Foto: EPA/EFE/FRIEDEMANN VOGEL/JOSE SENA GOULAO

Sudar dvojice titana koji se sa nestrpljenjem očekuje.

Premijer liga će imati još jedno rivalstvo u sledećem mandatu nakon što su Mančester siti i Liverpul potvrdili potpise Erlinga Holana i Darvina Nunjeza istog dana.

PROČITAJTE JOŠ

Rivalstvo Sitija i Liverpula dobiće novo poglavlje sledeće sezone nakon što su Pep Gvardiola i Jirgen Klop povukli poteze da ojačaju napadačke redove.

Liverpul je želeo da nadoknadi odlazak Sadija Manea u Bajern, dok su aktuelni šampioni konačno odlučili da dovedu klasičnog golgetera.

Rođeni u razmaku od samo 13 meseci, oba napadača poseduju visinu – Holan je visok 194 centimetra dok je Nunjez visok 187 – i kvalitet da stvore sledeće veliko rivalstvo u rangu Kevina de Brujnea i Mohameda Salaha, Edersona i Alisona, i Dijaša i Van Dajka.

Dovođenje velikih zvezda moglo bi da odluči o tituli sledeće sezone, a staistika dvojice napadača zaista je impresivna.

Obojica su dokazali da imaju potencijal da budu napadači u vrhu Premijer lige jer su konstantno tresli mreže prošle sezone.

Holan je u dresu Borusije Dortmund postigao 29 golova u 30 utakmica u svim takmičenjima što je skoro u proseku pogodak po utakmici.

U međuvremenu, Nunjezov prosečan učinak bio je malo slabijii, ali je urugvajski reprezentativac uspeo da trese mrežu impresivna 34 puta u 41 nastupu.

Holanova prošla sezona bila je dosta lošija nego godinu dana ranije kada je postigao 41 gol u isto toliko utakmica, ali je i dalje briljirao s obzirom na to da je propustio mnoge mečeve zbog povreda.

Nunjezov učinak je imao trend u suprotnom smeru jer je on dramatično povećao svoj broj od 13 golova koliko je postigao godinu dana ranije.

Nunjez ima prednost u pogledu procetna realizacije, pošto je ispred Norvežanina sa 31 odsto u poređenju sa 27 odsto novog špica „građana“.

Iako Klop voli fleksibilnu prednju trojku i poznato je da menja napadački „trozubac“, očekuje se da će Nunjez preuzeti centralnu ulogu koju je Mane zauzimao veći deo prošle sezone.

Međutim, on se uklapa u tečni napadački stil nemačkog stručnjaka jer je u stanju da igra kao centarfor, levo krilo i drugi napadač.

Januarski dolazak Luisa Dijaza pokrio je levu stranu, što znači da je Nunjez verovatno predviđen za centralnu ulogu. Njegovi nastupi prošle sezone, posebno protiv Liverpula u Ligi šampiona, sugerišu da poseduje atribute potrebne da se aklimatizuje u Klopovu mašineriju.

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Urugvajac donosi i opasnost u vazduhu, a snažan je i u duelima, što se često zanemaruje u napadu Liverpula zbog njihovog niskog rasta.

Ali što je najvažnije, posvećenost igrača Liverpula presingu je prepoznatljiv aspekt.

Nunjez je dokazao da je spreman da uradi prljav posao, koji je doneo 35 šansi stvorenih u 38 utakmica za njegove saigrače iz Benfike prošle sezone.

I pokazao je da ne samo da može da stvori ove šanse, već je i smrtonosan kada treba da ih realizuje.

Foto: EPA-EFE/TIAGO PETINGA

Sa druge strane, uprkos tome što se često smatra samo ubitačnim golgeterom, Holanov doprinos timu u drugim aspektima se ne sme zanemariti.

Stvorio je 25 šansi u 27 utakmica u Bundesligi i Ligi šampiona prošle sezone, a isto bi mogao da radi i u fluidnom sistemu Pepa Gvardiole pogotovo zbog stila igre Fila Fodena i Kevina de Brujnea.

Holanova velika prednost je i činjenica da već dve i po sezone igra u jednoj od Liga petice, za razliku od Nunjeza koji je i godinu dana stariji i prvi put će igrati na ovako visokom nivou, što dovodi u pitanje razliku u visini transfera.

Liverpul je platio 85 miliona funti da dovede Nunjeza na Enfild, dok se prelazak Holana u Siti u tom kontekstu za samo 51 milion funti može smatrati „krađom“. Obojica su briljirali u Nemačkoj i Portugalu, sada moraju da pokažu da to mogu na sceni Premijer lige, a pravi test će doći kada se budu borili za titulu.

BONUS VIDEO Top 10 najskupljih reprezentacija na Mundijalu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram