Rajkovic
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Predrag Rajković je trenutno najbolji golman francuske Lige 1 i za Nova.rs priča o Remsu, kako je postao majstor za penale i šansama Srbije da se plasira na Evro 2020.

Jagodina, Crvena zvezda, Makabi i konačno – Lige petice. Srpski reprezentativac je stasao na Marakani, bio i kapiten Zvezde iz koje se leta 2015. preselio u Tel Aviv u transferu vrednom 3 miliona evra.

Iako je i u Izraelu odlično branio, tek tri godine kasnije dočekao je transfer karijere. Dolaskom u Rems napravio je pravi potez i blista u Ligi 1.

Rajković se posebno istakao odbranjenim penalima, zaustavio je čak četiri udarca sa bele tačke od ukupno pet, po čemu je bez premca u Ligama petice. Niko od njegovih kolega nema takav učinak u Francuskoj, odnosno Bundesligi, Premijer ligi, La Ligi i Seriji A.

„Nema posebne tajne uspeha za branjenje penala. Niti ima specijalne vežbe. Nemam ni posebnu taktiku prilikom pripreme“, kaže Rajković za Nova.rs i otkriva šta je njegov recept:

PROČITAJTE JOŠ

„Jednostavno, uvek pre udarca izaberem stranu u koju idem i tu se bacim. Najviše se oslanjam na osećaj gde treba da krenem i više puta sam dobro pogodio ove sezone“.

I to je pogodio u vrlo bitnim trenucima. Poslednji penal odbranio je protiv Bresta, pročitao je Mendija u 27. minutu pri rezultatu 0:0 i njegov Rems je na kraju slavio sa 1:0. Dakle, još jedan bez primljenog gola za Rajkovića.

„Nisu penali ni baš lutrija ili samo sreća“, priznaje čuvar mreže hit ekipe u Francuskoj.

Rems je trenutno na petom mestu Lige 1 sa 41 bodom, osam manje od Lila na četvrtoj poziciji koja vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope.

„Uživam u Remsu zaista. Prava smo ekipa i sve funkcioniše kako sam samo mogao da poželim. Izlazak u Evropu nam je cilj, iako možda nije tako bilo u početku, ali ćemo se sigurno boriti do samog kraja da ga ostvarimo“.

PROČITAJTE JOŠ

Majstor za penale, junak više puta, bori se za Evropu, i to sve u ekipi koja je primila najmanje golova u Ligi 1. Mreža Remsa zatresla se samo 21 put u prvenstvu, a slede PSŽ i Ren sa po 24 primljena pogotka.

„Nije to samo moja zasluga. Stvarno odlično funkcionišemo svi pozadi, jako je bitno što se dobro razumemo u odbrani, organizovani smo. Svakako da je to što smo primili najmanje golova podatak za ponos, ali još nismo završili posao“, ističe Rajković koji je na 11 prvenstvenih mečeva sačuvao mrežu.

Sjajnog golmana i ostale „orlove“ očekuje najvažnija reprezentativna utakmica. Srbija gostuje Norveškoj 26. marta u Oslu, u polufinalu baraža za Evro 2020. U slučaju trijumfa igraće na stadionu „Rajko Mitić“ protiv Izraela ili Škotske za plasman na EP posle 20 godina čekanja.

„Čeka nas jako bitna i jako teška utakmica, jer gostujemo. Ipak, imamo odlične igrače i možemo da napravimo uspeh. Samo dobro da se spremimo i verujem da ćemo napraviti dobar rezultat. Prvo Norveška, posle ćemo razmišljati o Škotskoj ili Izraelu, pa da probamo na Marakani da se plasiramo na Evropsko prvenstvo“, završio je Rajković za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram