Foto: Marko Djokovic/Starsport

Talentovani kineski fudbaler He Sjeoke (16), koji je do nedavno trenirao sa kadetima Crvene zvezde i Grafičara, želi da ostvari snove i zaigra u "ligama petice".

Igrač, koji kaže da mu je idol Vu Lej, član ekipe Espanjola, stigao je zimus na stadion „Rajko Mitić“ iz redova Šandonga, ali čini se da u Crvenoj zvezdi ne računaju ozbiljnije na njega, i očekuje se da će se posle završetka pandemije koronavirusa, vratiti u Kinu.

Sjeoke je sve do prekida sezone zbog pandemije koronavirusa, trenirao je sa svojim vršnjacima iz Crvene zvezde.

PROČITAJTE JOŠ:

„San mi je da jednog dana zaigram u nekoj od pet najjačih liga Evrope i da postanem svetska klasa. Izuzetno naporno radim da ostvarim taj cilj i mislim da sam korak bliže njemu“, rekao je Sjeoke za „Čajna dejli“.

Kaže da mu nije bilo lako po dolasku u Beograd i Srbiju. Morao je da se navikne na drugačiji sistem rada.

„Bio sam potpuno iscrpljen posle prvih treninga i umor je bio jedini osećaj koji sam imao. Prvi trening sam odradio 5. februara, pošto sam ustao iz kreveta u pet ujutro. Trenirao sam sat vremena, od šest do sedam, ali treninzi na prazan stomak su mi baš teško pali. Sada sam se već navikao“, kaže mladi fudbaler.

Foto: Printscreen/Twitter

Imao je problem i da se sporazume sa saigračima.

„Osećao sam se kao stranac kada sam prvi put zakoračio u svlačionicu. Onda sam se predstavio, upoznao sa svima i dobio toplu dobrodošlicu. Nema razloga da brinem jer su i roditelji sa mnom u Srbiji. Oni vode računa o mojim dnevnim potrebama, a imam i veliku podršku od strane kluba, učim engleski. Uz pomoć profesorke, trudim se da maksimalno savladam jezik“.

Imao je priliku i da debituje u prijateljskom meču, tri dana po dolasku u klub.

„Na oko 20 minuta do kraja sam dobio šansu da uđem sa klupe. Igrao sam na levom krilu umesto kao centarfor što mi je omiljena pozicija. Bilo je to čudno iskustvo, ali sam nastavio da se krećem i da čekam šansu. Dao sam sve od sebe da pokažem potencijal i na kraju sam postigao gol levom nogom. Postizanje gola na debiju me je baš ohrabrilo“, otkrio je kineski igrač.

Sportski novinar ovog lista, Jang Tjenjang, kaže da u Kini mnogo očekuju od Sjeokea.

„Nije lako biti kineski fudbaler u inostranstvu. Nadam se da He Sjaoke može da postane jedan od najboljih primera za mlade kineske igrače koji žele da igraju u stranim klubovima. Čak i bolji primer od Šao Đađija i Sun Đihaja. Ako kineski fudbal bude imao makar još 10 igrača kao što je He Sjaoke, onda imamo razloga za nadu“, poručio je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram