Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Studija revizorsko-konsultantske kompanije "Ernst i Jung" otkrila da će procenjeni gubitak Lige 1 i francuskog fudbala uopšte, zbog koronavirusa, iznositi skoro 1,3 milijarde evra.

Manjak u kasi najboljih francuskih klubova posle prekida sezone iznosi 605 miliona evra i predstavlja pad od od 22 odsto u odnosu na prognozu s početka sezone. Glavni uzrok je smanjenje prihoda od TV prava za skoro 213 miliona evra posle prestanka emitovanja Lige 1.

PROČITAJTE JOŠ

Sa gubitkom 1,3 milijarde evra, francuski fudbal se vratio na visinu prihoda od od pre četiri godine (6,5 milijardi evra).

„Ernst i Jang“ predviđa, ukoliko bi sledeće sezone bilo dozvoljeno da kapacitet stadiona tokom mečeva bude popunjen 50 odsto, gubici elitnih klubova iznosili bi oko 413 miliona evra, ako bi pak utakmice moglo da prati maksimalno 5.000 gledalaca, ta suma bi se popela na preko 600 miliona evra. S takvim razvojem situacije, između 3.400 i 8.000 ljudi ostalo bi bez posla u fudbalskom sektoru.

Kako bi umanjio uticaj krize na klubove, sindikat pokušava da pregovara s Vladom Francuske. Pored postojeće pomoći, kao što su delimična nezaposlenost ili neplaćanje doprinosa poslodavaca, klubovi traže da se ponovo uspostavi, između ostalog „pravo na imidž“, ukinuto 2010. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar