Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH EDITORIAL USE ONLY

Levonogi bombarder Aleksandar Kolarov je u Oslu upisao 93. utakmicu za reprezentaciju Srbije, i nalazi se na četvrtom mestu po broju odigranih mečeva za nacionalni tim.

Ispred defanzivca Intera trenutno su samo rekorder Branislav Ivanović sa 105 mečeva, Dejan Stanković (103) i Savo Milošević (102).

Ali, pobeda nad Norveškom u polufinalu baraža za odlazak na Evro, obezbedila je još mečeva Kolarovu, u slučaju da „orlovi“ odlete na EP.

PROČITAJTE JOŠ

Činjenica je da ima 34 godine, i da vrlo lako može u skorijoj budućnosti da saopšti da se povlači iz reprezentacije kako bi se fokusirao isključivo na klupske obaveze, prepustivši mesto mlađima, ali je isto tako činjenica da je Srbija nadomak plasmana na Evropsko prvenstvo posle 20 godina i da kapiten treba da bude deo tima na velikom takmičenju.

Debitantski nastup Kolarov je upisao u dresu Srbije davne 2008. godine, bilo je to 28. maja protiv Rusije (1:2) u Burghauzenu, kada je selektor bio Miroslav Đukić.

Iste godine zamenio ga je Radomir Antić, a Kolarov je izrastao u nezamenljivog člana njegove mašinerije, koja se na dominantan način plasirala na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine.

Stameni defanzivac, prepoznatljiv po izuzetno jakom udarcu levom nogom, bio je akter dva Mundijala, osim već gore pomenute 2010. godine, predvodio je kao kapiten „orlove“ na Mundijalu u Rusiji 2018. i dosad je postigao 11 golova za nacionalni tim.

Postigao je i pobedonosni pogodak iz slobodnog udarca u pobedi nad Kostarikom (1:0). Posle neuspeha na Svetskom prvenstvu usledilo je povlačenje Branislava Ivanovića, kojem je prethodno oduzeta kapitenska traka i dodeljena njegovom zameniku Kolarovu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Sada je Kolarov na 93 utakmice, a zbog suspenzije će propustiti nedeljni meč s Mađarskom (20.45), u trećem kolu druge sezone Lige nacija.

REKORDERI

Branislav Ivanović 105

Dejan Stanković 103

Savo Milošević 102

Aleksandar Kolarov 93

Dragan Džajić 85

Dragan Stojković 84

Ali, do kraja grupne faze Lige nacija Srbiji preostaju još tri meča (sa Rusijom, Turskom i Mađarskom), jasno je da bi član Intera mogao da odigra sva tri, tu je i finale baraža za Škotima 12. novembra.

Već tu bi mogao da stigne do brojke od 97 utakmica. U slučaju da „orlovi“ budu pravi i polože poslednji ispit, eliminišu Škote i domognu se Evropskog prvenstva naredne godine, jasno je da bi brojka automatski otišla na 100!

Pročitajte još: Piksi za Nova.rs: Sergejevo remek-delo, kao moj gol Špancima

Naravno, treba uzeti u obzir i prijateljske mečeve, kao i činjenicu da „orlovi“ imaju kvalitet da prođu grupu, u slučaju da se domognu završnog kontinentalnog turnira. Tamo bi ih čekali Englezi, Hrvati i Česi.

Možda iz ove perspektive zvuči da je Kolarov i dalje jako daleko od Ivanovićevog rekorda – 105, ali znajući njega, sve je moguće. Za njega su godine samo broj, ima ih 34, a na terenu deluje kao mladić, što iz meča u meč potvrđuje aistencijama i golovima.

Nije ga džabe doveo Antonio Konte iz Rome ovog leta, kako bi s Interom napao Juventus i prekinuo devetogodišnju dominaciju „stare dame“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar