, duže od 20 godina.

Jedan neobičan slučaj stiže i iz Humske, gde je Taribo Vest, nekadašnji igrač Partizana počeo da „radi“ kao sveštenik.

Vest u duelu s Ronaldom; Foto: EPA/SASA STANKOVIC

Četrdesetsedmogodišnjak koji je svojevremeno igrao i za Inter, Okser, Milan završio je kao čovek koji ima svoju crkvu i sledbenike.

Opisivao je kako je 2000. godine prestao da sumnja u postojanje boga, a 2014. je u blizini Lagosa izgradio bogomolju. Suština je, po njegovim rečima, da pomogne beskućnicima, gladnima, prostitutkama i drugima koji nisu imali baš mnogo sreće u životu.

I dok se Vest posvetio bogu, Blagoj Georgiev se posvetio rijaliti programu. Bivši igrač Zvezde je u crveno-belom igrao dobro, kada mu se igralo.

Blagoj Georgiev, Foto: Starsport

Došao je u Ljutice Bogdana 2006. iz bugarske Slavije, a sa iskustvom iz Alavesa, očekivalo se da bude veliko pojačanje.

Imao je svojih momenata za dve godine koliko je bio igrač Zvezde, ali je pažnju privukao učešćem u rijalitiju "Veliki brat" gde je bio sa Zlatkom Rajkovom, nekadašnjom Plejboj zečicom.

Ovih dana se pisalo da hoće da kupi klub iz Lige Evrope i sa 40 godina više ne želi da igra, što mu ne smeta da se bavi vođenjem kluba.

Inače, Blagojev nalog na Instagramu se nalazi među 50 najpraćenijih u Bugarskoj.

BONUS VIDEO: Dragan Stojković Piksi proglašen je za najboljeg trenera u 2021. godini

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar