kombo fudbal
Foto: Profimedia

Pet najkvalitetnijih liga Evrope ulaze u završnicu, a borbe dugo nisu bile neizvesnije. U gotovo svakom prvenstvu bi mogli da svedočimo krunisanju novog šampiona.

Daleko najneizvesnije je u Španiji i Francuskoj, dok su se u Engleskoj, Italiji i Nemačkoj timovi na vrhu odvojili od ostatka lige.

U ovom svojevrsnom pregledu pred najvažnije borbe u domaćim šampionatima moći ćete da prikupite sve informacije „na dlanu“.

Atletiko posrće, Real i Barsa dišu za vratom

PROČITAJTE JOŠ

Atletiko Madrid je poslednjih meseci sve vreme na vrhu španske Primere i u jednom trenutku je delovalo da su „jorgandžije“ na korak od titule.

Ipak, u poslednjih pet kola upisali su dva poraza (Sevilja 0:1 i Atletik Bilbao 1:2), pa su sada Real Madrid i Barselona na dva boda zaostatka.

U poslednjem kolu su sva tri pretendenta na titulu izgubila bodove, a jedino je Sevilja koja ima 70 bodova (tri manje od Atletika) nastavila seriju trijumfa.

Real je remizirao sa Betisom, a Barselona je šokantno poražena od Granada nakon vođstva (1:2) i tako propustila priliku za vrh tabele.

Možda i odlučujući meč sa titulu biće odigran na Nou kampu 8. maja kada Barselona dočekuje Atletiko, dok će Real dan kasnije odmeriti snage sa Seviljom.

Foto: Screenshot Sofascore

PSŽ ne želi da mu se ponovi senzacija Monaka

Evidentno je da velikan iz Pariza godinama karte baca isključivo na Ligu šampiona, a da u domaćem prvenstvu lako dolazi do trofeja. Šampion u sedam od poslednjih osam sezona pokušava da izbegne sezonu 2016/2017 u kojoj je Monako uspeo da priredi senzaciju.

Ipak, to neće biti nimalo lako jer prvoplasirani Lil u ovom trenutku ima bod više od direktnog konkurenta za titulu.

Parižani se nalaze u seriji od tri pobeda, a Monako im diše za vratom sa bodom manje (71).

Možda Lion ne može da se umeša u trku za trofej sa 67 bodova i četiri kola do kraja, ali daleko od toga da će odustati od borbe.

Do kraja Parižani neće igrati ni sa jednim od direktnih rivala, pa bi i uz sve pobede morali da se nadaju barem jednom kiksu vodećeg Lila (protiv Nice, Lensa, Sent Etjena ili Anžea).

Foto: Screenshot Sofascore

Gvardiola sa Sitijem juri treću Premijer ligu

Nakon nekoliko godina u kojima su se titule rešavale u poslednjim kolima (pa i sekundama kada je Roberto Manćini bio trener Sitija), usledila su prvenstva u kojima su ekipe dominantno stizale do trofeja.

U poslednje tri godine je Mančester siti to uradio dva puta na impresivan način pod vođstvom Pepa Gvardiole, a onda je prošle sezone Liverpul skinuo prokletsvo Premijer lige.

Pep Gvardiola će pokušati da dođe do 31. trofeja u trenerskoj karijeri (najviše od svih aktivnih trenera), a na pet kola do kraja „građani“ imaju 10 bodova prednosti u odnosu na rivale.

FK Mančester siti
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Mančester junajted je drugoplasirani sa 67 bodova, a slede Lester 62 i Čelsi sa 58.

Trebalo bi da vidimo pravo čudo, pa da Siti ne uspe da osvoji novi trofej u Engleskoj (i dalje u igri i u Ligi šampiona), pogotovo kada se zna raspored do kraja.

Protiv Kristal Palasa ne bi trebalo da imaju preterano težak zadatak, ali će protiv Čelsija morati da urade poslednju overu titule jer posle toga slede dueli sa Njukaslom, Brajtonom i Evertonom (23. maj).

Foto: Screenshot Sofascore

Bajern blizu devete recke

Bavarci od 2013. godine nisu proveli nijedan dan da nisu šampioni Nemačke, osvojili su osam titula, a čak pet puta iza sebe ostavljali Borusiju iz Dortmunda.

PROČITAJTE JOŠ

Aktuelni šampioni su usred sezone objavili da će Julijan Nagelsman zameniti Hansija Flika na kraju sezone, što dovoljno govori o sistematskom radu Nemaca.

Uprkos povredi Roberta Levandovskog ni u jednom momentu nisu doveli u pitanje titulu šampiona, koja je imperativ nakon ispadanja iz Lige šampiona u četvrtfinalu i šokantnog poraza u Kupu Nemačke od Kila, člana Cvajte.

Bajern ima sedam bodova prednosti u odnosu na Lajpcig na tri kola do kraja, pa bi već trijumfom nad Borusijom iz Menhengldabaha mogao da overi titulu (8. maj).

Bundesliga tabela
Foto: Screenshot Sofascore

Inter prekida surovi niz Juventusa

Koliko je Juventus bio dominantan možda najbolje svedoči ovaj podatak – poslednju titulu pre devet „stare dame“ osvojio je Milan u prvom mandatu Zlatana Ibrahimovića.

Inter koji se nalazi na pragu trofeja to nije uradio od 2010. godine, kada je sa Dejanom Stankovićem na terenu (danas trener Crvene zvezde) osvojio istorijsku tripletu.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Ipak, 11-godišnji post nero-azura je blizu kraja jer četa Antonija Kontea u ovom momentu ima čak 11 bodova više od drugoplasirane Atalante (68 bodova), dok Napoli, Juventus i Milan (koji je veći deo sezone proveo na vrhu Serije A) imaju po 66, pa će daleko zanimljivija biti borba za mesto u Ligi šampiona.

Inter bi već ovog vikenda protiv Krotonea (subota, 18 časova) mogao da osigura titulu.

Veoma teške ispite imaće Milan koji do kraja igra protiv Atalante i Juventusa. „Stara dama“ u poslednjem kolu gostuje Bolonji našeg Siniše Mihajlovića, a kolo pre toga je zakazan derbi Italije između verovatno u tom trenutku dva poslednja šampiona Intera i Juventusa.

Foto: Screenshot Sofascore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar