Pariz, Liga šampiona, Liverpul, Real Madrid
Foto: REUTERS/Molly Darlington

Podizanjem pehara u Parizu došli su do 14. titule, finale Lige šampiona izgubili su samo tri puta.

Fudbaleri Real Madrida novi su šampioni Evrope nakon što su u haotičnoj pariskoj noći izašli kao pobednici iz duela s Liverpulom (1:0) – savršen kontranapad u gol je pretvorio Vinisijus Žunior.

Povijala se odbrana Real Madrida pod naletima Salaha i kompanije ili se bar tako činilo sa strane, jer je i finale i kao i cela sezona Reala delovala kao nestvarna iluzija. Umesto na kolenima nokautirani i razbijeni, Madriđani su izveli još jednu magiju i ponovo ispisali stranice fudbalske istorije.

PROČITAJTE JOŠ

Poput Rokija iz kultnog filma, padali su i dizali se, i na kraju zadali savršene udarce ostavljajući rivale u neverici da posmatraju kako osvajaju rekordnu 14 titulu.

A rekordi su postali zaštitni znak najtrofejnije ekipe u istoriji. Davno su po broju titula kontinentalnog prvaka Madriđani ostavili evropsku konkurenciju u prašini i svakom sledećim peharom činili brojku još impozantnijom.

Podizanjem pehara u Parizu došli su do 14. titule i podigli lestvicu rekorda. Možda i najbolja ilustracija njihove dominacije je to što drugoplasirani Milan i trećeplasirani Liverpul imaju zajedno 13 titula evropskog prvaka, jednu manje u zbiru od Reala.

Osim po peharima, u Madridu se diče i činjenicom da retko gube finala, a poslednje su izgubili još u prošlom veku. Malo ko se seća dalekih osamdesetih kada je Liverpul uspeo da ih pobedi upravo u Parizu. Od tada je kraljevski klub osam puta igrao najznačajniju utakmicu evropskog fudbala i iz njih izlazio kao pobednik, a ukupan učinak u finalima je 14 od 17.

Sve je krenulo sa Predragom Mijatovićem i golom protiv Juventusa 1998. preko dva trofeja čuvenih „Galaktikosa“ s početka ovog veka. Moderna istorija Lige šampiona ispisan je rukopisom Reala. U poslednjih osam godina, pet „ušatih“ pehara je završilo u riznici na „Santjago Bernabeuu“, a po dva puta su žrtve bili Liverpul i gradski rival Atletiko Madrid.

Osim klupskog rekorda, ispisani su i neki inividualni.

Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Po mnogima ključan čovek uspeha bio je Karlo Ančeloti koji je osvajanjem četvrtog pehara Lige šampiona postao prvi trener kojem je to pošlo za rukom, a dva trofeja je osvojio upravo s Realom.

Do subote, Kristijano Ronaldo je bio jedini igrač sa pet osvojenih pehara Lige šampiona, a sada su mu se pridružila još devetorca igrača Reala. Geret Bejl, Karim Benzema, Kazemiro, Načo, Dani Karvahal, Isko, Toni Kros, Marselo i Luka Modrić stali su uz rame Ronaldu.

Modrić je ovim peharom po mnogima zaradio status najboljeg veznog fudbalera svih vremena.

PROČITAJTE JOŠ

Rekorder i heroj večeri postao je i Tibo Kurtoa. Golman Reala čiunio je čuda na golu, a očigledno mu Pariz prija. Real je nokaut fazu započeo gostovanjem PSŽ-u kada je takođe sjajnim odbranama sprečio teži poraz od 1:0.

U finalu je ispisao istoriju sa čak devet odbrana što je rekord od kako se vode ovakve statistike. Uz to, završio je kao lider takmičenja sa neverovatnih 59 odbranjenih udaraca. Bio je to savršeni put dokazivanja za čoveka kojeg su navijači Čelsija svojevremeno terali iz kluba.

I Liverpul je imao rekordera, ali to nije puno pomoglo ekipi da dođe do titule. Salah je uputio čak šest udaraca u okvir gola što je rekord u finalnim utakmicama, ali je upravo Kurtoa bio nepremostiva prepreka. Prošlo finale je završio zbog povrede nakon duela sa Ramosom, ovoga puta će sanjati Belgijanca koji je zaključao mrežu svog kluba.

BONUS VIDEO Incident pred finale Lige šampiona, izbačen navijač Liverpula

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar