Foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Prekinuli su sezonu bez nastavka, možda prerano, možda neopravdano, ali su to uradili. I već počinju novu. Fudbal će se na francuskim terenima zakotrljati već u petak, utakmicom Bordoa i Nanta.

Prvi su prekinuli, prvi i nastavljaju iz grupe takozvanih „Liga petice“, tri nedelje pre Španaca i Engleza, te mesec dana ranije u odnosu na Nemce i Italijane.

PROČITAJTE JOŠ

Pročitajte još: Korona ušla u Radonjićev tim, odložena premijera Lige 1

Šampion za proteklu sezonu nije odlučen na terenu, ali je bilo sasvim jasno da ne postoji tim koji može da ugrozi prebogati Pari Sen Žermen, kome je trofej uručen za zelenim stolom.

Parižani su i dalje u pogonu pošto ih u nedelju očekuje finale Lige šampiona.

Pročitajte još: Koronavirus poharao francuski fudbal za 1,3 milijarde evra

Nije baš malo, ali je samo jedna utakmica nedostajala da Francuzi imaju dva predstavnika u borbi za trofej šampiona Evrope, međutim pred Lionom se našla mašinerija Bajerna za koju opcija vožnje u brzini niže nije opcija.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ni pomeranje starta lige zbog objektivnih okolnosti nije bila opcija takođe, ali za čelnike francuskog fudbala, uprkos činjenici da PSŽ još nije završio svoju sezonu, da su igrači Liona tek otišli na odmor, kao i da je u Marselju zabeleženo prisustvo koronavirusa među članovima Olimpika.

Francuzi se nadaju da su to prolazni slučajevi, a optimizam je izražen i kroz odluku da na stadionima ipak bude publike, maksimalno do 5.000 prisutnih.

I oni se nadaju da će videti dobar fudbal, a ko će ga igrati za sada nije sasvim jasno pošto za neke ekipe prelazni rok tek počinje i stvari su daleko od definisanih.

Najveću aktivnost na dosadašnjoj pijaci imala je Nica, potrošivši 27 miliona evra na petoricu igrača, ali je izvesno da će taj rekord biti oboren čim ruku u džep budu zavukli vlasnici PSŽ.

Ozbiljne transfere je napravio i Monako, dovodeći Entonija Musabu za više od 15 miliona evra i Strahinju Pavlovića za više od deset, a pred trenerom Nikom Kovačem je ozbiljan posao da sklopi kockice i povede „Kneževiće“ ka vrhu, gde im je po novcu i potencijalu i mesto.

Najveće iznenađenje protekle sezone je bio Rems, na čijem golu je Predrag Rajković postao najbolji čuvar mreže Lige 1, a imaće šansu i da se bori za učešće u Ligi Evrope, što bi mogao da bude mač sa dve oštrice.

Pored pomenutog tandema, starosedelac u Francuskoj je Stefan Mitrović, već dugogodišnji kapiten Strazbura, a Vukašin Jovanović bi u narednoj sezoni mogao konačno da se ustali u timu Bordoa.

Sličan slučaj je i sa Nemanjom Radonjićem koji je briljirao u jednom delu sezone i nagovestio da bi konačno mogao da ispuni svoj puni potencijal u Marselju.

Francuski jezik je već izuzetno dobro poznat Mihailu Ristiću, stanovniku Monpeljea, a biće zanimljivo videti kako će se u francuskoj eliti snaći Aleksandar Radovanović, defanzivac Lansa i nekadašnji član Mačve, OFK Beograda, Spartaka i Vojvodine.

Kreće se lopta francuska!

Utakmicom Bordo – Nant večeras (19.00) počinje novo francusko prvenstvo. Na premijeri, kvota na Bordo je 2,55, na iks 2,75, a na dvojku 3,30.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Bordo.- Nant.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar