Svetislav Pešić, Kevin Panter i Kori Volden
Svetislav Pešić, Kevin Panter i Kori Volden Foto: Andreas Gora / AFP / Urbanandsport/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia/Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Stranac u košarkaškoj reprezentaciji Srbije delovao je kao nešto nezamislivo do poslednje izjave Svetislava Pešića. Njihovo prisustvo ne bi bilo loše za "orlove", možda bi im i dobrodošli neki njihovi koševi, ali utisak je da bi "žuljanje" poništilo pozitivne efekte

Legendarni Kari, aktuelni selektor košarkaške reprezentacije, ponovo je pokrenuo pitanje stranca zbog problematične situacije sa FIBA terminima kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Ne može da računa na najbolje igrače iz NBA i Evrolige, često čak ni iz Evrokupa, a realnost je takva da nemamo dovoljno „drugopozivaca“ koji ispunjavaju kriterijume, naročito na najosetljivijoj poziciji plejmejkera.

„Poslednjih nekoliko godina, 10 ili 11 Amerikanaca dobilo je srpske pasoše. Neki nisu upošte u Srbiji, neki su vrlo važni igrači ili u Partizanu ili u Crvenoj zvezdi ili su bili. Pa nisam lud da ne računam, ja moram da računam na sve. Naši potencijali su se smanjili. Mi imamo talenata, ali ne kao što je to nekada bilo u bivšoj Jugoslaviji. Zanimljivo, potencijali nam se smanjuju, a popularnost košarke se povećava iz dana u dan. I ta popularnost košarke traži isto vrhunske rezultate. Moramo da okrenemo svim potencijalima koje imamo, a računaćemo i na igrače koji su u međuvremenu dobili srpske pasoše. Da ne igraju samo za Zvezdu ili Partizan, već da se eventulano izbore da igraju i za reprezentaciju Srbije“, rekao je Svetislav Pešić.

Tužna je realnost da Srbija kuburi sa naslednicima na poziciji plejmejkera pre svega, posle Miloša Teodosića se pojavio Vasilije Micić, generalno, selektori imaju problem sa organizatorom igre u kvalifikacionom ciklusu.

Udarac realnosti doživeo je i Svetislav Pešić protiv Belgije, malo je nedostajalo da nas i Letonija pobedi u Beogradu, pa ne čudi mogućnost da se barem u kvalifikacijama neko iskoristi od stranih igrača, kada već postoji problem sa formiranjem kvalitetnijeg kadra.

Negativna atmosfera oko potencijalnog stranca napravljena je čak i kada je bivši selektor Igor Kokoškov nagovestio da razmišlja o Franku Kaminskom, koji ima naše korene i poreklo.

Zašto DA

– treba nam iskusan plejmejker

– potrebni poeni

– može da igra kvalifikacije

Zašto NE

– nije u duhu naše reprezentacije

– opasnost od stvaranja loše atmosfere

– prilagođavanje na naše zahteve

Od stranih igrača koji bi kvalitativno i poziciono mogli da se nađu u dresu reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo su Kevin Panter, lider Partizana, zatim Kori Volden iz Bajerna, Markus Pejdž, Čarls Dženkins i Dilan Enis.

Kvalitativno, nema dileme da bi Panter najviše ispunio očekivanja, najskuplji je stranac u istoriji srpske košarke, ima poene „u rukama“, živi u Beogradu i bio bi Pešićevo praktično rešenje, mogao bi da prihvati da bude „instant“ rešenje za kvalifikacioni ciklus. Mač sa dve oštrice bi ovakva ili slična odluka bila zbog harmonije u timu.

„Kad bi Srbija odlučila da uzme stranca u reprezentaciju, ja bih tog trenutka prestao da igram za nacionalni tim. Meni to nije normalno. Ja bih uvek igrao s onim što imam, bez obzira da li je to dovoljno za zlato, peto ili deseto mesto. To nema smisla. Radi, stvori prave igrače, stvori pravu reprezentaciju, pa s njom osvoji medalju. A ne da se švercuješ s nekakvim strancima koji nemaju veze s tom zemljom“, bila je 2015. poruka Miloša Teodosića, lidera aktuelnog sastava Srbije.

BONUS VIDEO Samir Avdić, Karijev zlatni učenik: Pešić vraća Srbiju na tron

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare