Foto: Starsport

Teški meseci su iza Ronalda, ali je problem što se bolje ne nazire

Kristijano Ronaldo proživljava možda i najteže trenutke u svojoj fudbalskoj karijeri, koja se po svemu sudeći polako, ali sigurno bliži kraju.

Iako i sa 37 godina izgleda spremno da se takmiči na najvišem nivou, više je nego primetno da Ronaldu „ne cveta cveće“ ni na terenu ni van njega.

Od kraja prošle sezone, koja za Mančester junajted nije bila baš uspešna, pa sve do kraja prelaznog roka nisu prestajale priče o tome da Ronaldo želi da promeni sredinu i umesto Lige Evrope ponovo zaigra u Ligi šampiona, čiji je najbolji strelac u istoriji.

PROČITAJTE JOŠ:

Povezivan je sa Čelsijem, Bajernom, Real Madridom, Arsenalom, Atletiko Madridom, kao i mnogim drugim bogatim klubovima van Evrope. Do transfera ipak nije došlo, a čelnici evropskih giganata mahom su isticali da se Ronaldo ne uklapa u njihovu koncepciju, te da bi „pokvario“ sistem.

Teško je poverovati da jedan od najboljih fudbalera u istoriji može nešto da pokvari, ali sa njegovih 37 godina i sumnjivom formom pitanje je koliko je u stanju da pruži na terenu, pogotovo u vremenu kada mnogi klubovi gledaju da angažuju perpektivne mlade igrače.

Najintenzivnije su bile priče oko Ronaldovog povratka u Sporting iz Lisabona, ali i Napoli. Međutim, od toga je ostala prazna kapa i Ronaldo je „morao“ da ostane u Junajtedu, iako je propustio gotovo ceo pripremni period sa ekipom.

PROČITAJTE JOŠ:

Od zvaničnog početka sezone odigrao je svih osam utakmica za klub, ali je pet puta ulazio sa klupe. Postigao je samo jedan gol i to sa penala protiv Šerifa u Ligi Evrope, ali je u dva meča za Portugal ponovo pokazao da je forma daleko od najbolje. Imao je tek jednu asistenciju, dok je Portugal ostao bez prolaza dalje u Ligi nacija, pošto je izgubio od Španije u odlučujućem meču na svom terenu. Bilo je to novo frustrirajuće veče za Ronalda koji je ponovoio skandal iz Beograda, pa je opet razočarano bacio kapitensku traku.

To je izazvalo bes navijača, pa su se naređali komentari:

„Ronaldo ima nula poštovanja prema zemlji i kapitenskoj traci.“

„On je razočarao tim, nije obrnuto.“

„Možda je gotov, slama mi srce da gledam njegov pad.“

„Ronaldo bi trebalo da se penzioniše.“

„Zadnji put je ovo uradio zbog loše odluke sudije, a šta je sada?“

Foto: EPA-EFE/Peter Powell

Godinama je Ronaldo bio portugalska ikona, a sada je čovek koga mnogi žele da vide pre na klupi nego na terenu.

„Nema baš nikakve logike da Ronaldo bude starter na Svetskom prvenstvu. Ne kada su tu Rafael Leao, Pedro Neto, Žoao Feliks i mnogi drugi talentovani igrači koji čekaju svoje mesto“, rekao je Zek Louri, portugalski novinar.

Mnogi se pitaju šta se to dešava sa Ronaldom, a razlog se može kriti i u dešavanjima van terena. Kristijano je ranije tokom godine imao porodičnu tragediju, kada mu je jedno dete mrtvorođeno, pa je umesto blizanaca dobio samo ćerkicu.

To ga je vidno poremetilo, iako je dobio podršku čak i navijača Liverpula, ali i Real Madrida. O njegovim porodičnim problemima pričao je i Bruno Fernandeš, koji mu je saigrač i u Mančesteru i u reprezentaciji.

Kristijano Ronaldo
Kristijano Ronaldo; Foto: EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

„Ne znam šta je Ronaldo rekao klubu i treneru. Ne znam šta je u njegovoj glavi, da li želi da ide, nisam ga to pitao. Ono što mi znamo je da ima neke porodične probleme i moramo da poštujemo njegovu privatnost, da mu damo prostora. Jedino što sam pitao Ronalda je da li je sve u redu sa porodicom. On mi je rekao šta se dešava i ništa više“, rekao je Fernandeš još u julu.

Izgleda da se od tada situacija nije mnogo popravila, a isplivala je i informacija da je Portugalac tražio i pomoć psihologa zbog problema. Prema pisanju španske „Marke“ Ronaldo je tražio pomoć slavnog psihologa Kanađanina Džordana Petersona.

Ronaldo je pre dve nedelje na društvenim mrežama objavio sliku sa Petersonom.

Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

„Imao je probleme u životu pre nekoliko meseci. Prijatelj mu je poslao nekoliko mojih snimaka. Rekao je da ih je gledao, a zatim je pročitao moju knjigu. Ronaldo smatra da mu je knjiga pomogla, a onda je hteo da razgovara sa mnom. Razgovarali smo oko dva sata. Pokazao mi je opremu sa kojom ostaje u top formi, razgovarali smo o njegovim firmama… Uglavnom o tome šta želi u budućnosti i preprekama sa kojima se suočava“, izjavio je Peterson.

Ronaldo je poznat kao neko ko nikada nije odustajao, kao veliki radnik, a fizički je i te kako spreman za izazove koje se postavljaju pred njega. Da li će uspeti da se oporavi i na psihičkom planu, te po ko zna koji put golovima i uspesima odgovori na kritike sa svih strana, ostaje da se vidi do kraja sezone.

Trener Erik ten Hag je više puta isticao da veruje u njega, iako ga ne stavlja u prvu postavu u Premijer ligi. Možda bi Svetsko prvenstvo u Kataru mogla da bude prekretnica ka boljem ili pokazatelj da Ronaldo više nije za najviši nivo.

BONUS VIDEO Zavirite u garažu Kristijana Ronalda – neće vam biti dobro

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar