Odion Igalo Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Jedna pobeda domaćina i dve gostiju zabeležene su u prvim mečevima osmine finala Lige Evrope, ali kao da nikome nije trenutno do fudbala usled alarmantne situacije u celom svetu oko koronavirusa.

Dve utakmice još ranije su odložene, jer Roma nije mogla da ode u Sevilju, a Hetafe nije mogao da gostuje Interu.

I možda nije ni vreme da se igra bilo koji sport…

Kako bilo, Mančester junajted je demolirao LASK 5:0 u gostima, Bazel je slavio u Frankfurtu sa 3:0, dok je Bašakšehir u samom finišu slomio Kopenhagen – 1:0.

Jasno je da su slavni premijerligaš i švajcarski klub napravili veliki korak ka četvrtfinalu Lige Evrope.

PROČITAJTE JOŠ

Trijumf Junajteda u Austriji obeležio je Odion Igalo, pored „petarde“. Zimsko pojačanje ispostavilo se baš tako, kao pojačanje, jer je fantastičnim golom najavio pobedu.

Iako je Igalo do nedavno igrao u Kini, još jednom je pokazao da mu je mesto na evropskoj sceni. Maestralno je u 28. minutu prihvatio loptu na ivici kaznenog prostora i još bolje je od prečke smestio u mrežu za vođstvo „crvenih đavola“.

Šteta što su tribine bile prazne, pa publika uživo nije mogla da uživa u fenomenalnom pogotku… I to na asistenciju Bruna Fernandesa koji je u prvom poluvremenu kreirao pet šansi, isto kao i svi ostali igrači na terenu!

Da je portugalski vezista takođe pravo pojačanje svedoče i sledeći podaci – direkto je učestvovao u sedam golova (četiri asistencije i tri pogotka) na poslednjih devet mečeva Junajteda u svim takmičenjima.

Na promenu rezultata čekalo se do 58. minuta kada je Danijel Džejms sa levog krila ušao u sredinu i pogodio bliži ugao.

Činilo se da je osam minuta pre kraja postavljen konačan rezultat, jer je na 3:0 povisio Huan Mata preciznim udarcem u desni ugao posle sjajnog ubacivanja na dodavanje Freda.

Međutim, Junajted je u nadoknadi još dva puta zatresao mrežu LASK. Najpre je to učinio Grinvud, a „petardu“ za konačnih 5:0 u Austriji „zapalio“ je Pereira.

Ajntraht Bazel Filip Kostić
Kostić u duelu sa Riverosom Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Crveni deo Mančestera komotno može da se sprema za četvrtfinale Lige Evrope, a Frankfurt da se oprašta.

Želeće fudbaleri Ajntrahta što pre da zaborave duel sa Bazelom pred praznim tribinama svog stadiona. Radovao se Bazel i sa 3:0 ima kartu za osam najboljih u džepu.

Filip Kostić je kao starter odigrao ceo meč za poraženog bundesligaša, u čijim redovima je Mijat Gaćinović, drugi srpski reprezentativac, dobio šansu u 78. minutu. Ipak, nisu mogli ništa da urade kako bi sprečili ubedljiv poraz.

Bazel je poveo u 27. minutu i to fantastičnim slobodnjakom Kampa sa skoro 25 metara. Gosti su udvostručili prednost u drugom poluvremenu kada je Bua završio kontru tako što je prebacio Trapa.

Slavlje Bazela pred praznim tribinama u Frankfurtu Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Isti igrač bio je glavni akter i kontre u 85. minutu, kao asistent, jer je sa desnog krila odložio loptu za Fraja, a iskusni napadač se udarcem iz prve pobrinuo za konačan rezultat.

Treći meč koji je igran od 19 časova jedini je bio uz prisustvo publike koja je umalo ostala uskraćena za pogotke. Ipak, Bašakšehir je u Istanbulu uspeo da slavi minimalan trijumf nad Kopenhagenom, u koji ide na revanš sa 1:0.

Ceo meč za turski tim odigrao je srpski vezista Danijel Aleksić, a junak je Edin Višća. Reprezentativac BiH je u 88. minutu preuzeo odgovornost i sa penala zakucao loptu pod prečku, a prethodno je Demba Ba iznudio najstrožu kaznu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

OSMINA FINALA LIGE EVROPE, PRVI MEČEVI

Bašakšehir – Kopenhagen 1:0 (0:0)

(Višća 88p)

Ajntraht – Bazel 0:3 (0:1)

(Kampo 27, Bua 73, Fraj 85)

LASK – Mančester junajted 0:5 (0:1)

(Igalo 28, Džejms 58, Mata 82, Grinvud 90+2, Pereira 90+3)

Olimpijakos – Vulvehempton 1:1 (0:0)

(El Arabi 54 – Neto 67)

Rendžers – Bajer Leverkuzen 1:3 (0:1)

(Edmundson 75 – Haverc 37p, Aranguiz 67, Bejli 88)

Volfzburg – Šahtjor 1:2 (0:1)

(Bruks 48 – Moraeš 17, Antonio 73)

*odloženo: Sevilja – Roma, Inter – Hetafe