Foto: EPA-EFE/JuanJo Martin

Luka Jović se nalazi u delikatnoj fazi svoje karijere, a i ove perspektive budućnost deluje po prilično neizvesna.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski fudbaler će i ovu jesen dočekati kao napadač Real Madrida, a priče o transferu i novoj pozajmici su gotovo sigurno pale u vodu iako ima još tri dana do kraja prelaznog roka.

Iako je pre desetak dana bila prilično aktuelna priča o njegovom prelasku u Inter na pozajmicu, od te ideje, ako je uopšte postojala se odustalo.

Dobro obavešteni španski „As“ je objavio informaciju da je sa Jovićem razgovarao Karlo Ančeloti i da su postigli dogovor oko uloge u timu.

Trener Real Madrida, poručio je Srbinu da je on prva zamena Karimu Benzemi i da na njega ozbiljno računa.

Ančeloti je odradio sastanak u četiri oka sa Jovićem i predočio mu da na njega ozbiljno računa, kako bi mu vratio samopouzdanje koje je izgubio u eri Zinedina Zidana i poručio je Srbinu da je on prva zamena Karimu Benzemi i da na njega ozbiljno računa.

Foto: EPA-EFE/JuanJo Martin

Samo dva dana kasnije, Jović je ušao u igru u drugom kolu La lige i na terenu proveo osam minuta, ali je za to vreme igrom izmamio pohvale italijanskog stručnjaka.

„Imamo dosta kvaliteta u napadu. Tu su Garet Bejl, Eden Azar, Vinisijus, Karim Benzema… Luka Jović je bio veoma dobar kada je ušao u igru. Moramo da uživamo, a minute će dobiti onaj ko najviše zasluži“, rekao je Ančeloti nakon remija sa Levanteom.

Jović je i u prvom kolu ušao u završnici i odigrao pet minuta u pobedi svoje ekipe, što pokazuje da Ančeloti planira da mu daje priliku svaki put kada Benzemu pošalje na klupu.

S obzirom na to da je u pitanju mala minutaža, ostaje da se vidi kako će se dalje razvijati situacija, ali je za sada početak kod Ančelotija bolji nego što je bila situacija kod Zidana.

Međutim, transfer blokbaster čija se realizacija očekuje svakog trenutka, napraviće velike promene u ekipi iz Madrida

Kilijan Mbape je na korak od Reala i samo još finalni detalji dogovora između dva kluba koji se još uvek natežu, dele jednog od najboljih fudbalera planete prelaska u „kraljevski klub“

Kakav bi to uticaj mogao da ima na ulogu Jovića i da li bi zbog toga i ova teško stečena pozicija prve rezerve mogla da bude ugrožena?

Na papiru, dolazak Mbape na bi trebalo da ima uticaj na Jovićeve minute.

Foto: REUTERS/Juan Medina

Francuz je u PSŽ-u igrao na desnoj strani u napadačkoj trojci, dok je Jović klasičan centralni napadač. U prve dve utakmice u ovoj sezoni, prednja trojka kod Ančelotija je bila identična. Levo je bio Eden Azar, u sredini Karim Benzema, dok je na desnoj strani igrao Geret Bejl.

Ako znamo da je uloga Bejla u Realu prethodnih sezona bila minorna i da je kod Zidana izgubio mesto i išao na pozajmice, a da je Real ovog leta želeo da ga proda, realno je očekivati da će se Velšanin preseliti na klupu i ustupiti mesto Mbapeu.

Isto tako, dolazak mlade zvezde svetskog fudbala u jednom od najvećih transfera ikada, ne ostavlja ni milimetar prostora za sumnju da će Real svoj ofanzivni trio graditi oko Benzeme i Mbapea kao glavne napadačke opcije i na njihovoj saradnji gradi svoje ambicije.

Iz te perspektive, Bejl bi svoju šansu pre mogao da traži na levoj strani i da se sa Azarom koji od odolaska u Madrid nije ni blizu igrača svetske klase, bori za mesto startera.

Foto: REUTERS/Stringer

To gotovo sigurno znači da Jovićeva pozicija sa klupe u kojoj ulazi kao zamena za Benzemu ne bi treablo da bude upitna.

Ono što bi srpskom napadaču mogao da bude veći problem, jeste to što bi u situacijama kada ekipi ne ide i kada Ančeloti bude tražio rešenja u napadu, mogao pre da posegne za Bejlom ili Azarom u zavisnosti koga bude imao na klupi, nego za Jovićem, ali to tek treba da se vidi.

Ne treba smetnuti sa uma da Benzema ima 33 godine i da je celo leto proveo sa reprezentacijom Francuske zbog Evropskog prvenstva, pa je realno da će Ančeloti odmarati Franuza u utakmicama Kupa, i da će u trenucima kada Real ima veliku prednost ranije da ga izvodi iz igre.

Joviću je konkurencija trenutno samo marijano Dijaz, ako govorimo o centralnim napadačima, koji je povređen i kome će trebati vremena da pronađe formu.

Treba reći da Ančeloti ima još nekoliko krilnih igrača na raspolaganju koji će tražiti svoje minute kao što su Lukas Vaskes, Markos Asensio, Rodrigo, a tu je i Isko koji igra ofanzivnog veznog pa treba očekivati da bi Ančeloti mogao da eksperimentiše sa postavama i formacijama.

Ipak, bar na početku sezone, deluje da će Jović dobijati priliku od Italijana i da je neophodno da bude strpljiv i maksimalno koristi svaki minut u igri.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare