Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Pet najjačih fudbalskih liga na svetu polako ulazi u završnicu, a borba za titulu je skoro svuda veoma neizvesna.

Kao najneizvesnija liga izdvaja se italijanska Serija A u kojoj nastupa i najviše srpskih fudbalera.

PROČITJTE JOŠ:

Milan je pred ovaj vikend vodeći tim sa 55 bodova, dok bod manje ima Inter, ali i uz utakmicu manje.

U trci za titulu od početka sezone nalazi se i Napoli, koji zaostaje bod za Interom, ali uz isti broj mečeva kao i Milan.

Juventus je u petak remizirao sa Torinom rezultatom 1:1 u prvoj utakmici 26. kola, ali ni „staru damu“ ne treba otpisivati u borbi za Skudeto.

Uprkos lošem startu sezone, Juventus je ubrzo zaigrao bolje, a u zimskom roku su dovedeni Dušan Vlahović i Denis Zakarija, koji su i te kako pokazali da će njihovo prisustvo na terenu biti veoma važno u nastavku sezone.

Prednost do kraja prvenstva u odnosu na ostale timove može imati Milan, koji je ispao iz evropskih takmičenja, pa će moći da se usresredi na prvenstvo.

Pred ispadanjem iz Lige šampione je i Inter, koji je sa 2:0 izgubio od Liverpula, ali sigurno se neće tek tako predati u drugom meču. Napoli je u šesnaestini finala Lige Evrope igrao 1:1 sa Barselonom u prvom meču i svakako da će u revanžu imati velike ambicije. Juventus tek treba da odigra prvi meč osmine finala sa Viljareal i to 22. februara.

Dusan Vlahovic
Dušan Vlahović Foto:Fabio Ferrari / LaPresse / Profimedia

Podsetimo, u Milanu igra i mladi srpski fudbaler Marko Lazetić, koji je nedavno otišao iz Zvezde u italijanski klub za četiri miliona evra, a svaki minut za njega na terenu u Milanovom pohodu na Skudeto biće zlata vredan.

Milanezi će ovog vikenda igrati protiv Salernitane (subota, 18h), Inter će odmeriti snage sa Sasuolom (nedelja, 18), dok će Napoli gostovati Kaljariju (ponedeljak, 19).

U Seriji A još pet ekipa se bori za dva mesta, koja vode u Ligu Evrope i Ligu konferencija. Tu su Atalanta, Lacio, Roma, Fjorentina i Verona.

Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Sergej Milinković-Savić ima odličnu sezonu u Laciju sa osam golova i isto toliko asistencija u prvenstvu, Nikola Milenković je stadardni štoper Fjorentine, dok Aleksa Terzić povremeno dobija šansu.

Za Veronu nastupaju Darko Lazović i Ivan Ilić, te Srbija može da se nada velikom broju reprezentativaca u evropskim takmičenjima naredne godine.

Najveći derbi ovog kola igraće Fjoretnina i Atalanta (nedelja, 12.30), posle kog može biti malo jasnije ko je bliži Evropi.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Iz Italije selimo se u Englesku, gde je borba za titulu svedena na dva tima – Mančester siti i Liverpul.

Upravo predstojeće kolo može odlučiti ili naprotiv, dodatno zakuvati situaciju. Mančester siti ima 63 boda na 25 utakmica, dok je tim sa Enfilda na 54 iz 24 utakmice.

Međutim, Liverpul će igrati takozvano duplo kolo, a protivnici će biti Norič (subota, 16) i Lids (sreda, 20.45). Sa druge strane, „građani“ igraju samo protiv Totenhema (subota, 18.30), koji je tri meča bez pobede i sa ogromnim motivom da sruši velikog rivala.

Jasno je da Liverpul ne sme da kiksne protiv autsajdera, pogotovo znajući da Siti vrlo lako može izgubiti bodove protiv pevaca.

Foto: EPA-EFE/Laurence Griffiths

Dve pomenute ekipe imaju po 61 dat gol, Siti je primio 14, a Liverpul 19. U prvom međusobnom duelu ove sezone Liverpul je dvaput vodio, ali je na kraju meč završen 2:2. Naredni njihov derbi očekuje se 9. aprila.

Do kraja sezone ostalo je 13. kola, a Siti ima nešto lakši raspored, dok će Liverpul na putu ka tituli morati da „prebrodi“ duele sa Vest Hemom, Arsenalom, Mančester junajtedom, Totenhemom, Evertonom…

Što se tiče borbe za treće i četvrto mesto, koje vodi u Lige šampiona, u najizglednijoj poziciji za sada su Čelsi, koji je praktično siguran sa 47 bodova i Mančester junajted (43). Ne treba zaboraviti ni petoplasirani Vest Hem, Arsenal, Vulverhempton i osmoplasirani Totenhem. Razlika između „čekićara“ i „pevaca“ je samo pet bodova, uz tri utakmice manje koje ima Totenhem.

Arsenal takođe ima tri zaostale utakmice, ali „tobdžije“ imaju nešto kraću rotaciju, pošto nisu bili baš aktivni u zimskom prelaznom roku, te je pitanje koliko mlad tim može izdržati do kraja sezone.

Standings provided by SofaScore LiveScore

U španskoj La Ligi za titulu se takođe bore dva kluba, ali ovaj put uz Real Madrid ne ide Barselona, već Sevilja.

Madriđani imaju 54 boda, dok je Sevilja na 50 sa istim brojem utakmica. Real za protivnika ovog vikenda ima Alaves (subota, 21) koji je u zoni ispadanja, dok Sevilja igra protiv Espanjola (nedelja, 14), koji nema pobedu na poslednjih pet utakmica.

PROČITAJTE JOŠ:

U prvom međusobnom duelu ove sezone Real je pobedio Sevilju sa 2:1 i to nakon preokreta, dok će njihov naredni duel, možda i odlučujući za titulu, biti na programu 17. aprila.

I jedni i drugi imaju obaveze i u Evropi. Real će u revanšu pokušati da preokrene protiv PSŽ-a, dok Sevilja ima sigurnih 3:1 pred revanš sa Dinamom u Zagrebu.

Od trećeg do petog na tabeli razlika je samo pet bodova, a u borbi za dva mesta u Ligi šampiona i po jedno u Ligi Evropa i Ligi konferencija su redom Betis, Barselona, Atletiko Madrid i Real Sosijedad. Iza njih su Viljareal i Bilbao, koji im mogu pripretiti do kraja sezone.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Što se nemačke Bundeslige tiče, već su svi navikli da Bajern dominira. Ipak, sve je šokirao poraz Bavaraca prošlog vikenda od Bohuma nakon goleade sa 4:2. To je iskoristila Borusija iz Dortmunda i primakla se na šest bodova.

Po svemu sudeći, odlučujući će biti njihov duel 23. aprila, ali najpre će Bajern odigrati protiv Grojter Firta (nedelja, 15.30), dok će Dortmund na svom terenu igrati derbi sa Borusijom Menhengladbah (nedelja, 17.30).

Foto: EPA-EFE/Sebastian Widmann / POOL

Treči na tabeli je na Bajer Leverkuzen, koji je poražen od Majnca u petak sa 3:2 nakon preokreta, pa je ostao na 41 osvojenom bodu.

Lapcig, Hofenhajm, Frajburg i Union Berlin imaju isti broj bodva – 34. Pomenute ekipe će se boriti za po jedno mesto u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija.

Ne treba otpisati ni Keln (32), Majnc (31) i Ajntraht Frankfurt, za koji nastupa i naš Filip Kostić, koji ima takođe 31 bod.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Jedina od pet najjačih liga, gde je šampion, praktično već poznat, je francuska Liga 1, gde PSŽ ima 13 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Marsej.

Prošlogodišnji šampion, ekipa Lila je potpuno podbacila ove goidne i nalazi se na 9. mestu, a PSŽ će po svemu sudeći stiči do osme titule u poslednjih deset godina.

Ipak, Parižane mnogo više zanima Liga šampiona, koju nikada nisu osvojili, pa će veći deo snaga usresrediti na to takmičenje.

Lionel Mesi
Lionel Mesi; Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Za evropska takmičenja u Ligi 1 bore se Nica, Strazbur, Ren, Monako, Lion, Lans, Nant, pa i Lil, koji zaostaje samo bod za petoplasiranim Renom.

Standings provided by SofaScore LiveScore

BONUS VIDEO Tadić otkrio: Jedini sam igrač kom je Ajaks dao ugovor da nastavim kao trener, ovo je fakultet fudbala

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar