FK Partizan, FK Trajal
FK Partizan, Foto: Starsport.rs ©

Fudbaleri Partizana sve su bliži osvajanju titule u domaćem šampionatu, prvi put još od sezone 2016/17. Ipak, crno-beli su tek na pola puta, a derbi u drugom delu sezone može dosta toga odlučiti.

Večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana igra se 26. februara, a domaćini će biti crveno-beli na stadionu „Rajko Mitić“.

PROČITAJTE JOŠ:

Prvi ovosezonski derbi igran je na stadionu Partizana i završen je rezultatom 1:1, a oba tima imala su svoje prilike da odnesu sav plen.

Partizan je poveo preko Natha u 36. minutu, da bi Aleksandar Katai poravnao rezultat u 83. minutu. Pitanje pobednika moglo je da bude rešeno početkom drugog poluvremena, ali je gol Rikarda Gomeša poništen zbog faula.

Do narednog večitog derbija, crno-bele očekuje još osam utakmica u domaćem šampionatu, od kojih je šest do kraja ove kalendarske godine. Nakon toga sledi pauza koja će trajati više od mesec i po dana.

Crvena zvezda je u zaostaloj utakmici petog kola izgubila od Radnika sa 2:1, čime su fudbaleri Partizana dobili priliku da uvećaju prednost na tabeli što su i učinili.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Pobedili su Metalac 3:1, a potom i Čukarički na domaćem terenu 2:0 i sada imaju čak osam bodova prednosti u odnosu na crveno-bele, koji doduše imaju i meč manje.

Podsetimo, Partizan ove godine nema poraz u Superligi, a uz 14 pobeda imaju samo jedan remi i to upravo onaj u derbiju.

Do kraja novembra, Partizan će dočekati Proleter, koji je na desetom mestu i u seriji od dva poraza, pa to ne bi trebalo da predstavlja problem za tim iz Humske.

Nakon toga uslediće i derbi sa Vojvodinom, koja nije izgubila na prethodna četiri susreta. Novosađani su u prošlosti umeli da budu nezgodan rival, o čemu govori podatak da su na poslednjih šest mečeva tri puta pobedili crno-bele. Najbolniji od tih poraza bio je onaj u finalu Kupa Srbije 2020. godine.

Iako Vojvodina ne igra toliko atraktivno i efikasno kao prošligh godina (gol razlika 18:14 nakon 14 utakmica), mogu biti rival koji će pomrsiti konce zahuhtaloj mašineriji Aleksandra Stanojevića.

FK Vojvodina
Fudbaleri Vojvodine proslavljaju gol, foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Krajem novembra Partizan će biti gost Voždovcu koji se nalazi na sedmoj poziciji i po svemu sudeći biće jedan od kandidata da se nađe u plej-ofu. Ipak, na poslednjih šest mečeva sa Partizanom, „zmajevi“ su odneli samo jednu pobedu, a pet puta su bili poraženi.

Najveća uzdanica biće im napadač Vujnović koji ove sezone igra u odličnoj formi i ima osam golova u ligi do sada.

Početkom decembra, Stanojevićeva četa igraće protiv Novog Pazara u Beogradu, što ne bi trebalo da bude težak posao za crno-bele. Novi Pazar je poslednji na tabeli sa samo devet bodova i glavni su kandidati za ispadanje.

Ipak, znajući da su nemile scene na tribinama viđene u prvom ovosezonskom duela ova dva tima, treba biti obazriv, jer ne bi bilo dobro da u nekom scenariju Partizan bude kažnjen sa igranjem pred praznim tribinama.

PROČITAJTE JOŠ:

Kraj godine Partizan će obeležiti duelima protiv Metalca i Kolubare, koji bi trebalo da budu „odrađivanje posla“, znajući da je i Kolubara jedan od kandidata za ispadanje, a da je Metalac savladan nedavno sa 3:1.

Pred sam derbi sa Zvezdom, crno-beli će odmeriti snage sa Radničkim i to ne jednim već dva. Prvo je na redu gostovanje u Nišu, a potom i duel protiv Radničkog 1923 u Beogradu.

Drugi najbolji strelac Superlige, Miljan Škrbić je fudbaler Radničkog iz Niša, pa će to gostovanje biti pravi ispit za crno-bele nakon povratka sa priprema.

Radnički 1923 će biti poslednja provera pred derbi sa Zvezdom i ne bi trebalo da predstavlja preveliki problem, što zbog domaćeg terena, što zbog činjenice da su Beograđani u provm delu sezone slavili sa 3:1, doduše nakon preokreta, ali uz apsolutnu terensku inicijativu.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Do derbija Partizan će imati i najmanje još tri duela u Ligi Evrope, a znaće i ko im je protivnik u narednoj fazi takmičenja ukoliko obezbede plasman.

Ta vrsta umora ne bi trebalo da predstavlja problem, jer je i Crvena zvezda u najmanje istoj situaiciji.

Kao najbitnija stvar za Partizan nameće se zdravi Rikardo Gomeš, koji je ubedljivo prvi strelac lige sa 16 golova, a do kraja sezone mogao bi da pojuri možda i „Zlatnu kopačku“ pošto je trenutno peti na toj listi.

Zvezdi od januara stiže i Ohi Omoižuanfo, pa će crveno-beli dobiti i dodatni pogon u napadu koji im je i te kako potreban.

Iako ima prednost od osam bodova trenutno i nešto lakši raspored od Crvene zvezde, Partizan je i dalje daleko od titule, pogotovo znajući da se igra i plej-of Superlige u kom će uslediti još jedan večiti derbi.

Crno-beli u ovom momentu imaju dosta bolju gol razliku od večitog rivala, pa će Zvezda u derbi ući sa nešto većim ambicijama za pobedom.

BONUS VIDEO O dizanju Piksija u vazduh, bežanju Sliškovića, čuvanju Deja i „dozvoli za ubijanje“

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare