Lukas Lima, Kaka i Nejmar Foto: EPA/Antonio Lacerda

Silni uspesi Flamenga sa portugalskiom stručnjakom Žoržom Žesuzom iznudili su raspravu u brazilskoj javnosti da li bi nacionalni tim trebalo da vodi stranac.

Jedini strani stranac koji je samostalno vodio reprezentaciju je Argentinac Filipo Nunjez i to samo na jednom meču, prijateljskom, sa selekcijom Urugvaja 1965. godine (3:0).

Pre njega, Portugalac Žoreka je 1944. godine bio ko-selektor sa Flavijom Kostom na dva prijateljska meča. Igrana su 14. i 17. maja, oba opet protiv Urugvaja. I u oba su slavili Brazilci – 6:1 i 4:1.

“Naši stručnjaci treba da imaju veću podršku”, kaže Rikardo Izekson dos Santos Leite, ili širom sveta poznat kao Kaka.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednji i jedini stranac na klupi Brazila  Brailce

Nekada jedan od najboljih igrača na svetu, nije samo protiv angažovanja stranog stručnjaka, nego ima i jasan stav kada je u pitanju naturalizacija igrača.

“Verujem da bi trebalo da uradimo sve šta je u našoj moći da bude selektor bude Brazilac, jer postoji klut nacionalnog tima. Takođe sam i kritičar naturalizacije igrača. Po mom mišljenju, reprezentacija je deo kulture jedne zemlje. Dakle, selektor treba da razume te momke odgla dolaze, kako su odrasli, kako žive…“

Kaka nema dilema ko je najbolji igrač s kojim je igrao.

“Ronaldo. Njegova sposobnost brzog razmišljanja, donošenja odluke i egzekucije se graniči sa apsurdom. pošto napravi neki potez zapitam se ‘odakle mu to rezonovanje? Nešto neverovatno”, rekao je Kaka koji je sa Ronaldom igrao jednu sezonu u Milanu.