Foto: Ozan KOSE / AFP / Profimedia

Crvena zvezda je nizala ozbiljne rezultate, a onda došla do toga da se nađe na začelju grupe H.

Pre svega zato što probleme koje je imala nije rešavala sistematski ili ih nije rešila uopšte.

PROČITAJTE JOŠ

Zvezda je poražena i od Trabzona sa 2:1, iako se čini da ima pomaka u igri od dolaska Miloša Milojevića. Ipak, i on se i dalje „traži“ jer nije samo nastavio princip koji mu je ostavio Dejan Stanković, već isprobava različite formacije. Do sada je Zvezda već nastupila u tri različita sastava pod njegovom komandom.

Zvezda je u poslednjih sedam godina odigrala 84 evropske utakmice, čak 16 puta je napravljen penal, čak 15 crvenih kartona je zaradila, primila je tri autogola, promašena su dva bitna penala i poništen je sijaset golova koji su mogli da promene tok sezone.

Ove godine najbolji opis Zvezdine sezone predstavlja derivat one čuvene rečenice sa osnivanja kluba 1945. godine – „Ako je Zvezda, neka bude crveni“. Crvena zvezda je uspešno uspevala da pobedu samu sebe od početka sezone, a sukobi u svlačionici uz neke povrede, očajnu formu i konstantno isticanje slabosti dovele su do ovog rezultata.

Foto: Ozan KOSE / AFP / Profimedia

Tako smo doživeli da se protiv Monaka pokoškaju Usman Bukari i Gelor Kanga, što je bio jasan signal da ne funkcioniše sve najbolje u svlačionici Zvezde. Iako su navodno izgladili sukob, posledice toga su ostale. Tada je i postalo jasno zašto je Kanga oklevao da mu da loptu, a onda je izgubio protiv Makabija u plej-ofu za Ligu šampiona. Tako je Zvezda primila gol i kasnije i morala da se preseli u Ligu Evrope.

Žrtve taktičkih zamisli i nedostatka pravih opcija na nekim pozicijama su uglavnom bili Slavoljub Srnić i Strahinja Eraković. Srnić je tako uspeo da već napravio tri penala koji su ozbiljno koštali Zvezdu jer je morao da „krpi“ pozicije koje su falile.

Eraković sad je sa druge strane uglavnom igrao na poziciji desnog beka, iako primarno igra na poziciji štopera. Ovo će dugoročno dovesti do snižavanja tržišne cene fudbalera kog bi Zvezda mogla najbogatije da proda.

Kada se uz to doda rukovodstvo ne uspeva da reši problem sa napadačem jer umesto da da poverenje Ohiju Omidžuanfu oni odlučuju da samo Aleksandar Pešić ostane kao napadač. U međuvremenu na Marakanu stigne Kalifa Kulibali koji deluje nespremno i to je samo nastavak problema. Milan Pavkov je igrao poslednji meč za Zvezdu kada je već bio mislima u inostranstvu, pa i ne čudi što je upravo njemu zapala „koska“ da postigne autogol protiv Makabija.

Sve ovo je jasan pokazatelj da odsustvo bilo kakvog pravog sistema (uz zaboravljene mlade fudbalere poput Veljka Nikolića) čini da Zvezda izgubi svoju oštricu. Povereni su ključevi tima Kangi koji je sada bliži onoj liniji ludila, nego genijalnosti jer je ove sezone više puta koštao Zvezdu. Ipak, i on igra praktično van pozicije… Kada se uz to dodaju problemi sa zdravljem Aleksandra Kataija i Mirka Ivanića i te kako je jasno zbog čega je Zvezda ovako posrnula.

BONUS VIDEO Koreografija delija na meču protiv Monaka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare