Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Premisa je jednostavna - 32 ekipe se bore za titulu šampiona Evrope. Sve ostalo je komplikovano.

Prvim sudijskim zviždukom od od 18.45 časova započeće 68. izdanje borbe za titulu prvaka Evrope u klupskom fudbalu, a 31. otkako ovo takmičenje nosi ime Liga šampiona. I postoje svi preduslovi da bude jedna od najboljih do sada.

PROČITAJTE JOŠ...

U grupnoj fazi nastupiće ekipe iz 15 zemalja – pet iz Nemačke (Bajern Minhen, Borusija Dortmund, Bajer Leverkuzen, Lajpcig, Ajntraht Frankfirt), po četiri iz Španije (Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid, Sevilja), Italije (Milan, Inter, Napoli, Juventus) i Engleske (Mančester siti, Liverpul, Čelsi, Totenhem), tri iz Porutgala (Benfika, Porto, Sporting), po dva tima iz Francuske (Pari Sen Žermen i Olimpik Marselj) i Škotske (Glazgov Rendžers, Seltik), dok će po jednog predstavnika imati Austrija (Salcburg), Belgija (Briž), Hrvatska (Dinamo Zagreb), Češka (Viktorija Plzenj), Danska (Kopenhagen), Izrael (Makabi Haifa), Holandija (Ajaks) i Ukrajina (Šahtjor).

Srbiju je od mesta delilo nešto više od jednog poluvremena, ali su fudbaleri Crvene zvezde prokockali rezultat vredan prolaska protiv Makabija iz Haife i ostali bez mesta u eliti porazom u dvomeču 4:3. No, to ne znači da ljubitelji najvažije sporedne stvari na svetu nemaju koga da prate ili za koga da navijaju.

Kapiten reprezentacije Srbije Dušan Tadić će sa svojim Ajaksom igrati u grupi A, gde su još Napoli, Liverpul i Rendžers, a u prvom kolu „kopljanici“ će upravo protiv škotskog predstavnika započeti put ka prolećnom delu takmičenja.

Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Srbija će predstavnika imati i u grupi B, gde će boje Porta braniti Marko Grujić, a pored Atletiko Madrida, protiv kog će i otvoriti takmičenje, rivali su Klub Briž i Bajer Leverkuzen.

Iako teško da će imati ozbiljniju ulogu, i Marko Lazetić će biti deo grupe F, gde se nalazi Milan, a rivali će, pored Čelsija i Dinama iz Zagreba, biti i fudbaleri Salcburga, za koji nastupa nekadašnji štoper Partizana i reprezentativac Srbije Strahinja Pavlović.

Upravo će ova dva tima odigrati duel u prvom kolu.

Foto: EPA-EFE/RAUL CARO

U grupi G Sevilja naših Marka Dmitrovića i Nemanje Gudelja igraće protiv Borusije Dortmund, Kopenhagena i Mančester sitija, rivala iz prvog kola.

Ipak, najviše pažnje navijača iz Srbije biće usmereno ka grupi H, gde Srbija ima čak trojicu predstavnika.

U redovima Benfike igra Mihailo Ristić, levi bek „orlova“, koji će takmičenje u eltii započeti protiv Makabija iz Haife na svom terenu, dok Juventus ima najviše igrača iz Srbije u svojim redovima – dvojicu. Tu su Filip Kostić, koji je stigao ovog leta iz Ajntrahta iz Frankfurta, i Dušan Vlahović, prva zvezda „stare dame“ u dosadašnjem toku sezone.

Njih na prvom koraku očekuje veoma težak zadatak, pošto će ići na megdan Pari Sen Žermenu u Francuskoj.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Ovo je ujedno i druga najteža grupa ovogodišnjeg izdanja elitnog takmičenja, a prva je bze premca grupa C – Bajern iz Minhena, Inter iz Milana i Barselona će se boriti za jedno od prva dva mesta, treće će najverovatnije osvojiti najslabiji od ova tri tima, dok Viktorija iz Plzenja teško da može da napravi iole bolji rezultat u ovakvoj konkurenciji.

Šampion Evrope, Real Madrid, put ka odbrani titule i svoj 15. naslov najboljeg tima „starog kontinenta“ započinje iz grupe F, gde su još Šahtjor, Lajpcig i Seltik.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Grupna faza na programu je od 6. septembra do 2. novembra, nakon čega zbog Svetskog prvenstva u Kataru sledi pauza do 14. februara 2023. godine, kada počinje osmina finala (prvi mečevi 14, 15, 21. i 22. februara, revanš 7, 8, 14. i 15. marta), četvrtfinale počinje 11. i 12. aprila, a revanši su na programu sedam dana kasnije, polufinalni dueli na programu su 9. i 10, odnosno 16. i 17. maja, dok će finale biti odigrano u Istanbulu, 10. juna.

Liga šampiona, 1. kolo

Utorak

Grupa E

18.45 Dinamo Zagreb – Čelsi

21.00 Salcburg – Milan

Grupa F

21.00 Seltik – Real Madrid

21.00 Lajpcig – Šahtjor

Grupa G

18.45 Borusija Dortmund – Kopenhagen

21.00 Sevilja – Mančester siti

Grupa H

21.00 PSŽ – Juventus

21.00 Benfika – Makabi Haifa

Sreda

Grupa A

18.45 Ajaks – Glazgov Rendžers

21.00 Napoli – Liverpul

Grupa B

21.00 Briž – Leverkuzen

21.00 Atletiko Madrid – Porto

Grupa C

21.00 Inter – Bajern Minhen

21.00 Barselona – Viktorija Plzenj

Grupa D

18.45 Ajntraht Frankfurt – Sporting

21.00 Totenhem – Olimpik Marselj

BONUS VIDEO Vrisak u Torinu u centru kada je Dušan Vlahović dao gol

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar