Erling Haaland, Kylian Mbappe Foto:Nigel Keene / AFP / Profimedia/Jack Abuin / Zuma Press / Profimedia

Kilijan Mbape i Erling Holan u ovom trenutku su verovatno dve najveće zvezde evropskog fudbala, a njihovo rivalstvo moglo bi da bude sve veće kako vreme bude odmicalo.

Od odlaska Kristijana Ronalda i Lionela Mesija iz Evrope u Saudijsku Arabiju, odnosno Ameriku, deluje da je evropskom fudbalu potrebno neko novo rivalstvo, pošto kvaliteta ne manjka, ali Liga šampiona ne izaziva više interesovanje i uzbuđenje kao nekada.

Od sledeće sezone imaćemo i novi format evropskih takmičenja, sa mnogo više mečeva i prilika da se oni najjači odmere sa sebi ravnima, a kada je reč o pojedinačnim slučajeva svakako da je najviše pažnje usmereno ka Mbapeu i Holanu, koji su lideri svojih timova i to ne samo po golovima.

PROČITAJTE JOŠ:

Francuski napadač, koji može da pokrije više pozicija na terenu, u utorak je odveo PSŽ u četvrtfinale Lige šampiona, pošto je postigao dva gola u pobedi nad Real Sosijedadom (1:2) u gostima. I na prvom susretu ta dva tima Mbape je bio strelac, dok mu u francuskoj ligi (21 gol, prvi sledeći ima 12), ali i reprezentaciji nema ravnog.

Po prvi put od 14. februara Mbape je odigrao 90 minuta, a pominjalo se da ima problema sa trenerom Luisom Enrikeom, te da su u Parizu svesni da će na leto Kilijan otići u Real Madrid i to bez obeštećenja.

„Uvek želim da igram u Ligi šampiona, to je veoma važno takmičenje. Nikada ne bih mogao da budem igrač koji se krije. Moj odnos sa trenerom je dobar. Nema problema, čak iako ljudi misle da ih ima. Imam mnogo problema, ali trener nije jedan od njih“, rekao je Mbape za francuski Kanal plus.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Enrike je izjavio da želi da napravi dobar tim bez Mbapea, ali sa njim će sigurno napasti trofej Lige šampiona u ovoj sezoni.

„Kilijan će postići 50 golova i imati 25 asistencija sa svakim trenerom, u svakoj ekipi. Očigledno, njegova neposredna budućnost neće biti ovde, pa ćemo morati da isprobamo druga rešenja“, rekao je Enrike.

Mbapeov transfer u Real pretvorio se u pravu sapunicu, mesecima se već priča o tome kada će doći do realizacije tog posla i pod kojim uslovima, Mbape se već crta kao glavna figura u novom velikom projektu, a pored sebe mogao bi da ima Džuda Belingema, Vinisijusa Žuniora i Endrika iz Brazila.

„Real Madrid je najveći klub na svetu. Ako te pozove Real, uvek kažeš – da, ne kažeš – ne. Jasno je zašto Real želi da u svojim redovima ima najboljeg igrača. Tako su doveli Kristijana Ronalda i druge vrhunske igrače. Jasno mi je da Mbape veruje da može da osvoji sve sa Realom. Trener Reala Karlo Ančeloti može to da iskontroliše. On mora da se pobrine da se igrači prilagode jedni drugima. Ne mislim da je Mbape sebičan, on je vrlo društven. Brzo će da se prilagodi timu kao što je to uradio Džud Belingem“, rekao je Rud Gulit, za španski sportski list As.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Bio bi to veoma moćan tim Reala, stoga je potrebno da postoji neko u Evropi ko bi mogao njemu da se suprotstavi. U ovom trenutku to je sigurno Mančester siti, čiji je najbolji strelac Holan tek u 24. godini života, a golove postiže kao na traci. Izvesno je i da će Siti izboriti plasman u četvrtfinale Lige šampiona, a ove sezone konkuriše za trofeje i u Premijer ligi i u FA kupu.

Holan je ove sezone na 31 utakmici dao 28 golova uz šest asistencija, nedavno je pet puta tresao mrežu Lutona, bio je strelac i u derbiju Mančestera i nema sumnje da će biti glavni konkurent Mbapeu za najprestižnije individualne nagrade u godinama koje dolaze.

Budućnost Norvežanina u Sitiju nije sigurna, priča se već dugo i o njegovom transferu u Španiju, konkretnije u Real ili Barselonu. Holoan jeste fokusiran na sve ono što mu se dešava u Sitiju, ali ne bi bilo čudno ukoliko ga nekad vidimo u Kataloniji, pošto će Barselona sigurno želeti da napravi tim koji će moći da se odmeri sa Realom.

AP Photo/Alastair Grant

Holan ima klauzulu u ugovoru da posle druge sezone može da bira da napusti klub za svotu koja trenutno nije poznata, iako mu ugovor važi do 2027. godine.

„Stvarno sam srećan, pogotovo s ljudima kojima sam okružen: trenerom, direktorima, upravom… Reći ću nešto što će završiti na naslovnim stranama medija – nikad ne znaš što budućnost donosi. Možete ovo napisati, ali morate napisati i sve što sam na početku rekao, a to je da sam sada srećan“, rekao je norveški napadač.

PROČITAJTE JOŠ:

Katalonci imaju ogromnih problema finansijske prirode u poslednjih nekoliko godina, veliko je pitanje i ko će sedeti na klupi pošto je Ćavi najavio odlazak, ali to nije sprečilo Deka, sportskog direktora Barse, da započne pregovore sa Holanovim predstavnicima. U ovom trenutku deluje da je Holan bliži ostanku u Sitiju, ali sve je moguće u narednim prelaznim rokovima, a pogotovo letnjem, koji će biti veoma zanimljiv.

Mbape i Holan moraju da odigraju mnogo međusobnih duela i velikih mečeva kako bi postali pravi rivali, kao nekada Ronaldo i Mesi, ali građenje novog rivalstva i stavljanje njihovih imena u prvi plan, počelo je još odavno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare