Dragan Stojković Piksi Foto: Srđan Stevanovic/Starsport

Odavno Srbija nije delovala moćno i kompaktno kao u Oslu protiv Norveške (1:2) u polufinalu baraža za odlazak na Evro. U svim segmentima igre "orlovi" su do nogu potukli Holana i ekipu, a to je obradovalo naciju, uključujući i Dragana Stojkovića Piksija koji je sve pratio iz Pariza.

Ponosan je bio legendarni Piksi na naslednike, koji su izgarali za svaku loptu po pljusku na stadionu „Uleval“, a kako je u intervjuu za Nova.rs poručio, posle svega pet minuta prikazanog, bilo mu je jasno da će četa Ljubiše Tumbakovića visoko uzdignute glave napustiti fudbalsko bojište.

PROČITAJTE JOŠ

„Gledao sam sa sinom, posle pet minuta sam znao da dobijamo. Bio sam prijatno iznenađen jer način na koji smo odigrali je nešto što volim da vidim. To je stil koji naša reprezentacija mora da forsira. Nije samo rezultat u pitanju, već ta dominacija, taj stil igre, perfektna tehnika. Mi smo tehnički nadarena nacija, ali to nikako nismo uspevali da pokažemo. E, sada u Oslu su momci to pokazali. Imamo strašne tehničare u ekipi, ali to nikako, bar ja, nisam mogao da vidim sve do tog dana i meča s Norveškom. Ma, sve je bilo za čistu desetku. Stefan Mitrović je zatvorio Holana, Ristić pokazao da je tehnički strašan igrač i da može da odgovori zadatku. Iznenadilo me je što je starter, ne i kako je odigrao“, rekao nam je na početku razgovora iz „grada svetlosti“ Dragan Stojković, koji je jurio da nađe dve karte za finale Rolan Garosa.

„Ništa me ne pitajte, jurim karte za finale. Jako mali broj može da prisustvuje, a ja pošto volim tenis pokušavam da budem sa suprugom u nedelju na tribinama ‘Filip Šatrijea'“.

Pa, hoćete li uspeti da se „ušunjate“ na teniski klasik i 56. okršaj Novaka i Nadala?

„Videćemo, što je do mene pokušaću. Novaka neću da opterećujem, on je u gužvi“.

Vratimo se na fudbal. Ne krijete da ste oduševljeni kako je izgledala Srbija, a šta kažete onda za onaj gol, onaj „bezobrazluk“ Sergeja Milinković-Savića?

Foto: EPA-EFE/Fredrik Varfjell

„To je ta razlika u klasi. To je taj suvi kvalitet. Iskren da budem, Sergejevo remek-delo me je podsetilo na moj gol Špancima na Svetskom prvenstvu u Italiji kada sam zalomio Vaskeza. Ceo svet se tada iznenadio. Cela planeta je otišla desno, ja levo i gol. Sergej je uradio ono što niko nije očekivao. Fenomenalan, genijalan potez. Dugo je putovala ta lopta, plašio sam se da golman Norveške ne uspe da je uhvati. Ali, Milinković-Savić je tačno znao šta hoće, nema tu slučajnosti. Išao je da ‘bocne’ i dobili smo remek-delo“.

Znači, konačno je neko i Piksija uspeo da raspameti. Dugo je Srbija čekala Sergeja, verujete li da je to-to, da će konačno biti onaj pravi, igrač od kojeg se s pravom očekuje da bude jedan od lidera „orlova“?

„Dva gola u Oslu, posebno taj drugi, trebalo bi da budu prekretnica u njegovoj reprezentativnoj karijeri. Jer, potencijal koji ima i koji pokazuje u Italiji, dugo se čekao u nacionalnom dresu. Morao bi sada da nastavi tako i da bude jedan od glavnih igrača“.

Pročitajte još: Tajna SMS – vidi sekundu brže od svih

I šta sada, kako dalje? Odučili smo Norvežane od fudbala, ali nije gotovo. Potrebno je da se na stadionu „Rajko Mitić“ pobedi Škotska 12. novembra i onda smo sigurni putnici za Evro. Da li ste optimista?

Foto: EPA-EFE/Fredrik Varfjell

„Moramo lepo da ih ugostimo, pa da ih pošaljemo kući. Posle fantastične partije protiv Norveške nema razloga da isto ne ponovimo u Beogradu. Formacija 3-4-3 ili 3-5-2 koju je Tumbaković izabrao protiv Norveške je ultra-ofanzivna i to mi se dopada. Čista desetka Tumbi za sistem, za taktičku ideju. Škotska nije ekipa koja pripada vrhu evropskog fudbala. Bolji smo, ali nemoj samo da bude kao Zvezda protiv Omonije. Bolja, a ispala. Pamet u glavu. Ne smemo da dozvolimo da ispustimo nešto ovako lepo. Velika šansa je pred momcima i odlazak na Evropsko prvenstvo posle 20 godina je ono što svi želimo“, rekao je Stojković, koji je davne 2000. godine kao kapiten vodio Jugoslaviju na Evro u Belgiji i Holandiji.

„Eto, sada imam 55 godina, a 20 nismo bili na Evropskom prvenstvu. Reći ću igračima da nema smisla, da mora da se ode na završni turnir“, u svom stilu je poručio Piksi.

Podsetimo, Srbija u nedelju od 20.45 u 3. kolu druge sezone Lige nacija dočekuje Mađarsku na stadionu „Rajko Mitić“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare